ΑΘΗΝΑ
21:23
|
30.04.2024
Δεν απέκλεισε μία συνάντηση με τον Σέρβο Πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς, κατηγορώντας «την δημοκρατική Δύση για στάση κατευνασμού απέναντι στη Σερβία».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τις διαμαρτυρίες του Κοσσοβάρου Αλβανού πρωθυπουργού Άλμπιν Κούρτι προκαλεί η έντονη αντίδραση των ΗΠΑ στα μέτρα κλιμάκωσης της βίας και της έντασης στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο που έχει πάρει τις τελευταίες μέρες η κυβέρνησή του σε βάρος της σερβικής κοινότητας της περιοχής.

Μιλώντας σήμερα στο Politico.eu, ο Άλμπιν Κούρτι προσπάθησε να παρουσιάσει την κυβέρνησή του σαν το «θύμα» της υπόθεσης και τη Σερβία, (την οποία βομβάρδισε το 1999 το ΝΑΤΟ ανηλεώς για να επιβάλλει την διχοτόμηση του Κοσσυφοπεδίου) σαν «το χαϊδεμένο της Δύσης» εκφράζοντας μάλιστα την κατάπληξή του για την αντίδραση της Ουάσιγκτον που επέφερε στις 30/5/23 την ακύρωση των αμερικανικών στρατιωτικών ασκήσεων στο Κοσσυφοπέδιο.

«Έχουμε μία μικρή διαφορά προσέγγισης του θέματος…νομίζω πως οι κυρώσεις σε βάρος του Κοσόβου ήταν δυσανάλογες και άδικες» είπε ο Κούρτι που απειλεί ξανά με ανάφλεξη τα Δυτικά Βαλκάνια με την προσπάθειά του να επιβάλλει στο σερβοκατοικούμενο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, Κοσσοβάρους Αλβανούς δημάρχους που ψήφισε μόλις το 3,5% των ψηφοφόρων στις δημοτικές εκλογές του περασμένου Απρίλη.

«Εξεπλάγην από την υπερβολική» αντίδραση των ΗΠΑ πρόσθεσε ο πρωθυπουργός των Κοσσοβάρων Αλβανών ένα 24ωρο αφότου το ΝΑΤΟ αποφάσισε να ενισχύσει με 700 στρατιώτες την στρατιά της KFOR που παραμένει σταθερά στην περιοχή ως ντε φάκτο δύναμη κατοχής του Κοσσυφοπεδίου λίγο μετά τον τερματισμό της ΝΑΤΟϊκής επίθεσης το 1999.

Πριν τις δηλώσεις του Άλμπιν Κούρτι στο Politico.eu, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν είχε αντιδράσει στις προσπάθειες επιβολής νέων Αλβανών δημάρχων στις πόλεις όπου πλειοψηφούν οι Σέρβοι κάτοικοι τονίζοντας πως η απόφαση της Πρίστινας «να αναγκάσει την πρόσβαση (των «εκλεγέντων» δημάρχων) στα κτίρια των δημοτικών αρχών όξυνε έντονα και αχρείαστα τις εντάσεις». Ο Μπλίνκεν μάλιστα πρότεινε στην κυβέρνηση του Κούρτι να εξασφαλίσει την διεκπεραίωση των «καθηκόντων» των «εκλεγμένων δημάρχων από εναλλακτικές τοποθεσίες εκτός δημαρχείων και να αποσύρει τις αστυνομικές δυνάμεις από εκεί». Με άλλα λόγια ο Μπλίνκεν στηρίζει τα σχέδια του Κούρτι αλλά όχι την τακτική του…

Παρόλα αυτά ο Κούρτι επέμεινε στα μέτρα αστυνόμευσης και σύγκρουσης με τους Σέρβους του βορείου Κοσσυφοπεδίου επιρρίπτοντας τις ευθύνες για την επικίνδυνη κλιμάκωση της έντασης στο Βελιγράδι.  Δεν απέκλεισε μία συνάντηση με τον Σέρβο Πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς, κατηγορώντας «την δημοκρατική Δύση για στάση κατευνασμού απέναντι στη Σερβία».

Πάντως, εκτός από τον Μπλίνκεν, δυσαρεστημένος με την αντίδραση του Άλμπιν Κούρτι ήταν και ο επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, που δήλωσε πως διατηρεί τις επαφές και με τον Σέρβο Πρόεδρο Αλεξάντερ Βούτσιτς και με τον πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου Άλμπιν Κούρτι προτείνοντας βήματα αποκλιμάκωσης.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μυστήριο με ανεύρεση νεκρού 39χρονου στο λιμάνι της Ραφήνας

Παράταση πληρωμής φόρων ως την Μεγάλη Πέμπτη, 2 Μαΐου

Από φίλια πυρά σκοτώθηκαν δύο Ισραηλινοί στρατιώτες στη Γάζα

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα