ΑΘΗΝΑ
19:32
|
27.04.2024
Διαδηλωτές συγκρούστηκαν με δυνάμεις της αστυνομίας το βράδυ του Σαββάτου και της Κυριακής. Συνελήφθησαν τουλάχιστον 30 διαδηλωτές.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Καζάνι που βράζει είναι η πόλη της Λειψίας στην ανατολική Γερμανία μετά την καταδικαστική απόφαση σε βάρος της αντιφασίστριας Λίνα Ε., η οποία κρίθηκε ένοχη μαζί με τρεις συνεργούς της για μια σειρά επιθέσεων εναντίον μελών γερμανικών νεοναζιστικών ομάδων.

Το βράδυ του Σαββάτου και της Κυριακής εκατοντάδες άτομα από τον χώρο της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς συγκρούστηκαν με δυνάμεις της αστυνομίας στην Λειψία. Οι διαδηλωτές έστησαν οδοφράγματα και κατηγορούνται ότι επιτέθηκαν με πέτρες και βόμβες μολότοφ κατά των αστυνομικών.

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων την Κυριακή τραυματίστηκαν περίπου 50 αστυνομικοί και πραγματοποιήθηκαν τουλάχιστον 30 συλλήψεις. Εκπρόσωπος της αστυνομίας της Λειψίας δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι στη διαδήλωση υπέρ της Λίνας Ε. συμμετείχαν περίπου 1.500 άτομα, το ένα τρίτο εκ των οποίων «είχε βίαιες διαθέσεις». Ωστόσο, οι διαδηλωτές καταγγέλλουν την αστυνομία για απρόκλητη βία ενταντίον μιας ειρηνικής αντιφασιστικής διαμαρτυρίας.

Η αντιφασίστρια Λίνα Ε., η οποία συνελήφθη το 2020, καταδικάστηκε σε πενταετή φυλάκιση και έχει αφεθεί ελεύθερη μέχρι την εκδίκαση της έφεσής της. Οι διαδηλώσεις στη Λειψία σχετίζονται με το γεγονός ότι η Γερμανίδα πέρασε σε αυτή την πόλη τα φοιτητικά της χρόνια.

Το κατηγορητήριο εναντίον της Λίνας Ε. και των συνεργών της απαριθμεί έξι βίαιες επιθέσεις στα ανατολικά κρατίδια της Θουριγγίας και της Σαξονίας μεταξύ Αυγούστου 2018 και καλοκαιριού του 2020 που προκάλεσαν τον τραυματισμό 13 ατόμων, δύο εκ των οποίων με κίνδυνο για τη ζωή τους.

Διαμαρτυρίες κατά της φυλάκισης της Λίνας Ε. πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες πόλεις της Γερμανίας μετά την ετυμηγορία της δίκης στη Δρέσδη. Ωστόσο, υπάρχουν και κάποιοι Γερμανοί που διαμαρτύρονται για την αποφυλάκισή της υποστηρίζοντας ότι αυτή η απόφαση «νομιμοποιεί τη βία» κατά των ακροδεξιών οργανώσεων και ομάδων.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Καμπότζη: Είκοσι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε έκρηξη σε βάση πυρομαχικών

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Βελόπουλος: Προσβλητικές οι δηλώσεις Μητσοτάκη για καλές θέσεις εργασίας και υψηλές αμοιβές

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα