ΑΘΗΝΑ
20:48
|
28.04.2024
Για συνήθη πρακτική λασπολογίας μίλησε το υπουργείο Εξωτερικών της Κούβας. Το δημοσίευμα της Wall Street Journal διαψεύστηκε και από τον Λευκό Οίκο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Κουβανός υφυπουργός Εξωτερικών Κάρλος Φερνάντεζ ντε Κόσιο διέψευσε χθες ένα δημοσίευμα της Wall Street Journal σχετικά με μια υποτιθέμενη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ Κίνας και Κούβας για την εγκατάσταση στη χώρα της Καραϊβικής μιας ειδικής κινεζικής βάσης για κατασκοπεία των ΗΠΑ.

Ο Κόσιο υπενθύμισε ότι η Κούβα έχει υπογράψει τη Διακήρυξη της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής ως Ζώνης Ειρήνης, που ισχύει από το 2014. «Δυνάμει αυτής, απορρίπτουμε οποιαδήποτε ξένη στρατιωτική παρουσία στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική», είπε.

Ο Κουβανός διπλωμάτης χαρακτήρισε την κατηγορία των ΗΠΑ «καταστροφική και αβάσιμη» και είπε ότι «είναι όλες πλάνες που προωθούνται με την ύπουλη πρόθεση να δικαιολογηθεί η άνευ προηγουμένου εντατικοποίηση του εμπάργκο, η αποσταθεροποίηση και η επιθετικότητα προς την Κούβα και η εξαπάτηση της κοινής γνώμης στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον κόσμο».

Ο Φερνάντεζ ντε Κόσιο κατήγγειλε τη στρατιωτική βάση των ΗΠΑ που καταλαμβάνει παράνομα ένα τμήμα της κουβανικής επικράτειας στην επαρχία του Γκουαντάναμο.

Ο Κουβανός αξιωματούχος υπενθύμισε επίσης ότι είναι κοινή πρακτική των ΗΠΑ να αρθρώνουν ψεύδη κατά της Κούβας σε σχέση με ζητήματα κατασκοπείας και παρέμβασης κατά της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

«Ψέματα αυτού του τύπου έχουν κατασκευαστεί συχνά από αξιωματούχους των ΗΠΑ, προφανώς σε επαφή με τις μυστικές υπηρεσίες». Από αυτή την άποψη, ο Κόσιο ανέφερε το σύνδρομο της Αβάνας, «αναφερόμενος σε υποτιθέμενες ηχητικές επιθέσεις κατά του διπλωματικού προσωπικού των ΗΠΑ, το ψέμα για την ανύπαρκτη κουβανική στρατιωτική παρουσία στη Βενεζουέλα και το ψέμα για τη φανταστική ύπαρξη εργαστηρίων βιολογικών όπλων».

Σχετικά με το δημοσίευμα της Wall Street Journal, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι σχολίασε στους δημοσιογράφους ότι η αναφορά «δεν ήταν ακριβής».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Άσαντ καλεί σε αραβική αλληλεγγύη για να διασφαλιστεί η σταθερότητα στην περιοχή

Tα νομικά του σχεδίου Ανάν: Τι φοβερό μας μαθαίνουν για την Ελλάδα και την Κύπρο

Η Λατινική Αμερική συμμετέχει στην 5η διάσκεψη του Συνδέσμου Κοινοβουλευτικών για το Αλ Κουντς

Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν συζητά νέο πρόγραμμα δανείων με την επικεφαλής του ΔΝΤ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα