ΑΘΗΝΑ
18:27
|
28.04.2024
"Έμφραγμα" στις εμπορικές μεταφορές προκαλεί ο αποκλεισμός του Ηνωμένου Βασιλείου και λόγω μετάλλαξης του κορονοϊού
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μία “πικρή γεύση” από ένα ενδεχόμενο άτακτο Brexit παίρνει αυτές τις μέρες το Ηνωμένο Βασίλειο, που εδώ και λίγα 24ωρα είναι αποκλεισμένο από αέρος και θαλάσσης λόγω μίας νέας μετάλλαξης του κορονοϊού, Covid-19 από τις περισσότερες χώρες της ΕΕ, και όχι μόνον…

Ήδη σε κεντρικές οδικές αρτηρίες της πόλης Κεντ στη Νότια Αγγλία έχουν σχηματίσει ουρές χιλιομέτρων περίπου 4.000 νταλίκες γεμάτες εμπορεύματα που είχε προγραμματιστεί να μεταφέρουν εμπορεύματα προς το Καλαί της Γαλλίας και από εκεί σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Οι τεράστιες ουρές είναι μεταξύ άλλων και αποτέλεσμα της αιφνιδιαστικής απόφασης της Γαλλίας να απαγορεύσει την είσοδο φορτηγών από το Ηνωμένο Βασίλειο μέσα στο επόμενο διήμερο με πρόσχημα τη νέα μετάλλαξη του ιού.

Η απόφαση της Γαλλίας δεν αφορά όμως μόνον τις νταλίκες αλλά και όλες τις μετακινήσεις προσώπων προερχόμενων από το βρετανικό έδαφος, «περιλαμβανομένων των μεταφορών προϊόντων, μέσω οδικών, αεροπορικών, θαλάσσιων και σιδηροδρομικών οδών».

Η εξέλιξη, που ξάφνιασε τις βρετανικές αρχές, ελήφθη τη στιγμή (αργά το βράδυ της Κυριακής) που αποφασίστηκε από Λονδίνο και Βρυξέλλες η παράταση των διαπραγματεύσεων για τις μελλοντικές εμπορικές σχέσεις ΗΒ και ΕΕ για τις λίγες επόμενες ώρες και μέρες…

Οι διαταράξεις στην ομαλή κίνηση εμπορικών φορτηγών προς και από το Ηνωμένο Βασίλειο σε συνδυασμό με την απόφαση μερικών δεκάδων χωρών να απαγορεύσουν τις πτήσεις από τη Βρετανία λόγω της μετάλλαξης του κορονοϊού δημιουργούν αντικειμενικά πρόβλημα ανεφοδιασμού σε αγαθά και υπηρεσίες.

Ο Βρετανός υπουργός Μεταφορών, Γκραντ Σαπς παραδέχθηκε τα προβλήματα στον ανεφοδιασμό της χώρας διαβεβαιώνοντας πως παίρνονται άμεσα μέτρα για τη διαχείριση πάνω από 4.000 εμπορικών φορτηγών στο Κεντ και στο λιμάνι του Ντόβερ.

Στη λίστα χωρών που έχουν απαγορεύσει τις αεροπορικές μετακινήσεις από ΗΒ συμπεριλαμβάνονται χώρες όπως η Γερμανία, η Ιταλία, η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Δανία, η Νορβηγία, η Φιλανδία, η Σουηδία,η Ελβετία, το Βέλγιο, η Εσθονία, η Λετονία η Λιθουανία η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Κροατία, η Πολωνία, η Βόρεια Μακεδονία, η Τσεχία, ο Καναδάς, η Ινδία, η Τουρκία, το Ιράν, η Σαουδική Αραβία, το Κουβέιτ, το Μαρόκο και το Ισραήλ.

Χάος και στο αεροδρόμιο Χίθροου

Δεν είναι μόνον οι οδικές αρτηρίες στις οποίες επικρατεί αναβρασμός αλλά και στο διεθνές αεροδρόμιο του Χίθροου όπου έχουν εγκλωβιστεί εκατοντάδες επιβάτες που  ξέμειναν εκεί λόγω των ταξιδιωτικών περιορισμών λόγω μετάλλαξης του ιού.

Image

Τα δεδομένα αυτά θα εξεταστούν απόψε σε έκτακτη συνεδρίαση της βρετανικής κρατικής επιτροπής εκτάκτων καταστάσεων, COBRA, παρουσία του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον αλλά και σε παράλληλη συνεδρίαση ανώτερων αξιωματούχων της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν συζητά νέο πρόγραμμα δανείων με την επικεφαλής του ΔΝΤ

Μακρόν: Τα πυρηνικά όπλα της Γαλλίας θα πρέπει να αποτελούν μέρος της ευρωπαϊκής αμυντικής συζήτησης

Αίγυπτος: Τα έσοδα από τη Διώρυγα του Σουέζ μειώθηκαν κατά 50% εν μέσω εντάσεων

Ανδρουλάκης: Ο κ. Μητσοτάκης να πει ξεκάθαρα τι συμβαίνει στο ΥΠΕΣ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα