ΑΘΗΝΑ
16:16
|
28.04.2024
Η θύελλα διαδηλώσεων ανάγκασαν απόψε το υπουργείο Εσωτερικών να διατάξει έρευνα για τις συνθήκες θανάτου 20χρονου διαδηλωτή
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Νέες συγκρούσεις νεαρών διαδηλωτών και αστυνομικών σημειώνονται από νωρίς απόψε (όπως σχεδόν κάθε νύχτα εδώ και περίπου 10 μέρες) στους δρόμους της πρωτεύουσας της Τυνησίας, Τύνιδας και πόλεων του (λιγότερο αναπτυγμένου) νότου μετά το θάνατο ενός 20χρονου διαδηλωτή από αστυνομικά πυρά σε πρόσφατες κινητοποιήσεις ενάντια στη φτώχεια και την ανεργία.

Οι κινητοποιήσεις δεκάδων χιλιάδων νεαρών προκαλούνται από την ανικανότητα των περισσότερων κομμάτων της χώρας να διαχειριστούν την παρατεταμένη οικονομική κρίση που οφείλεται σε μία μικρή κάστα πλουσίων που ελέγχει τα νευραλγικά κέντρα αποφάσεων και πλούτου εγκλωβίζοντας το μεγαλύτερο μέρος του λαού της Τυνησίας στη φτώχεια και την εκμετάλλευση.

Ο νέος αναβρασμός στην Τυνησία έρχεται στην επιφάνεια 10 χρόνια μετά τις πολιτικές αλλαγές που επέφερε η λεγόμενη “αραβική άνοιξη” που ξεκίνησε από την Τυνησία με την ανατροπή του τότε προέδρου Μπεν Άλι.

Image

Οι πιο σφοδρές από τις σημερινές συγκρούσεις σημειώθηκαν στις πόλεις Σμπίιτλα και Κασερίν με νεαρούς διαδηλωτές να επιχειρούν στην τελευταία πόλη έφοδο και εμπρησμό αστυνομικού τμήματος.

Image

Απόψε το τυνησιακό πρακτορείο ειδήσεων ΤΑΡ μετέδωσε πως μετά τις αποψινές συγκρούσεις αστυνομικών-διαδηλωτών αναπτύχθηκαν (ξανά…) δυνάμεις του στρατού στις πόλεις Σούσα, Μπιζέρτ, Κασερίν και Σιλιάνα.

Παράλληλα οι λαϊκές διαδηλώσεις ανάγκασαν απόψε το υπουργείο Εσωτερικών και τον Γενικό Εισαγγελέα της περιφέρειας Κασερίν να διατάξουν τη διενέργεια έρευνας για τις ακριβείς συνθήκες και αίτια θανάτου του 20χρονου Χαϊκέλ Ραχντί που άφησε την τελευταία του πνοή σε νοσοκομείο της Σούσα την περασμένη Τετάρτη, μετά το θανάσιμο τραυματισμό του από δακρυγόνο αστυνομικών στο κεφάλι.

Image
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ανδρουλάκης: Ο κ. Μητσοτάκης να πει ξεκάθαρα τι συμβαίνει στο ΥΠΕΣ

Γάζα: Ο αριθμός των νεκρών από τα ισραηλινά χτυπήματα πλησιάζει τους 34.500

Η Μελόνι ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της στις Ευρωεκλογές

ΗΠΑ: Εκατοντάδες συλλήψεις φοιτητών καθώς εξαπλώνονται οι διαδηλώσεις για τον πόλεμο στη Γάζα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα