ΑΘΗΝΑ
13:55
|
30.04.2024
Μια σοβαρή καταγγελία από τη διεθνή ΜΚΟ “Σώστε τα Παιδιά”.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η διεθνής μη κυβερνητική οργάνωση “Σώστε τα Παιδιά” (Save The Children) καταγγέλλει ότι μικρά παιδιά από την ηλικία των 11 ετών αποκεφαλίζονται από μέλη ισλαμιστικών οργανώσεων στην επαρχία Κάμπο Ντελγκάδο στη βόρεια Μοζαμβίκη.

Μία μητέρα συγκεκριμένα δήλωσε στη μη κυβερνητική οργάνωση ότι είδε μπροστά στα μάτια της να αποκεφαλίζουν τον 12χρονο γιο της ενώ η ίδια μαζί με τα υπόλοιπα παιδιά της κρυβόταν πολύ κοντά στο σημείο εκτέλεσης του παιδιού της. Περισσότερα από 2.500 παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους από το 2017 και περισσότερα από 700.000 έχουν εκτοπιστεί από τα σπίτιά τους. Το 2017 ξεκίνησε ένα νέο κύμα επιθέσεων από ένοπλες ομάδες ισλαμιστών, οι οποίες φέρονται να έχουν διασυνδέσεις με το Ισλαμικό Κράτος.  

“Εκείνο το βράδυ επιτέθηκαν στο χωριό μας και κάηκαν σπίτια. Όταν ξεκίνησαν όλα, ήμουν στο σπίτι με τα τέσσερα παιδιά μου. Προσπαθήσαμε να δραπετεύσουμε στο δάσος, αλλά πήραν τον μεγαλύτερο γιο μου και τον αποκεφάλισαν. Δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα γιατί θα μας σκότωναν και εμάς”, κατέθεσε η μητέρα που έχασε τον 12χρονο γιο της στην οργάνωση “Save The Children”.  Η έκθεση που έδωσε η διεθνής ΜΚΟ για τα όσα συμβαίνουν στο Κάμπο Ντελγκάδο της Μοζαμβίκης βασίστηκε σε μαρτυρίες οικογενειών που έχουν εκτοπιστεί από την πλούσια σε κοιτάσματα αερίου περιοχή.

Μια άλλη μητέρα, η Αμέλια, δήλωσε για το παιδί που έχασε: “Όταν σκότωσαν τον 11χρονο γιο μου, συνειδητοποιήσαμε ότι δεν ήμασταν πλέον ασφαλείς στο χωριό μας. Καταλήξαμε στο σπίτι του πατέρα μου σε ένα άλλο κοντινό χωριό, αλλά μέσα σε λίγες ημέρες ξεκίνησαν και εκεί οι επιθέσεις”.

Ο Τσανς Μπριγκς,διευθυντής της οργάνωσης στη Μοζαμβίκη, είπε πως οι “αναφορές επιθέσεων σε παιδιά μάς έχουν αρρωστήσει. Πολλά μέλη της οργάνωσης ξέσπασαν σε κλάματα ακούγοντας τις διηγήσεις των μητέρων στα στρατόπεδα των εκτοπισμένων. Αυτή η βία πρέπει να σταματήσει και οι εκτοπισμένες οικογένειες πρέπει να υποστηριχθούν καθώς αναρρώνουν από το τραύμα”.

Το BBC σημειώνει πως δεν είναι η πρώτη φορά που καταγγέλλονται αποκεφαλισμοί παιδιών στη βόρεια Μοζαμβίκη. Συγκεκριμένα, τον περασμένο Νοέμβριο περισσότερα από 50 παιδιά απαγχονίστηκαν σε μια δημόσια εκτέλεση σε γήπεδο ποδοσφαίρου του Κάμπο Ντελγκάδο. Τον Απρίλιο του 2020 δεκάδες παιδιά απαγχονίστηκαν ή εκτελέστηκαν κατά τη διάρκεια μίας επίθεσης ισλαμιστών σε ένα χωριό.

Σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι είναι αντιμέτωποι με την ασιτία ως άμεσο αποτέλεσμα αυτής της σύγκρουσης στην περιοχή, αναφέρει η οργάνωση.

Η κατάσταση στο Κάμπο Ντελγκάδο είναι “πραγματικά αδιέξοδη”, είχε δηλώσει τον περασμένο Δεκέμβριο η αξιωματούχος της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) Ανζέλ Ντικονγκέ-Ατανγκάνα, η οποία είχε επισκεφτεί την περιοχή. Η ίδια αξιωματούχος είχε απευθύνει έκκληση στους γείτονες της Μοζαμβίκης και στη διεθνή κοινότητα να παρέμβουν για να βρεθεί μια λύση για αυτήν “αόρατη” κρίση.

Τη Δευτέρα, αξιωματούχοι της πρεσβείας των ΗΠΑ στην πρωτεύουσα Μαπούτο της Μοζαμβίκης ανακοίνωσαν ότι Αμερικανοί στρατιώτες θα αναλάβουν για τους επόμενους δύο μήνες την εκπαίδευση του στρατιωτικού προσωπικού της αφρικανικής χώρας αλλά και ότι θα συνδράμουν τη χώρα με “ιατρικό και επικοινωνιακό εξοπλισμό”.

Πηγή: BBC, Save The Children

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κομισιόν: Ερευνά την Meta για παραπληροφόρηση ενόψει Ευρωεκλογών

Κριμαία: Καταρρίφθηκαν πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς ATACMS

Νέες συλλήψεις για την Greek Mafia

Ο ποδοσφαιρικός Παναθηναϊκός ως μια διδακτική ιστορία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα