ΑΘΗΝΑ
14:17
|
30.04.2024
“Ποτέ δεν φύλαξαν 14 αστυνομικοί τον τηλεπαρουσιαστή”, είπε στη Βουλή ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

O υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μίλησε σήμερα Παρασκευή στη Βουλή για την υπόθεση του Μένιου Φουρθιώτη και την αστυνομική φύλαξη του τηλεπαρουσιαστή, εκδότη και μάνατζερ στο πλαίσιο συζήτησης επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής Γιώργου Καμίνη με θέμα “Πλήρης αδιαφάνεια στα ζητήματα φύλαξης και συνοδείας ευπαθών στόχων”.

“Ποτέ δεν φύλαξαν 14 (αστυνομικοί) τον τηλεπαρουσιαστή, όπως χαιρέκακα και μονότονα σκορπίζεται από τον ανεμιστήρα της λάσπης. Ποτέ δεν υπήρξαν τεθωρακισμένα αυτοκίνητα”, είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης και πρόσθεσε, “στους 10 από τους 11 μήνες, δηλαδή στο 90% του χρονικού διαστήματος φύλαξης, είχε ένα ή δύο άτομα χωρίς αυτοκίνητο. Για λιγότερο από μήνα, δηλαδή τον Μάρτιο, είχε προσωρινή συνοδευτική φύλαξη από 4 άτομα”.

Ειδικά για τον κ. Φουρθιώτη είπε: “Τον παρουσιαστή τον φύλαγε 1 άτομο τον Μάιο του 2020, τον Αύγουστο 2020 υπήρξε εμπρησμός έξω από το σπίτι του και η επιτροπή που συνεδριάζει ανά τρίμηνο αποφάσισε τον Νοέμβριο τη διάθεση ενός ακόμη για ένα τρίμηνο. Στις 13 Ιανουαρίου – μετά από εμπρησμό αυτοκινήτου στο Epsilon TV όπου εργάζεται- διατάχθηκε η διάθεση και τρίτου αστυνομικού, μιας υπηρεσιακής μοτοσικλέτας και η επιτήρηση- όχι φύλαξη της οικίας του. Αυτά τα πρόσθετα  μέτρα άργησαν να διατεθούν, δόθηκαν μετά τα μέσα Φεβρουαρίου. Στα μέσα Μαρτίου υπήρξε συνολική αύξηση των μέτρων προστασίας λόγω θέματος Κουφοντίνα. Υπήρχαν επιθέσεις σε σπίτια βουλευτών και πολλές απειλές σε ΜΜΕ. Τότε αυξήθηκε η συνοδευτική αστυνόμευση με 4ο αστυνομικό, ένα υπηρεσιακό αυτοκίνητο και διατάχθηκε 24ωρη φύλαξη της οικίας του με 4 άτομα”.

Για τη διάψευση της αστυνομίας επισήμανε ότι αφορούσε “τις τερατολογικές δηλώσεις του αντιδημάρχου Πικερμίου, ότι ‘7 περιπολικά και 2 τεθωρακισμένα φυλάνε τον τηλεπαρουσιαστή’. Ποτέ η αστυνομία δεν διέψευσε τη φύλαξη, θα ήταν άλλωστε παράλογο”, σημείωσε. “Δεν υπάρχει καμιά αντίφαση ανάμεσα στην εντολή που έδωσα εγώ να συνεδριάσει εκτάκτως η Eπιτροπή, πριν το καθορισμένο τρίμηνο, για να επανεξετάσει την αναγκαιότητα των μέτρων φύλαξης για τον συγκεκριμένο, με την ανακοίνωση της ΓΑΔΑ. Η έρευνα που διέταξα για να δούμε τι έγινε σε κάθε στάδιο της διαδικασίας είναι, όχι μόνο για να ελεγχθούν τυχόν παρατυπίες, αλλά κυρίως για να χρησιμοποιηθεί η ανάλυση αυτής της περίπτωσης στις νομοθετικές βελτιώσεις που θα προτείνουμε”.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής κ. Καμίνης είπε ότι ακόμα και το FBI ανακοινώνει τον αριθμό των αστυνομικών που φυλάσσουν τον Πρόεδρο της χώρας, το Κογκρέσο, τον Λευκό Οίκο και τις πρεσβείες, ζητώντας την ενημέρωση της Βουλής με ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία για τη δύναμη φύλαξης. Για την υπόθεση του τηλεπαρουσιαστή υποστήριξε ότι “σκανδάλισε την κοινή γνώμη, που μπορεί να μην δικαιούται να γνωρίζει ποιος φυλάσσεται και για ποιους λόγους, αλλά με αυτή την ξαφνική απόφαση αφαίρεσης ολοσχερώς της δύναμης [..] καταλαβαίνουμε ότι ο υπουργός στην ουσία δεν ελέγχει τι συμβαίνει στο υπουργείο του, σε αυτόν τον ευαίσθητο τομέα”. Επίσης o κ. Καμίνης ανέφερε ότι στις προηγούμενες θητείες του, ως υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ο κ. Χρυσοχοΐδης κατήργησε την επιτροπή που γνωμοδοτούσε στον αρχηγό της ΕΛΑΣ για τα προς φύλαξη πρόσωπα. Απαντώντας ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε ότι η επιτροπή υπάρχει και λειτουργεί.

Νέο μικτό σώμα φύλαξης δημοσίων προσώπων από δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. και ιδιωτικές εταιρείες

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ανακοίνωσε επίσης τη λήψη νομοθετικής πρωτοβουλίας για τη δημιουργία μικτού σώματος φύλαξης προσώπων από δυναμικό της ΕΛ.ΑΣ. και ιδιωτικές υπηρεσίες. Διερωτήθηκε γιατί Υπουργεία και δημόσιες Αρχές χρειάζονται τόσες αστυνομικές δυνάμεις και δεν προστρέχουν σε ιδιωτικές εταιρείες, δημιουργώντας μικτά σχήματα που θα εξοικονομήσουν αστυνομικές δυνάμεις; “Ακόμη και η Βουλή, στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, φυλάσσει εξ ιδίων πόρων και με μικτά σχήματα τις εγκαταστάσεις της. Η Βουλή με δικούς της πόρους και διαδικασίες, σε συνεργασία πάντα με την Αστυνομία, αποφασίζει ποιοι βουλευτές και πότε και για πόσο δικαιούνται φύλαξης”, σημείωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Προανήγγειλε, επίσης, ότι σε τρεις εβδομάδες θα αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία, με βάση τις ευρωπαϊκές καλές πρακτικές, που θα περιλαμβάνει, εκτός από το θέμα του σώματος φύλαξης, και θέματα εκπαίδευσης των αστυνομικών και γενικής αναδιοργάνωσης της Αστυνομίας και του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Αναφερόμενος στα διακριτικά των αστυνομικών είπε ότι “θα έρθουν σε λίγες εβδομάδες”, ενώ “οι κάμερες στο σύνολο της χώρας σε έναν χρόνο”.

Τέλος, για τα θέματα διαφάνειας που έθεσε ο κ. Καμίνης είπε ότι η κατανομή των επωφελούμενων είναι: 60% πολιτικοί, 30% λοιποί κρατικοί αξιωματούχοι και ιδιώτες, 10% διπλωμάτες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Καλέσματα από Εργατικό Κέντρο Αθήνας, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ για την απεργία της Πρωτομαγιάς

Κομισιόν: Ερευνά τη Meta για παραπληροφόρηση ενόψει Ευρωεκλογών

Κριμαία: Καταρρίφθηκαν πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς ATACMS

Νέες συλλήψεις για την Greek Mafia

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα