ΑΘΗΝΑ
13:41
|
28.04.2024
Στον ιστορικό σιδηροδρομικό σταθμό “Union Station” η απονομή των βραβείων λόγω πανδημίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το “Nomadland”, με τρία Όσκαρ, αυτό της Καλύτερης Ταινίας, της Σκηνοθεσίας και του Α΄ Ανδρικού ρόλου, ήταν ο μεγάλος νικητής της 93ης τελετής απονομής των βραβείων της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.  

Μια τελετή, η οποία πραγματοποιήθηκε με καθυστέρηση δύο μηνών και ήταν αναπόφευκτα πολύ διαφορετική σε σχέση με την περσινή λόγω της πανδημίας. Η απονομή των 93ων Όσκαρ διοργανώθηκε στο Union Station, έναν ιστορικό σιδηροδρομικό σταθμό στην καρδιά του Λος Άντζελες, περίπου 12 χιλιόμετρα από το Θέατρο “Dolby” όπου διεξάγονται παραδοσιακά οι τελετές. Όλοι οι υποψήφιοι φορούσαν μάσκες και οι παραδοσιακές φωτογραφίσεις στο κόκκινο χαλί των Όσκαρ ήταν πολύ λιγότερες σε σχέση με την περασμένη χρονιά.

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, η τελετή δεν είχε έναν κεντρικό οικοδεσπότη-παρουσιαστή, αλλά βασίστηκε σε μια ομάδα προσώπων της 7ης Τέχνης (ανάμεσά τους οι Χάρισον Φορντ, Μπραντ Πιτ, Χοακίν Φοίνιξ, Ριζ Γουίδερσπουν, Ρενέ Ζελβέγκερ κ.ά.) που έδωσαν “μια κινηματογραφική ποιότητα αφηγηματικής συνέχειας σπονδυλωτού τύπου”, σύμφωνα με τον παραγωγό της βραδιάς, τον σκηνοθέτη Στίβεν Σόντερμπεργκ.

Η σκηνοθέτιδα και βραβευμένη πέρυσι με Όσκαρ Β΄ Γυναικείου Ρόλου Ρετζίνα Κινγκ μπήκε με ένα αγαλματίδιο μέσα στην αίθουσα και… κήρυξε την έναρξη της τελετής με ένα πολιτικό μήνυμα. Η Κινγκ μίλησε για την καταδίκη του πρώην αστυνομικού Ντέρεκ Σόβιν, τον δολοφόνο του 46χρονου Τζορτζ Φλόιντ: “Εάν η δίκη στη Μινεάπολη είχε πάρει άλλη τροπή σήμερα δεν θα ερχόμουν εδώ με ψηλοτάκουνα αλλά με τις αρβύλες μου για τις πορείες”. Οι περισσότεροι υποψήφιοι έδωσαν το “παρών” στην αίθουσα του σιδηροδρομικού σταθμού, ενώ κατά τη διάρκεια της βραδιάς έγιναν δορυφορικές συνδέσεις με Λονδίνο, Παρίσι, Πράγα και Σίδνεϊ.

Το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας κέρδισε η ταινία “Nomadland” της Κλόι Ζάο. Η 39χρονη Κινέζα σκηνοθέτιδα δήλωσε: “Εκ μέρους των παραγωγών μου, ευχαριστούμε την Ακαδημία και τους συνυποψήφιους μας και όσους μας βοήθησαν για να γίνει αυτή η ταινία, τη συγγραφέα του βιβλίου στο οποίο βασιστήκαμε, όλους όσους έπαιξαν, όσους βρήκαμε στο δρόμο και μας δίδαξαν τι σημαίνει πραγματική καλοσύνη”. Η Κινέζα δημιουργός Κλόε Ζάο απέσπασε και το Όσκαρ Σκηνοθεσίας και έγινε μόλις η δεύτερη γυναίκα στην ιστορία του θεσμού που κερδίζει στην κατηγορία σκηνοθεσίας μετά την Κάθριν Μπίγκελοου με το “Hurt Locker” και η πρώτη ασιατικής καταγωγής.

Μια ανατροπή στη φετινή τελετή ήταν πως το συγκεκριμένο βραβείο δεν ανακοινώθηκε τελευταίο- όπως συμβαίνει πάντα στην ιστορία του θεσμού- αλλά πριν από την απονομή των βραβείων Α’ Γυναικείου και Α΄ Ανδρικού Ρόλου.

Ο 83χρονος Σερ Άντονι Χόπκινς κέρδισε το βραβείο Α’ Ανδρικού ρόλου για την ερμηνεία του στην ταινία “The Father” η οποία βασίζεται στην ιστορία ενός ηλικιωμένου άντρα που παλεύει με την γεροντική ανία καθώς αυτή επιδεινώνεται. Είναι το δεύτερο βραβείο για τον Ουαλό ηθοποιό στη συγκεκριμένη κατηγορία. Η πρώτη ήταν το 1992 για την αξέχαστη ερμηνεία του ως Χάνιμπαλ Λέκτερ στην ταινία “Η Σιωπή των Αμνών”.

Η Φράνσις ΜακΝτόρμαντ πρώτευσε στην κατηγορία Α’ Γυναικείου ρόλου κερδίζοντας το τρίτο της Όσκαρ για την ερμηνεία της στην ταινία “Nomadland”, ισοφαρίζοντας τους Μέριλ Στριπ, Ντάνιελ Ντέι Λιούις και Τζακ Νίκολσον. Η  63χρονη Αμερικανίδα ηθοποιός απέσπασε το πρώτο Όσκαρ της το 1997 για τον ρόλο της στην ταινία “Fargo” και, 21 χρόνια αργότερα, βραβεύτηκε εκ νέου για την ερμηνεία της στο φιλμ “Οι τρεις πινακίδες έξω από το Έμπινγκ, στο Μιζούρι”. “|Θα έπρεπε να κάνουμε… καραόκι με τόσες φωνές που έχουμε εδώ τριγύρω. Δεν έχω λόγια. Ξέρουμε ότι είναι σαν ξιφασκία η δουλειά μας, πρέπει να δώσουμε μάχη για αυτό”, δήλωσε η ΜακΝτόρμαντ.

Η Γιουν Γιου- τζουνγκ κέρδισε το Όσκαρ B’ Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της στο “Minari” και διερωτήθηκε με αφοπλιστική αφέλεια: “Πώς γίνεται να κερδίσω την Γκλεν Κλόουζ;” ενώ ο Βρετανός Ντάνιελ Καλούγια απέσπασε το αντίστοιχο βραβείο στην ανδρική κατηγορία και συγκινημένος το αφιέρωσε στη μνήμη του ανθρώπου που ενσάρκωσε στην ταινία “Judas and the Black Messiah”, τον αρχηγό των Μαύρων Πανθήρων Φρεντ Χάμπτον. “Πόσο ευλογημένοι είμαστε που ζούμε σε έναν κόσμο που υπήρξε κι αυτός”, είπε ο32χρονος Βρετανός ηθοποιός.

 

Το Όσκαρ Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας κέρδισε η ταινία «Another Round» («Άσπρο Πάτο») του Δανού Τόμας Βίντερμπεργκ ο οποίος αφιέρωσε το βραβείο στην κόρη του, την οποία έχασε πρόσφατα σε δυστύχημα. “Πριν σκοτωθεί μου είχε στείλει ένα γράμμα ότι αγαπούσε το σενάριο αυτό. Νιώθω ότι είναι εδώ και με επευφημεί. Το έκανα για εκείνη, σαν φόρο τιμής. Αυτό το βραβείο είναι για εκείνη”.

Τα βραβεία αναλυτικά

Καλύτερη Ταινία
Nomadland

Σκηνοθεσία
Κλόε Ζάο για το Nomadland

Α’ Ανδρικός Ρόλος
Άντονι Χόπκινς για το The Father

Α’ Γυναικείος Ρόλος
Φράνσις ΜακΝτόρμαντ για το Nomadland

B’ Γυναικείος Ρόλος
Γιουν Γιου-τζουνγκ για το Minari

Β’ Ανδρικός Ρόλος
Ντάνιελ Καλούγια για το Judas and the Black Messiah

Φωτογραφία
Έρικ Μέσερσμιντ για το Mank

Διασκευασμένο Σενάριο
Κρίστοφερ Χάμπτον και Φλόριαν Ζέλερ για το The Father

Πρωτότυπο Σενάριο
Έμεραλντ Φένελ για το Promising Young Woman

Μουσική
Soul – Τζον Μπατίστ, Τρεντ Ρέζνορ και Άτικους Ρος

Κοστούμια
Αν Ροθ για το Ma Rainey’s Black Bottom

Μοντάζ
Sound of Metal

Ήχου
Sound of Metal

Καλλιτεχνική Διεύθυνση
Ντόναλντ Γκρέιαμ Μπερτ για το Mank

Διεθνής Ταινία
Άσπρο Πάτο (Δανία)

Ταινία Κινουμένων Σχεδίων
Soul (Pixar)

Ντοκιμαντέρ – Μεγάλου Μήκους
My Octopus Teacher της Πίπα Έρλιχ

Ντοκιμαντέρ – Μικρού Μήκους
Colette

Οπτικά Εφέ
Tenet

Με πληροφορίες από BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Πασχαλινή έκθεση στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

Disiecta Membra #10: Ας μιλήσουμε για κβαντική βαρύτητα

Νέος γύρος ελληνοτουρκικών συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα