ΑΘΗΝΑ
22:39
|
30.04.2024
Η κινητοποίηση 5.000 εφέδρων στα σύνορα Ισραήλ-Γάζας προδιαγράφει επιδείνωση των εχθροπραξιών που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 26 Παλαιστίνιους και δύο Ισραηλινούς.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Νέο γύρο σφοδρών βομβαρδισμών από νωρίς σήμερα το απόγευμα ξεκίνησε ο ισραηλινός στρατός στη Λωρίδα της Γάζας με τον επιτελάρχη, στρατηγό Αβίβ Κοχάβι να κινητοποιεί πάνω από 5.000 εφέδρους, να ενισχύει τις δυνάμεις του στρατού στα σύνορα με τη Γάζα και να διατάσσει ετοιμότητα για κλιμάκωση των εχθροπραξιών “δίχως χρονικό όριο”.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου ανακοίνωσε λίγο μετά τις 16.30 την κλιμάκωση των επιθέσεων στη Λωρίδα της Γάζας.

Παράλληλα ο υπουργός Άμυνας Μπένι Γκαντς εμφανίστηκε ιδιαίτερα απειλητικός μετά την μεσημεριανή συνάντησή του με διοικητές του στρατού δηλώνοντας:

“Κάθε μέρα επιθέσεων σε Ισραηλινούς πολίτες, θα αναγκάζουμε τις τρομοκρατικές οργανώσεις να γυρνούν χρόνια πίσω. Δεν θα σταματήσουμε παρά μόνον όταν επέλθει ηρεμία. Οι δυνάμεις του στρατού προκάλεσαν και θα συνεχίσουν να προκαλούν σοβαρά πλήγματα στην Χαμάς και την Ισλαμική Τζιχάντ”.

Άμαχοι οι πιο πολλοί νεκροί από τις επιδρομές του Ισραήλ

Ωστόσο, ο Μπένι Γκαντς προσπάθησε να ρίξει στάχτη στα μάτια της λεγόμενης “διεθνούς κοινότητας”.

Oι περισσότεροι από τους  τουλάχιστον 26 Παλαιστίνιους που έχουν χάσει τη ζωή τους από το απόγευμα της Δευτέρας ως τις 16.00 (ώρα Ελλάδας και Ισραήλ), είναι άμαχοι, μεταξύ των οποίων και παιδιά.

Image

Όπως μία πενταμελής οικογένεια με τρία μικρά παιδιά από το Μπέιτ Χανούν στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας που  ξεκληρίστηκε ολόκληρη μέσα στις πρώτες ώρες των πολλών δεκάδων ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών.

Από την άλλη πλευρά, η διοίκηση της ισλαμικής Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ “βομβαρδίζουν” με ρουκέτες όχι μόνον μεθοριακές περιοχές του Ισραήλ, αλλά και το κέντρο φθάνοντας μέχρι και την Ιερουσαλήμ.

Image

Οι εκατοντάδες ρουκέτες προκάλεσαν σήμερα νωρίς το απόγευμα το θάνατο δύο γυναικών στην πόλη Ασκελόν και τον τραυματισμό αρκετών δεκάδων αμάχων.

Aφορμή για την κλιμάκωση των ρουκετών προς τη μεριά του Ισραήλ από την Ισλαμική Τζιχάντ έδωσε ο θάνατος τριών διοικητών της οργάνωσης νωρίτερα σήμερα.

“Οι μάρτυρές μας, οι διοικητές Σάμιχ Φαχίμ αλ Μαμλούκ, Καμάλ Ταϊσιίρ Κουρέικα και Μουχάμαντ Γιαχία Αμπού αλ Άττα, έχυσαν το αίμα τους και επιβεβαιώνουμε ότι η απάντηση στη δολοφονία τους θα είναι σκληρή”.

Σε αυτό το κλίμα κλιμάκωσης της έντασης ο Ισραηλινός πρόεδρος Ρέουβεν Ρίβλιν είχε γεύμα εργασίας το μεσημέρι με τους πρέσβεις χωρών της ΕΕ προσπαθώντας να δικαιολογήσει τα έκτροπα και τις εισβολές των κατοχικών δυνάμεων στο Τέμενος Αλ Άκσα και τις επιδρομές στην Λωρίδα της Γάζας.

“Θα υπερασπιστούμε τους πολίτες μας με όλα τα υφιστάμενα μέσα! Καμία χώρα στον κόσμο δεν θα δεχόταν μία τέτοια κατάσταση… Παλαιστίνιοι εξτρεμιστές μετέτρεψαν το Όρος του Ναού (πλατεία Τεμενών Αλ Άκσα) σε αποθήκη όπλων και σε βάση επιθέσεων. Δεν θα επιτρέψουμε αυτό το ιερό μέρος να χρησιμοποιηθεί για βίαιη διασάλευση τάξης που απειλεί και τους Εβραίους και τους Μουσουλμάνους προσκηνυτές”.

Κατάρρευση κτιρίου 13 ορόφων μετά από ισραηλινό βομβαρδισμό

Εν τω μεταξύ, πολυκατοικία ύψους 13 ορόφων κατέρρευσε στη Λωρίδα της Γάζας, αφού επλήγη κατά τους ισραηλινούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς απόψε, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες.

Οι ένοικοι του πολυώροφου κτιρίου, καθώς και όσοι κατοικούσαν γύρω από αυτό, κλήθηκαν να εκκενώσουν την περιοχή, περίπου μία ώρα πριν από τον βομβαρδισμό. Δεν έχει γίνει σαφές ως τώρα αν το κτίριο εκκενώθηκε έγκαιρα και αν υπάρχουν τραυματισμοί από την κατάρρευση.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Ο Τραμπ μαλώνει τον Νετανιάχου ξανά για τις επιθέσεις της Χαμάς και τον πόλεμο στη Γάζα

Φάμελλος: Ο Μητσοτάκης να αποβάλλει από την κυβέρνηση τον Βαρτζόπουλο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα