ΑΘΗΝΑ
14:32
|
30.04.2024
Ερώτηση σχετικά με το νομοσχέδιο του υπουργού Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, κατέθεσαν οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ, Κώστας Παπαδάκης και Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
The European Parliament holds an extraordinary plenary session for the UK’s EU membership referendum and MEPs vote a resolution analysing the outcome and ways forward in Brussel on Jun.28, 2016 / Έκτακτη συνεδρίαση της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου απο την Ε.Ε. στις Βρυξέλλες στις 28 Ιουνίου, 2016.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ερώτηση σχετικά με το νομοσχέδιο του υπουργού Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, κατέθεσαν οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ, Κώστας Παπαδάκης και Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Υπενθυμίζεται πως σωματεία, ατομικότητες και το σύνολο της αντιπολίτευσης έχουν εκφράσει έντονες ενστάσεις σχετικά με το εν λόγω νομοσχέδιο και ειδικότερα για τις διατάξεις που αφορούν τις εργασιακές υπερωρίες και την με έμμεσο τρόπο κατάργηση του 8ωρου. Η κυβέρνηση μεταξύ άλλων επικαλείται τακτικά ότι το εν λόγω νομοσχέδιο αποτελεί απόρροια ευρωπαϊκών οδηγιών, μεταξύ άλλων επιχειρημάτων.

Συγκεκριμένα, οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ υπέβαλαν τα παρακάτω ερωτήματα:

«Πώς τοποθετείται η Επιτροπή στο γεγονός ότι:

– Με τις προβλέψεις του εν λόγω νομοσχεδίου διαπιστωμένα αποδεικνύεται ότι οι Οδηγίες της ΕΕ (όπως οι 2003/88 και 2019/1158) οδηγούν στη γενίκευση του απλήρωτου χρόνου εργασίας, στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, στη διάλυση των Συλλογικών Συμβάσεων, στο χτύπημα στη συνδικαλιστική δράση και το δικαίωμα στην απεργία των εργαζομένων;

– Οι παραπάνω αντεργατικές ανατροπές, που επιβάλλουν οι κυβερνήσεις στην Ελλάδα και στα άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ, αποτελούν όρους των “εθνικών σχεδίων ανάκαμψης”, ως προαπαιτούμενα της εκταμίευσης των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης για τη στήριξη των επενδύσεων και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, καθώς και εφαρμογή των συστάσεων του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου και των εκθέσεων ενισχυμένης εποπτείας;

– Η διάλυση της Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) και η άρση κάθε στοιχειώδους κρατικής ευθύνης με περαιτέρω υποβάθμιση των ελεγκτικών μηχανισμών αποτελούν ευρωενωσιακές κατευθύνσεις στο πλαίσιο της λεγόμενης Ευρωπαϊκής Αρχής Εργασίας και απογειώνουν την εργοδοτική ασυδοσία και τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς σε βάρος των εργαζομένων;».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΗΠΑ: Ένοχος για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ο IDF

Καλέσματα από Εργατικό Κέντρο Αθήνας, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ για την απεργία της Πρωτομαγιάς

Κομισιόν: Ερευνά τη Meta για παραπληροφόρηση ενόψει Ευρωεκλογών

Κριμαία: Καταρρίφθηκαν πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς ATACMS

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα