ΑΘΗΝΑ
09:16
|
18.04.2024
Η ρωσική πλευρά δηλώνει πως έχει υποβάλει αίτημα έγκρισης του εμβολίου και η ευρωπαϊκή πλευρά λέει ότι δεν έλαβε τίποτα τέτοιο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε λίγες ημέρες θα εξεταστεί σε πρώτο στάδιο, η αίτηση του RDIF για την έγκριση κατεπείγουσας χρήσης του ρωσικού εμβολίου Sputnik V από τις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές, ενημέρωσε ο διευθύνοντας σύμβουλος του Ρωσικού Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων (RDIF), Κίριλ Ντμιτρίεφ.

“Η αίτηση για την κατεπείγουσα χρήση του ρωσικού εμβολίου Sputnik V κατά της Covid-19 θα εξεταστεί σε πρώτο στάδιο από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 19 Ιανουαρίου. Η σχετική άδεια υποβλήθηκε από το RDIF στις 22 Δεκεμβρίου”, τόνισε ο Ντμίτριεφ.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Στέφαν ντε Κεεσμάκερ, φαίνεται να λέει κάτι τελείως διαφορετικό καθώς δήλωσε την Τρίτη ότι συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του RDIF και αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την άδεια κατεπείγουσας χρήσης του εμβολίου.

Επισημαίνουμε ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων δήλωσε στις 5 Ιανουαρίου ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ RDIF και ΕΜΑ βρίσκονται σε προκαταρκτικά στάδια, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι δεν έχει κατατεθεί μέχρι στιγμής κάποιο αίτημα για έγκριση του Sputnik V από τον ΕΜΑ.

Υπό αυτές τις συνθήκες είναι φανερό ότι κάποιος από τους δύο ψεύδεται, καθώς η ρωσική πλευρά υποστηρίζει ότι έχει υποβληθεί στην Ευρώπη το αίτημα για κατεπείγουσα χρήση του εμβολίου, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο ΕΜΑ δηλώνουν άγνοια για το εν λόγω αίτημα.

Υπενθυμίζεται ότι, τόσο οι Βρυξέλλες όσο και η Ουάσινγκτον προσπάθησαν να μπλοκάρουν το ρωσικό εμβόλιο δηλώνοντας προσχηματικά ότι δεν έχει περάσει τις κλινικές δοκιμές ασφαλείας.

Οι ΗΠΑ φέρεται επίσης να έχουν ασκήσει πιέσεις προς διάφορες κυβερνήσεις, κατά καιρούς, προκειμένου να μην επιλέξουν το ρωσικό εμβόλιο “Sputnik V”.

Στις αρχές του Ιανουαρίου επίσης, ο Νικολάς Μαδούρο, κατήγγειλε ότι οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση μπλοκάρουν τα κεφάλαια που απαιτούνται για την αγορά εμβολίων κατά της Covid-19 από τη Βενεζουέλα, καθιστώντας το εμβόλιο “αντικείμενο γεωπολιτικού πολέμου”. Να σημειωθεί ότι η Βενεζουέλα θα λάβει μέσα στις επόμενες ημέρες 10 εκατ. δόσεις του Sputnik V, όπως ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος Μαδούρο.

Υπενθυμίζεται ότι το εμβόλιο Sputnik V έχει ένα μοναδικό σύνολο χαρακτηριστικών που το καθιστούν ένα από τα πιο ανταγωνιστικά εμβόλια στον κόσμο. Η αποτελεσματικότητα του Sputnik V αγγίζει το 91,4% σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ανάλυσης των κλινικών δοκιμών της Φάσης III. Το εμβόλιο έδειξε 100% αποτελεσματικότητα έναντι σοβαρών περιπτώσεων κορονοϊού.

Ταυτόχρονα, το κόστος μιας δόσης Sputnik V στις διεθνείς αγορές είναι κάτω από τα 10 $, ενώ η διαθεσιμότητα της ξηρής μορφής του εμβολίου διευκολύνει σημαντικά τον εφοδιασμό και τη διανομή του σε διεθνείς αγορές, χάρη στις φυσιολογικές θερμοκρασίας αποθήκευσης (+2 έως +8 βαθμοί Κελσίου).

Η θερμοκρασία αποθήκευσης του Sputnik V στους + 2 + 8 C σημαίνει ότι μπορεί να διατηρηθεί σε ένα συμβατικό ψυγείο χωρίς να χρειάζονται επενδύσεις σε επιπλέον υποδομές χαμηλής ψύξης,

Η ασφάλεια, η αποτελεσματικότητα και η έλλειψη αρνητικών μακροπρόθεσμων επιδράσεων των αδενοϊικών εμβολίων έχουν αποδειχθεί από περισσότερες από 250 κλινικές μελέτες εδώ και δύο δεκαετίες.

Μέχρι στιγμής, πάνω από 1,5 εκατομμύρια άτομα έχουν ήδη εμβολιαστεί με το Sputnik V χωρίς να παρουσιάσουν οποιαδήποτε μορφής αλλεργική αντίδραση.

Οι προγραμματιστές του εμβολίου Sputnik V συνεργάζονται με την AstraZeneca σε μια κοινή κλινική δοκιμή για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου της Οξφόρδης κατά του Covid-19,

Το εμβόλιο Sputnik V έχει εγκριθεί στη Ρωσία, τη Λευκορωσία, τη Σερβία, την Αργεντινή, τη Βολιβία και την Αλγερία , ενώ ο RDIF βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με δεκάδες άλλες χώρες για την έγκριση του εμβολίου στο εσωτερικό τους.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Συνάντηση Τσίπρα με τον Οζγκιούρ Οζέλ του CHP

Θα συνδράμει η Ελλάδα την επίθεση κατά του Ιράν;

Είστε εγκληματίας πολέμου κυρία φον ντερ Λάιεν

Επιταχύνεται η ανέγερση χιλιάδων κατοικιών εποίκων στην Α.Ιερουσαλήμ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα