Το πρώτο δημόσιο σχόλιο μετά την χθεσινή σύλληψή του κατά την άφιξή του από την Γερμανία, στη Ρωσία, έκανε ο Αλεξέι Ναβάλνι, αναρτώντας σχετικό βίντεο στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.
O δριμύς επικριτής του Κρεμλίνου, χαρακτηρίζει “ύψιστη ανομία” την προσαγωγή του σε ακροαματική διαδικασία σε βίντεο το οποίο ανέβασε στο Twitter η εκπρόσωπός του.
Νωρίτερα, η εκπρόσωπός του είχει αναφέρει ανέφερε πως «ο Αλεξέι ήταν σε κράτηση για 14 ώρες, δεν του επιτρεπόταν να κάνει τηλεφωνήματα, αν και όλοι όσοι κρατούνται, έχουν αυτό το δικαίκωμα».
Σημειώνεται ότι ο Ναβάλνι, επέστρεψε την Κυριακή (17/1) στη Ρωσία από τη Γερμανία. Η Ομοσπονδιακή Σωφρονιστική Υπηρεσία της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι ο Ρώσος συνελήφθη και θα παραμείνει υπό κράτηση μέχρι τη σχετική απόφαση του δικαστηρίου. Ο Ρώσος μπλόγκερ κατηγορείται για παραβίαση των δύο ανασταλτικών ποινών που του έχουν επιβληθεί.
Η σύλληψη του Αλεξέι Ναβάλνι προκάλεσε αντιδράσεις στη Δύση και επαναφέρει στο προσκήνιο την επιβολή κυρώσεων, ιδίως σε σχέση με την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Ρωσίας-Γερμανίας “Nord Stream 2”.
Άμεση ήταν η αντίδραση των ΗΠΑ, οι οποίες δια στόματος του συμβούλου ασφαλείαςτου Τζο Μπάιντεν ζήτησε την άμεση αποφυλάκιση του Ρώσου μπλόγκερ.
Άμεση ήταν όμως και η απάντηση της εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας στην ανάρτηση-δήλωση συμβούλου του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, για τη σύλληψη του Αλεξέι Ναβάλνι στο αεροδρόμιο της Μόσχας. Η Μαρία Ζαχάροβα προέτρεψε τον Αμερικανό σύμβουλο, Τζέικ Σάλιβαν, αλλά και όλους όσοι δημοσίευσαν “έτοιμα σχόλια”, “να σεβαστούν το διεθνές δίκαιο, να μην παραβιάζουν την εθνική νομοθεσία των κυρίαρχων κρατών και να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα στη χώρα τους”.αντιμετωπίσει τα προβλήματα στη χώρα του”.
Υπενθυμίζεται ότι ο Ρώσος αντιπολιτευόμενος Αλεξέι Ναβάλνι μεταφέρθηκε σε τοπικό νοσοκομείο στην πόλη Ομσκ της Σιβηρίας στις 20 Αυγούστου μετά την κατάρρευσή του στην πτήση Τομσκ-Μόσχα. Έπεσε σε κώμα και συνδέθηκε με αναπνευστήρα στη μονάδα εντατικής θεραπείας. Στις 22 Αυγούστου, μεταφέρθηκε αεροπορικώς στο νοσοκομείο Charite στο Βερολίνο. Στις 2 Σεπτεμβρίου, η γερμανική κυβέρνηση ισχυρίστηκε ότι ο Ναβάλνι είχε δηλητηριαστεί με τοξικό παράγοντα της οικογένειας Novichok.
Έκτοτε, τόσο ο ίδιος ο Ναβάλνι, όσο και η Γερμανική κυβέρνηση υποστηρίζουν ότι δηλητηριάστηκε με Novichok με το Βερολίνο να δηλώνει ότι διαθέτει στοιχεία που αποδεικνύουν αυτούς τους ισχυρισμούς.
Ο Ναβάλνι πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο Charite στα τέλη του Δεκεμβρίου.
Τον Οκτώβριο, η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε κυρώσεις σε βάρος έξι Ρώσων αξιωματούχων για τη συγκεκριμένη υπόθεση, ενώ τον Νοέμβριο ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ ανακοίνωσε κυρώσεις σε βάρος Γερμανών και Γάλλων αξιωματούχων, απαντώντας στην ΕΕ.
Σχολιάζοντας τις κυρώσεις ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, υπογράμμισε ότι οι ρωσικές αρχές δεν θα επέτρεπαν ποτέ στον Αλεξέι Ναβάλνι να φύγει για θεραπεία στη Γερμανία αν επιδίωκαν να τον δηλητηριάσουν ειδικά με δεδομένο τον ταξιδιωτικό περιορισμό βάσει της ποινικής υπόθεσης που εκκρεμεί σε βάρος του.