ΑΘΗΝΑ
11:55
|
01.05.2024
Πρότεινε να παραμείνει στο τραπέζι μια συγκεκριμένη δέσμη στοχευμένων μέτρων για να αποτρέπει την προκλητική συμπεριφορά της Άγκυρας
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στην ανάγκη οι κυρώσεις της ΕΕ κατά της Τουρκίας να παραμείνουν στο τραπέζι σαν “εργαλείο αποτροπής” νέων προκλητικών και παράνομων ενεργειών αναφέρθηκε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μιλώντας μέσω τηλεδιάσκεψης στην Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη της ομάδας χωρών MED7.

Ανέφερε ότι η φετινή σύνοδος είναι ιδιαίτερης σημασίας, λόγω εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο με πρώτη μία “σειρά κοινών προκλήσεων” όπως η τρομοκρατία, το οργανωμένο έγκλημα και η ασφάλεια των συνόρων.

Ξεχώρισε τις υβριδικές απειλές για την περιοχή, με προεξάρχουσα την εργαλειοποίηση τού μεταναστευτικού από την Τουρκία κατά της Ελλάδας και της Κύπρου. «Κατά το μεγαλύτερο μέρος του 2020, ήρθαμε αντιμέτωποι με αποσταθεροποιητικές εντάσεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου,οι οποίες προκλήθηκαν από την επικίνδυνη κλιμάκωση της παράνομης και προκλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας κατά της Ελλάδας και της Κύπρου»τόνισε.

Ισχυρίστηκε πως υπό την πίεση αμερικανικών κυρώσεων και αποφάσεων του Συμβουλίου της ΕΕ, κατέστη εφικτή μία “μερική αποκλιμάκωση”.

Τόνισε δε χαρακτηριστικά πως η θετική ατζέντα ΕΕ-Τουρκίας μπορεί να επιτευχθεί μόνο εάν η Τουρκία επιδείξει με συνέπεια εποικοδομητική στάση στην περιοχή, σεβόμενη το Διεθνές Δίκαιο και τα κριτήρια της ΕΕ, κάτι που, όπως πρόσθεσε, δεν έχει συμβεί ακόμη.

«Κατά συνέπεια, είναι απαραίτητο να παραμείνει στο τραπέζι μια συγκεκριμένη δέσμη τομεακών στοχευμένων μέτρων, έτοιμη να επιβληθεί, ως εργαλείο μόνιμης αποτροπής παράνομης και προκλητικής συμπεριφοράς».

Επισήμανε ακόμη ότι για να επιτευχθεί η ασφάλεια, η σταθερότητα και η συνεργασία στην περιοχή της Μεσογείου είναι απαραίτητο να επιλυθεί το Κυπριακό το συντομότερο δυνατόν.

Ο υπουργός Εξωτερικών έκανε ειδική αναφορά στις συνεργασίες της Ελλάδας με άλλα κράτη της Ανατολικής Μεσογείου με τριμερή και πολυμερή σχήματα επισημαίνοντας πως δεν στρέφονται εναντίον οιασδήποτε άλλης χώρας εφόσον σέβεται το Διεθνές Δίκαιο.

Για το ζήτημα της Λιβύης επανέλαβε ότι πάγια θέση της Ελλάδας είναι η αποχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων από τη χώρα.

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή ανέφερε την ανάγκη εντατικοποίησης της προσπάθειας της ΕΕ για “εξεύρεση πολιτικής λύσης” στη Συρία, ενώ διαπίστωσε ότι οι “ Συμφωνίες του Αβραάμ” θέτουν νέα δεδομένα στην ειρηνευτική διαδικασία της Μέσης Ανατολής.

Τέλος, εξέφρασε την επιθυμίας της χώρας μας να οργανώσει τη Σύνοδο Κορυφής των χωρών MED7 2021 στην Κρήτη με επίκεντρο την ασφάλεια και τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής της Μεσογείου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Συνάντηση Μπλίνκεν με το βασιλιά της Ιορδανίας για τη Γάζα

Φιλιππίνες και Κίνα σε νέα αντιπαράθεση για αμφισβητούμενο ύφαλο

Στο Δικαστήριο της Χάγης προσέφυγε ο Ισημερινός κατά του Μεξικού

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα