ΑΘΗΝΑ
10:32
|
26.04.2024
Τρομακτική έξαρση κρουσμάτων και νεκρών στην Ινδία αναδεικνύει την ανεπάρκεια της κυβέρνησης Μόντι, που επιχειρεί να φιμώσει τις φωνές που επικρίνουν την κακοδιαχείριση της πανδημίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η υγειονομική κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ινδία αποτυπώνεται με τον πλέον ανατριχιαστικό τρόπο στις εικόνες των νεκροταφείων και των κρεματορίων της, που κατακλύζονται από νεκρούς, καθώς και στις συγκλονιστικές εικόνες των ασθενών που πεθαίνουν στους διαδρόμους των νοσοκομείων λόγω έλλειψης οξυγόνου με τον ιό να «καταπίνει ανθρώπους». Για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα η Ινδία σημείωσε παγκόσμιο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων, που σχετίζονται με τη νέα μετάλλαξη που εμφανίστηκε στη χώρα, καταρρίπτοντας τους πρόωρους ισχυρισμούς της κυβέρνησης για νίκη επί της πανδημίας. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση Μόντι επιχειρεί να φιμώσει τις επικριτικές φωνές για την κακοδιαχείριση της πανδημίας, λογοκρίνοντας αναρτήσεις πολιτών, δημοσιογράφων και πολιτικών στο Twitter.

Τα 349.691 επιβεβαιωμένα κρούσματα της τελευταίας ημέρας ανέβασαν τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων της Ινδίας σε περισσότερα από 16,9 εκατομμύρια, αναφέρει δημοσίευμα του Associated Press. Το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε άλλους 2.767 θανάτους τις τελευταίες 24 ώρες, με τον συνολικό αριθμό των θανάτων από την έναρξη της πανδημίας να ανέρχεται σε 192.311 Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων και νεκρών ενδεχεται να είναι τεράστιος, καθώς στα επιβεβαιωμένα κρούσματα δεν περιλαμβάνονται ύποπτα περιστατικά και πολλοί θάνατοι από τον ιό αποδίδονται σε υποκείμενα νοσήματα.

Ο χώρος στα νεκροταφεία εξαντλείται στην πρωτεύουσα της Ινδίας, το Νέο Δελχί, και ο νυχτερινός ουρανός φωτίζεται τα βράδια από τη λάμψη της νεκρικής πυράς στις πόλεις που έχουν πληγεί θανάσιμα από την πανδημία. Στην κεντρική πόλη του Bhopal, ορισμένα κρεματόρια έχουν αυξήσει τη χωρητικότητά τους από δεκάδες καύσεις σε περισσότερες από 50. Ωστόσο, οι υπεύθυνοι αναφέρουν ότι απαιτούνται πολλές ώρες αναμονής. Στο κρεματόριο της πόλης Bhadbhada Vishram Ghat, οι εργαζόμενοι δήλωσαν ότι αποτεφρώθηκαν πάνω από 110 άτομα το Σάββατο, τη στιγμή που, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία για ολόκληρη την πόλη των 1,8 εκατομμυρίων, ο συνολικός αριθμός θανάτων από τον ιό ανερχόταν σε μόλις 10. 

«Ο ιός καταπίνει τους ανθρώπους της πόλης μας σαν ένα τέρας», δήλωσε ο Mamtesh Sharma, υπάλληλος του κρεματορίου. Ο άνευ προηγουμένου συνωστισμός των σωμάτων ανάγκασε το κρεματόριο να παραλείψει τις ατομικές και εξαντλητικές τελετές που οι Ινδουιστές πιστεύουν ότι απελευθερώνουν την ψυχή από τον κύκλο της αναγέννησης. «Απλώς καίμε σώματα καθώς φτάνουν», είπε ο Sharma. «Είναι σαν να βρισκόμαστε στη μέση ενός πολέμου».

Ο επικεφαλής νεκροθάφτης του μεγαλύτερου μουσουλμανικού νεκροταφείου του Νέου Δελχί, όπου ήδη 1.000 άνθρωποι έχουν ταφεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας, δήλωσε ότι πλέον φτάνουν πολύ περισσότερα πτώματα από ό, τι πέρυσι. «Φοβάμαι ότι πολύ σύντομα ο χώρος θα εξαντληθεί» ανέφερε ο Mohammad Shameem.

Στα ασφυκτικά γεμάτα νοσοκομεία η κατάσταση είναι εξίσου φρικτή, με απελπισμένους ανθρώπους να πεθαίνουν ο ένας μετά τον άλλο, μερικές φορές στους διαδρόμους, ενώ περιμένουν να δουν γιατρούς. Την ίδια ώρα, οι υγειονομικοί επιχειρούν να επεκτείνουν τις ΜΕΘ και να προμηθευτούν φιάλες οξυγόνου εν μέσω διαρκούς μείωσης της διαθεσιμότητάς του, ενώ νοσοκομεία και ασθενείς παλεύουν να αγοράσουν σπάνιο ιατρικό εξοπλισμό.

Η κρίση έρχεται σε άμεση αντίθεση με τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς ότι «κανείς στη χώρα δεν έμεινε χωρίς οξυγόνο», που διατύπωσε το Σάββατο ο γενικός νομικός σύμβουλος της κυβέρνησης της Ινδίας, Tushar Mehta, ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου του Δελχί. Η κατάρρευση συνιστά απόλυτη αποτυχία για μια χώρα που υπερηφανεύεται ότι είναι το «παγκόσμιο φαρμακείο», ένας παγκόσμιος παραγωγός εμβολίων και πρότυπο για άλλες αναπτυσσόμενες χώρες, της οποίας ο πρωθυπουργός μόλις τον Ιανουάριο διατράνωνε ότι νίκησε την πανδημία.

Αιφνιδιασμένη από την τελευταία θανατηφόρα μετάλλαξη, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ζήτησε από τις βιομηχανίες να αυξήσουν την παραγωγή οξυγόνου και άλλων φαρμάκων. Ωστόσο, οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι η Ινδία είχε ένα ολόκληρο έτος για να προετοιμαστεί για το αναπόφευκτο, και δεν το έπραξε. Η κυβέρνηση ήταν «περισσότερο αντιδραστική σε αυτήν την κατάσταση παρά προληπτική» δήλωσε η Δρ. Krutika Kuppalli, επίκουρη καθηγήτρια ιατρικής στο τμήμα των μολυσματικών ασθενειών του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Νότιας Καρολίνας. Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να είχε εκμεταλλευτεί το προηγούμενο διάστημα, που ο ιός βρισκόταν υπό έλεγχο, για να αναπτύξει σχέδια αντιμετώπισης μιας ενδεχόμενης αύξησης και «να συγκεντρώσει φάρμακα, να αναπτύξει συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα για να βοηθήσει στην εξασφάλιση βασικών πόρων σε τέτοια περίσταση. Το πιο σημαντικό, θα έπρεπε να έχει εξετάσει τι συνέβη σε άλλα μέρη του κόσμου και να καταλάβει ότι ήταν θέμα χρόνου να βρεθεί η χώρα σε αντίστοιχη θέση» κατέληξε. Χαρακτήρισε μάλιστα τις πρόωρες δηλώσεις νίκης για την πανδημία ως «ψευδές αφήγημα», που ενθάρρυνε τη χαλάρωση των πολιτών τη στιγμή που θα έπρεπε να συνεχίσουν να τηρούν αυστηρά τις αποστάσεις και τη χρήση μάσκας, καθώς και να αποφεύγουν τις μεγάλες συγκεντρώσεις. 

Λογοκρισία προκειμένου να καλυφθεί η ανεπάρκεια

Ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι αντιμετωπίζει ολοένα και μεγαλύτερη κριτική, καθώς επέτρεψε την κανονική διεξαγωγή ενός ινδουιστικού φεστιβάλ και δεν επέβαλε περιοριστικά μέτρα στις προεκλογικές συγκεντρώσεις, που οι ειδικοί υποπτεύονται ότι συνέβαλαν στην επιτάχυνση της εξάπλωσης των κρουσμάτων. Μάλιστα, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα του AP, κατά τη διάρκεια μιας προεκλογικής συγκέντρωσης πριν από δύο εβδομάδες και ενώ ο ιός είχε ήδη αρχίσει να εξαπλώνεται και οι ειδικοί προειδοποιούσαν ότι μια θανατηφόρα αύξηση ήταν αναπόφευκτη, ο Μόντι δεν κατάφερε να κρύψει την ευχαρίστησή του για το πλήθος των υποστηρικτών του που είχαν συγκεντρωθεί στην πολιτεία της Δυτικής Βεγγάλης και δήλωσε «Δεν έχω δει ποτέ τόσο τεράστια πλήθη».

Το Σάββατο (25/4) το Twitter «κατέβασε» περισσότερες από 50 αναρτήσεις οι οποίες ήταν επικριτικές προς την διαχείριση της πανδημίας, μετά από αίτημα της κυβέρνησης. Σημειώνεται πως στις λογοκριμένες αναρτήσεις περιλαμβάνονται tweets απλών πολιτών αλλά και αξιωματούχων της της αντιπολίτευσης και δημοσιογράφων.

Εκπρόσωπος της πλατφόρμας δήλωσε ότι είχε το δικαίωμα να «περιορίσει την πρόσβαση στο περιεχόμενο μόνο στην Ινδία» εάν η εταιρεία αποφασίσει ότι το περιεχόμενο είναι «παράνομο σε μια συγκεκριμένη διοικητική περιφέρεια». Η εταιρεία δήλωσε ότι ανταποκρίθηκε στην εντολή της κυβέρνησης και ενημέρωσε τους πολίτες των οποίων τα tweets κατέβηκαν.

Παρά τη λογοκρισία, οι τρομακτικές εικόνες με τα ασφυκτικά γεμάτα νοσοκομεία και αποτεφρωτήρια κάνουν το γύρο του Twitter, με τους πολίτες να απευθύνουν έκκληση για βοήθεια.

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Jake Sullivan, δήλωσε την Κυριακή ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «ανησυχούν βαθιά» για τη σοβαρή έξαρση της πανδημίας στη χώρα. «Εργαζόμαστε αδιάλειπτα για να εξασφαλίσουμε την μεγαλύτερη δυνατή υποστήριξη στους φίλους και συνεργάτες μας στην Ινδία, καθώς καταπολεμούν με γενναιότητα την πανδημία» σημείωσε ο Sullivan.

Υποστηρικτικό φαίνεται πως είναι και το Πακιστάν, με πολιτικούς, δημοσιογράφους και πολίτες της γειτονικής χώρας να εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στους ανθρώπους της Ινδία. Το Υπουργείο Εξωτερικών του Πακιστάν δήλωσε ότι προτίθεται να παράσχει βοήθεια, στέλνοντας αναπνευστήρες, φιάλες οξυγόνου και άλλα απαραίτητα είδη. «Τα ανθρωπιστικά ζητήματα απαιτούν απαντήσεις πέρα ​​από πολιτική σκέψη», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Σάχ Χαμάντ Κρίσι.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ένοχος ο αστυνομικός για τον θάνατο του Ιάσονα Λαλαούνη

Άνω Λιόσια: Αδέσποτη σφαίρα σε προαύλιο σχολείου

Κατά της Apple για χρήση παράνομων ορυκτών στρέφεται η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό

Νέα Ιωνία: Νεκρός ο άνδρας που έπεσε στις γραμμές του ΗΣΑΠ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα