ΑΘΗΝΑ
15:25
|
26.04.2024
Αποκλείστηκε η πρόταση Μέρκελ-Μακρόν να οργανωθεί σύνοδος με τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Η ΕΕ είναι όμηρος μίας επιθετικής μειοψηφίας, τονίζει Ρώσος διπλωμάτης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ αποκλείστηκε σήμερα η πρόταση της Άνγκελα Μέρκελ και του Εμανουέλ Μακρόν να οργανωθεί σύνοδος των Ευρωπαίων ηγετών με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Γαλλία και Γερμανία πρότειναν να γίνει προσπάθεια να δοθεί ώθηση στον διάλογο με τη Μόσχα, αποκάλυψαν οι Financial Times την Τετάρτη, ωστόσο η ιδέα να ξαναρχίσουν σύνοδοι κορυφής ΕΕ/Ρωσίας δίχασε τους Ευρωπαίους ηγέτες, καθώς 10 κράτη-μέλη της Ε.Ε. εξέφρασαν (άμεσα ή έμμεσα) την αντίθεσή τους στην πρωτοβουλία.

Οι Ευρωπαίοι εταίροι μετά το πέρας της πρώτης ημέρας των εργασιών της Συνόδου, δήλωσαν πως δεν εκπληρώνονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο, ενώ το κείμενο που υπέγραψαν προειδοποιεί τη Ρωσία για την επιβολή νέων κυρώσεων από το μπλοκ.

“Δεν κατέστη δυνατό να συμφωνήσουμε σήμερα ότι πρέπει να συγκαλέσουμε άμεσα σύνοδο” δήλωσε σε δημοσιογράφους η Γερμανίδα καγκελάριος, τονίζοντας ότι πραγματοποιήθηκε μία “διεξοδική συζήτηση”, η οποία ωστόσο “ήταν δύσκολη”.

“Προσδιορίσαμε εκ νέου ποιες είναι οι προϋποθέσεις με τις οποίες θα μπορέσουμε να συνεργαστούμε και να επικοινωνούμε πιο στενά με τη Ρωσία”, κατέληξε η Άνγκελα Μέρκελ, καλώντας τους ηγέτες να δείξουν περισσότερη γενναιότητα σχετικά με την πρωτοβουλία για τη διεξαγωγή της Συνόδου Κορυφής.

Ο Εμανουέλ Μακρόν υπογράμμισε ότι ο διάλογος ΕΕ-Ρωσίας είναι απαραίτητος για την ευρωπαϊκή σταθερότητα.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Λιθουανίας, ο Γκιτάνας Ναουσέντα, ισχυρίστηκε ότι “είναι ακόμη πολύ νωρίς, διότι ως τώρα δεν βλέπουμε κάποια ριζική αλλαγή στη συμπεριφορά του Βλαντίμιρ Πούτιν”.

“Το να δεσμευθούμε χωρίς καμία κόκκινη γραμμή, χωρίς κανένα προαπαιτούμενο, θα έστελνε πολύ άσχημο μήνυμα”, έκρινε ο κ. Ναουσέντα.

“Υποστήριξα τη Γερμανία και τη Γαλλία” στην πρόταση να γίνει “διάλογος στο κορυφαίο επίπεδο με τη Ρωσία” σημείωσε ο Σεμπάστιαν Κουρτς. “Θα πρέπει τώρα να διευκρινιστεί ποιοι δίαυλοι διαλόγου μπορούν να φανούν χρήσιμοι” πρόσθεσε ο καγκελάριος της Αυστρίας.

“Η σχέση με τη Ρωσία δεν μπορεί να περιορίζεται στην επιβολή οικονομικών κυρώσεων και στις απελάσεις διπλωματών. Κάποια δεδομένη στιγμή πρέπει να υπάρξει η πιθανότητα να καθίσουμε γύρω από ένα τραπέζι”, εκτίμησε ο Βέλγος πρωθυπουργός Αλεξάντερ Ντε Κρόο.

Αντίθετα, ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε ξεκαθάρισε πως παρότι δεν εναντιώνεται στον διάλογο με τη Ρωσία, δεν θα συμμετείχε σε σύνοδο κορυφής με τον Ρώσο πρόεδρο.

Σύμφωνα με το κείμενο των συμπερασμάτων που εγκρίθηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο διάλογος ΕΕ-Κρεμλίνου θα αφορά “πεδία ενδιαφέροντος” του μπλοκ. “Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναλαμβάνει το άνοιγμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μια επιλεκτική συνεργασία με τη Ρωσία σε τομείς ενδιαφέροντος της ΕΕ” ανέφερε το έγγραφο.

Ειδικότερα, προτάθηκε συνεργασία με τη Μόσχα στους τομείς της κλιματικής αλλαγής και του περιβάλλοντος, της υγειονομικής περίθαλψης, ορισμένων θεμάτων εξωτερικής πολιτικής, συμπεριλαμβανομένης της ιρανικής πυρηνικής συμφωνίας και των συγκρούσεων στη Συρία και τη Λιβύη.

Θα συζητηθούν επίσης οι “μορφές” και οι “προϋποθέσεις” για τον διάλογο με το Κρεμλίνο, προστίθεται στο κείμενο.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ωστόσο καλεί τη Ρωσία να δείξει “πιο εποικοδομητική δέσμευση” και να “σταματήσει τις ενέργειες εναντίον της ΕΕ και γειτονικών της χωρών”.

Διαμηνύει πως είναι “έτοιμο να αντιδράσει με σθεναρό και συντονισμένο τρόπο σε οποιαδήποτε νέα κακόβουλη, παράνομη και διασπαστική ενέργεια της Ρωσίας, χρησιμοποιώντας την πλήρη εργαλειοθήκη που έχει στη διάθεσή του” – μη εξαιρουμένων των κυρώσεων.

Στον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, τον Τζοζέπ Μπορέλ, ανατέθηκε να παρουσιάσει “επιλογές για επιπρόσθετα περιοριστικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένων οικονομικών κυρώσεων”, διευκρινίζεται.

Σημειώνεται ότι η ΕΕ έχει ήδη επιβάλει αρκετούς γύρους οικονομικών κυρώσεων στη Ρωσία, για την προσάρτηση της Κριμαίας, για τη δηλητηρίαση του αντιπολιτευόμενου Αλεξέι Ναβάλνι, για την κατάρριψη αεροσκάφους της Malaysian η ευθύνη για την οποία επιρρίφθηκε στους φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία κ.λπ.

Οι κυρώσεις αυτές παραμένουν σε ισχύ.

Η ΕΕ όμηρος μίας επιθετικής μειοψηφίας

Τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής δείχνουν πως η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι “όμηρος” μίας επιθετικής μειοψηφίας τόνισε ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Αλεξάντερ Γκρούσκο, αναφερόμενος στο προσχέδιο συμπερασμάτων του μπλοκ.

“Η ΕΕ βρέθηκε όμηρος μίας επιθετικής μειονότητας, που κυριαρχεί” επεσήμανε ο διπλωμάτης στο Sputnik, τονίζοντας πως το ευρωπαϊκό “μπλοκ” επιθυμεί περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης.

Όταν μιλούν για επιπλέον κυρώσεις, “δεν μπορεί παρά να αντιληφθεί κανείς πως η ΕΕ επιθυμεί την περαιτέρω επιδείνωση των σχέσεων με τη χώρα μας” κατέληξε ο Αλεξάντερ Γκρούσκο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Παραδόθηκε το πόρισμα του υπ. Εσωτερικών για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων αποδήμων

Ουκρανία: Σύλληψη και προφυλάκιση Μητροπολίτη για συνεργασία με τις Ρωσικές αρχές

ΗΠΑ: Νεκρός 53χρονος Αφροαμερικανός από λαβή αστυνομικού- «Δεν μπορώ να αναπνεύσω»

Ουκρανία: Συνελήφθη ο υπουργός Γεωργίας για υπόθεση διαφθοράς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα