ΑΘΗΝΑ
17:12
|
05.05.2024
Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο απαγόρευσε τη δωρεάν είσοδο σε μαθητές ισχυριζόμενο ότι δεν κατάγονται από χώρες της Ευρώπης
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Απροκάλυπτη ρατσιστική συμπεριφορά κατά μαθητών που «δεν είναι ευρωπαίοι πολίτες» από υπαλλήλους του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου καταγγέλει εκπαιδευτικός που επιχείρησε την Παρασκευή να επισκεφθεί το Μουσείο με μαθητές Γυμνασίου, προκειμένου να έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν από κοντά ένα από τα προπύργια του ελληνικού πολιτισμού, καθώς παρακολουθούν τα θερινά μαθήματα του σχολείου τους στο πλαίσιο της προσπάθειας να εξοικειωθούν με την ελληνική γλώσσα.

Παρά το γεγονός ότι κατά την είσοδο στο Μουσείο παραδόθηκε στην υπάλληλο το απαραίτητο έγγραφο για την σχολική επίσκεψη, που έφερε την υπογραφή του Διευθυντή, δεν επιτράπηκε στα παιδιά η δωρεάν είσοδος, με πρόσχημα ότι δεν είναι «ευρωπαίοι πολίτες». Μάλιστα στις ενστάσεις της εκπαιδευτικού, που υπογράμμισε ότι πρόκειται για παιδιά που στην πλειονότητά τους είναι ανήλικα προσφυγόπουλα και παρακολουθούν τα θερινά μαθήματα του σχολείου τους, προκειμένου να εξοικειωθούν με την ελληνική γλώσσα, η υπεύθυνη του Μουσείου φέρεται να ρώτησε «αν έχουν χαρτιά» και στην απάντηση της συνοδού ότι «πρέπει να έχουν» αντέτεινε ότι «από το πρέπει να έχουν κυρία μου, μέχρι το να έχουν, υπάρχει μεγάλη απόσταση», επιμένοντας ότι πρέπει να πληρώσουν εισιτήριο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον κανονισμό του Μουσείου, μεταξύ αυτών που δικαιούνται ελεύθερη είσοδο περιλαμβάνονται «οι πρόσφυγες, με την επίδειξη Δελτίου Αιτούντος Διεθνούς Προστασίας ή Ταξιδιωτικού Εγγράφου Σύμβασης της 28ης Ιουλίου 1951 (διαβατήριο αναγνωρισμένου πρόσφυγα) ή Ταξιδιωτικού Εγγράφου Αλλοδαπού (διαβατήριο αναγνωρισμένου δικαιούχου επικουρικής προστασίας) ή Άδειας Διαμονής». Ωστόσο, όπως καταγγέλει η εκπαιδευτικός, οι αρμόδιοι του Μουσείου δεν επετρεψαν καν να εξακριβωθεί εάν τα παιδιά είχαν μαζί τους τα απαραίτητα έγγραφα, που τους εξασφαλίζουν το δικαίωμα ελεύθερης εισόδου.

Επιπλέον, χρήζει προσοχής η επιμονή στη χώρα προέλευσης των μαθητών, με την υπάλληλο να επιμένει να μάθει συγκεκριμένα από ποιες χώρες εκτός Ευρώπης κατάγονται τα παιδιά, αν και σύμφωνα με τον κανονισμό του Μουσείου, ακόμη και στην περίπτωση προέλευσης από χώρες της Ευρώπης, η επίδειξη ταυτότητας και διαβατηρίου για την επιβεβαίωση της ηλικίας και της χώρας προέλευσης παραμένει απαραίτητη.

Μάλιστα, στην ερώτηση της εκπαιδευτικού ποια είναι η προβλεπόμενη διαδικασία προκειμένου να πραγματοποιηθεί κάποια άλλη φορά η σχολική επίσκεψη, η υπεύθυνη φέρεται να απάντησε πως πρέπει να έχει προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία και πως «δεν μπορείτε να μπείτε τσάμπα χωρίς χαρτιά!».

Στα παραπάνω αξίζει να προστεθεί πως τόσο το επικυρωμένο έγγραφο από τον διευθυντή, που πιστοποιούσε πως πρόκειται για σχολική επίσκεψη, όσο και τα λεγόμενα της εκπαιδευτικού, που επανέλαβε πως πρόκειται για εγγεγραμμένους μαθητές του σχολείου, που φοιτούν κανονικά στο Γυμνάσιο (επομένως είναι βέβαιο πως διαθέτουν τα έγγραφα στα οποία επέμειναν με τόσο ζήλο οι υπάλληλοι του Μουσείου), αγνοήθηκαν πλήρως.

«Οι χώροι πολιτισμού δεν πρέπει να έχουν φράχτες»

Το περιστατικό εξήγειρε την αντίδραση της τομεάρχη Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, Σίας Αναγνωστοπούλου, η οποία σχολίασε το συμβάν επισημαίνοντας ότι «Τα σχολεία μας και οι χώροι πολιτισμού δεν έχουν φράχτες, είναι οι χώροι που ευνοούν και καλλιεργούν την ετερότητα ,τη συνάντηση, την αλληλεπίδραση του γηγενούς πληθυσμού με νέους πληθυσμούς. Αν η κυβέρνηση συνεχίσει να αρνείται την πραγματικότητα, δεν πάρει θέση και δεν λάβει αποτελεσματικά μέτρα, αυτή η χώρα διατρέχει τον κίνδυνο να κανονικοποιήσει και άλλο τις «ρατσιστικές διακρίσεις», το κλίμα ξενοφοβίας, ρατσισμού και μισαλλοδοξίας».

Ολόκληρη η τοποθέτηση της Σ. Αναγνωστοπούλου:

Η παρουσίαση των «ξένων» μεταναστών και προσφύγων ως επικίνδυνης κοινωνικής ομάδας έχει πάρει τη μορφή χιονοστιβάδας το τελευταίο διάστημα, με ευθύνη της κυβέρνησης και των ΜΜΕ που υποδαυλίζουν αμφότεροι την ξενοφοβία, ενώ έχουν κάνει το ρατσισμό κοινωνικά ανεκτό. Η παρουσίαση των «ξένων» ως το επικίνδυνο και «διαφορετικό, άλλο», ενισχύεται από τις ρατσιστικές προκαταλήψεις και την επικράτηση της ρητορικής μίσους στο δημόσιο λόγο.

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που έγινε γνωστό, ότι επί τέσσερις μέρες, βασάνιζαν στην ΓΑΔΑ έναν Γεωργιανό για να ομολογήσει μια γυναικοκτονία που δεν είχε κάνει, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια της επίμαχης υπόθεσης, τα ΜΜΕ χρησιμοποιούσαν στερεότυπα που παρέπεμπαν σε «αλλοδαπούς, στυγνούς εγκληματίες’’ και επιδίδονταν σε ένα τηλεοπτικό ανθρωποκυνηγητό σε βάρος τους, στα δελτία των ειδήσεων.

Και σήμερα φτάνουμε στο ανεπίτρεπτο, να μαθαίνουμε από σοβαρή καταγγελία εκπαιδευτικού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πως οι υπεύθυνοι του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου επέδειξαν ακραία συμπεριφορά, ζητώντας από ανήλικους πρόσφυγες μαθητές να πληρώσουν εισιτήριο γιατί δεν προέρχονται από χώρα της Ε.Ε.

Τα σχολεία μας και οι χώροι πολιτισμού δεν έχουν φράχτες, είναι οι χώροι που ευνοούν και καλλιεργούν την ετερότητα, τη συνάντηση, την αλληλεπίδραση του γηγενούς πληθυσμού με νέους πληθυσμούς. Αν η κυβέρνηση συνεχίσει να αρνείται την πραγματικότητα, δεν πάρει θέση και δεν λάβει αποτελεσματικά μέτρα, αυτή η χώρα διατρέχει τον κίνδυνο να κανονικοποιήσει και άλλο τις «ρατσιστικές διακρίσεις», το κλίμα ξενοφοβίας, ρατσισμού και μισαλλοδοξίας.

Κυρία Μενδώνη, κυρία Κεραμέως, ειδικά εσείς, ακούτε και βλέπετε το ρατσισμό που γλιστρά ύπουλα στην κοινωνία; Η σας βολεύει η ρητορική γύρω από την απειλητική παρουσία του «άλλου», του «ξένου» και «ανεπιθύμητου»; Για τα παιδιά και τον πολιτισμό μιλάμε, που έχετε την κύρια ευθύνη τους…

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ιουλιανό και Γρηγοριανό ημερολόγιο: Μια ιστορία, δύο φορές… Πάσχα

Οι ψηφοφόροι του Παναμά θα εκλέξουν νέο πρόεδρο

Νεκρή ανασύρθηκε η γυναίκα που έπεσε με αυτοκίνητο στο λιμάνι της Πάτρας

Στους 228 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών από τις πλημμύρες στην Κένυα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα