ΑΘΗΝΑ
06:54
|
03.05.2024
Εγκέφαλος φέρεται να είναι ο φυλακισμένος, πρώην αρχηγός της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών του Περού και θερμός υποστηρικτής της Κέικο Φουχιμόρι, Βλαντίμιρο Μοντεσίνος Τόρες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ηχητικά ντοκουμέντα φέρεται να αποκαλύπτουν ότι οργανωνόταν σχέδιο πραξικοπήματος κατά του ηγέτη του Περού Λίμπρε, Πέδρο Καστίγιο που νίκησε στο δεύτερο γύρο των εκλογών του Περού, τη δεξιά αντίπαλό του Κέικο Φουχιμόρι.


Τη συνωμοσία κατά του τσακρέρο φέρεται να οργάνωνε πίσω από τα κάγκελα της φυλακής, ο πρώην αρχηγός της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών του Περού και θερμός υποστηρικτής της Κέικο Φουχιμόρι, Βλαντίμιρο Μοντεσίνος Τόρες, με σκοπό να τον εμποδίσει να αναλάβει την προεδρία της χώρας των Άνδεων.

Σημειώνεται ότι ο εγκέφαλος της συνωμοσίας, Βλαντιμίρο Μοντεσίνος Tόρες ηγήθηκε της βίας και της καταπίεσης που σηματοδότησε το καθεστώς του πατέρα της Κέικο, Αλμπέρτο Φουχιμόρι, ο οποίος κυβέρνησε μεταξύ 1990 και 2000.

Ο Μοντεσίνος εκτίει ποινή φυλάκισης 25 ετών για εγκλήματα που διεπράχθησαν κατά τη διάρκεια της θητείας του ως επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένης της δωροδοκίας εκλεγμένων εκπροσώπων του Κογκρέσου για να αποχωρήσουν από την αντιπολίτευση και να ενταχθούν στο δεξιό μπλοκ.

Ο Μοντεσίνος είχε ισχυρούς δεσμούς με την Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ και πιστεύεται ότι είχε λάβει περίπου 10 εκατομμύρια δολάρια (7,21 εκατομμύρια λίρες) από την Ουάσινγκτον στο πλαίσιο της αποκαλούμενης “αντιτρομοκρατικής δραστηριότητας”.

Παρά το γεγονός ότι βρίσκεται πίσω από τα κάγκελα, ο Μοντεσίνος φέρεται να έχει συντονίσει την απόπειρα δωροδοκίας τριών από τους τέσσερις δικαστές της Εθνικής Επιτροπής Εκλογών (JNE) για να ακυρώσουν τις περίπου 200.000 ψήφους αγροτικών και φτωχών περιοχών που δίνουν το προβάδισμα στον δάσκαλο και συνδικαλιστή, Πέδρο Καστίγιο.

Ο Μοντεσίνος φέρεται να τηλεφώνησε από τη φυλακή σε Ναυτική Βάση του Καλάου για να καλέσει τον συνταξιούχο αξιωματικό Πέδρο Ρέχας και να του αναθέσει να κάνει τη βρόμικη δουλειά.

Το περουβιανό ναυτικό δεν είχε αρνηθεί μέχρι στιγμής τους ισχυρισμούς αναφέρει το δημοσίευμα της Morning Star.

Ο Ρέχας με τη σειρά του, κατέγραψε τις κλήσεις και τις έστειλε στον πρώην βουλευτή, Φερνάντο Ολιβέρα.

Στο ηχητικό ακούγεται ένας ομιλητής που θεωρείται ότι είναι ο Μοντεσίνος να διατάζει τον Ρέχας να επικοινωνίσει με τον πολιτικό Γκιγιέρμο Σέντον προκειμένο να δωροδοκήσουν τους δικαστικούς εκπροσώπους.

Σε άλλο ηχητικό ο Σέντον σχυρίζεται ότι ο Λούις Κάρλος Άρσε Κόρντοβα, μέλος της JNE ζήτησε ταρίφα ύψους 3 εκατομμυρίων δολαρίων (2,16 εκατομμύρια λίρες) για καθέναν από τους δικαστές προκειμένου να αποδεχθούν τις ενστάσεις που υπέβαλε η Φουχιμόρι αμέσως μετά τις εκλογές νωρίτερα αυτό το μήνα.

Ο Σέντον παραδέχτηκε ότι η συνομιλία έλαβε χώρα και ισχυρίστηκε ότι έλαβε μέρος σ’ αυτήν για να επιβεβαιώσει εάν διοργανωνόταν πραγματικά εκλογική απάτη κατά του Καστίγιο.

Υπενθυμίζεται ότι η υποψήφια της λαϊκιστικής δεξιάς Κέικο Φουχιμόρι προσπαθεί με νύχια και με δόντια να ανατρέψει το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών του Περού, το οποίο έφερε μπροστά, με μικρή διαφορά 44.000 ψήφων, τον υποψήφιο της ριζοσπαστικής αριστεράς, δάσκαλο και συνδικαλιστή Πέδρο Καστίγιο.

Ο Πέδρο Καστίγιο κέρδισε το 50,12% των ψήφων, πράγμα που τον καθιστά εκλεγμένο Πρόεδρο του έθνους των Άνδεων. Ωστόσο, δεν έχει ανακηρυχθεί επισήμως ως πρόεδρος, καθώς η Εθνική Υπηρεσία Εκλογικών Διαδικασιών συνεχίζει να αξιολογεί τα αμφισβητούμενα -από την πλευρά της Φουχιμόρι, ψηφοδέλτια.

Σημειώνεται ότι αμέσως μετά το πέρας της εκλογικής διαδικασίας, η Φουχιμόρι προφανώς εμπνευσμένη από το “παράδειγμα” του Ντόναλντ Τραμπ, στρατολόγησε τις πιο ακριβές δικηγορικές εταιρείες της Λίμα και κατέθεσε προσφυγές απαιτώντας να χαρακτηριστούν άκυρα δεκάδες χιλιάδες ψηφοδέλτια που ευνοούν τον υποψήφιο του Περού Λίμπρε και τα οποία προέρχονται από την φτωχή περιφέρεια της χώρας.

Αν και η αποστολή εκλογικών παρατηρητών του ΟΑΚ, καθώς και οι ΗΠΑ και η ΕΕ εκτίμησαν ότι η εκλογική διαδικασία ήταν ελεύθερη, δίκαιη και διαφανής και υπερασπίστηκαν το έργο της εκλογικής επιτροπής και του εκλογοδικείου (Jurado Nacional de Elecciones, JNE), που είναι αρμόδιο για την εξέταση των προσφυγών, η Φουχιμόρι εξακολουθεί να “μάχεται” για τον προεδρικό θώκο δυναμιτίζοντας την τεταμένη μετεκλογική ατμόσφαιρα της χώρας και προκαλώντας χείμαρο ρατσιστικών αντιδράσεων στις ακροδεξιές “σέχτες” της Λίμα.

Είναι ενδεικτικό ότι ακόμη και σύμμαχοι της Φουχιμόρι παίρνουν πλέον αποστάσεις από την “εμμονή” της υποψήφιας. Ο τίτλος στο κύριο άρθρο της συντηρητικής εφημερίδας “El Comercio” το Σαββατοκύριακο τα λέει όλα: “Αρκετά”.

Το προβάδισμα του Καστίγιο είναι μια ριζική ανατροπή στο πολιτικό τερέν του Περού που τρομοκρατεί την ελίτ της Λίμα, καθώς τόσο ο ίδιος, όσο και η δεξαμενή των ψήφων του προέρχονται μακριά από τα κανάλια επικοινωνίας της τα οποία δεν μπορεί να ελέγξει -από τη ζούγκλα του Αμαζονίου ως τα υψίπεδα των Άνδεων και τις ακτές του Ειρηνικού.

“Η ένταση έχει φτάσει σε κρίσιμο σημείο” είχε δηλώσει ο Χοσέ Ράγας, Περουβιανός ιστορικός στο Καθολικό Πανεπιστήμιο της Χιλής. “Η ελίτ της Λίμα δεν προσπαθεί απλώς να διατηρήσει την εξουσία – δεν είναι μόνο ότι δεν θέλουν να αναγνωρίσουν τη νίκη του Πέδρο Καστίγιο – αλλά προσπαθούν να ακυρώσουν τις ψήφους της υπαίθρου.”

Ο προσωρινός πρόεδρος του Περού Φρανσίσκο Σαγάστι στηλίτευσε ως “απαράδεκτη” την επιστολή που υπογράφηκε από εκατό σχεδόν συνταξιούχους στρατιωτικούς αξιωματούχους που προτρέπουν τις ένοπλες δυνάμεις να μην αναγνωρίσουν τον Καστίγιο εάν αναλάβει τα καθήκοντά του. “Θέλουν να παρακινήσουν τους ανώτερους διοικητές του Στρατού, του Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας να καταλύσουν το κράτος δικαίου”, είπε σε ομιλία προς το έθνος των Άνδεων.

Πηγή: Morning Star

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο νέος πρωθυπουργός της Σερβίας

Εκστρατεία με επικεφαλής τη Χάλι Μπέρι με στόχο νομοσχέδιο για την εμμηνόπαυση

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο περί «ξένης επιρροής» στη Γεωργία ζητά Αρμοστής του ΟΗΕ

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα