ΑΘΗΝΑ
04:58
|
18.04.2024
Δύσκολη η νύχτα στη Γορτυνία. "Συγνώμη" Μητσοτάκη στο διάγγελμα. Εκκένωση του χωριού Αβγαριά Ευβοίας. Νέα βοήθεια από Ρωσία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε πύρινο κλοιό βρίσκεται για ακόμη μέρα η μισή Ελλάδα, με τα κυριότερα πύρινα μέτωπα σε Εύβοια, Ηλεία, Φωκίδα, Αρκαδία να κατακαίνε χιλιάδες στρέμματα παρθένων δασικών εκτάσεων, εκατοντάδες κατοικίες, επιχειρήσεις και ζώα.

Σε νέο τηλεοπτικό διάγγελμα που έκανε στις 7.30 μ.μ. ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε συγνώμη για την κακοδιαχείριση στα μέτωπα κατάσβεσης των πυρκαγιών, υποσχέθηκε απόδοση ευθυνών “την κατάλληλη ώρα”.

Υποσχέθηκε επίσης πρόσθετη οικονομική βοήθεια στις πυρόπληκτες περιοχές ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ, νέα ψηφιακή πλατφόρμα για την υποβολή δικαιολογητικών από τους χιλιάδες πυρόπληκτους και εξήρε το ρόλο πολιτών, πυροσβεστών, στρατού και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Εκκένωση του χωριού Αβγαριά Ευβοίας

Άνιση μάχη εξακολουθεί να δίνει και απόψε η Πυροσβεστική στην Εύβοια για να μην φτάσει η φωτιά στη Ιστιαία, καθώς τα χωριά το ένα μετά το άλλο έπεσαν στο έλεος της φωτιάς που έχει κάψει πάνω από 500.000 στρέμματα δασικών εκτάσεων.

Ωστόσο, τα πράγματα φαίνονται ιδιαίτερα δύσκολα καθώς λίγο μετά τις 7.30 δόθηκε εντολή από το 112 για εκκένωση του χωριού Αβγαριά Ευβοίας και κατεύθυνση των κατοίκων προς την Ιστιαία.

Μετά τις 10.00 μμ το πύρινο μέτωπο φάνηκε να απειλεί περισσότερο εκτός από τα χωριά Γαλατσώνα, Αβγαριά και Καματριάδες, τις κοινότητες Γαλατσάδες Γερακιού, Αρτεμίσιο Ασμήνιο, Γούβες, Καστρί, Αγριοβότανο και Ελληνικά.

Νεκρός χειριστής γκρέιντερ

Νωρίς το μεσημέρι της Δευτέρας (9/8) έγινε γνωστό πως ένας 64χρονος χειριστής γκρέιντερ στην Ερατεινή Φωκίδας έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια κατάσβεσης φωτιάς στην περιοχή.

Η πυρκαγιά στην Γορτυνία

«Αρκετά δύσκολη εξακολουθεί να παραμένει η κατάσταση με την φωτιά στην περιοχή της Γορτυνίας», ανέφερε απόψε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας, Χρήστος Λαμπρόπουλος. Όπως εξήγησε, «υπάρχουν αναζωπυρώσεις και εστίες φωτιάς, οι οποίες είναι πολλές».

Παράλληλα, σημείωσε ότι «σήμερα επιχείρησαν τα εναέρια μέσα, τα οποία βοήθησαν σημαντικά», ενώ όσον αφορά τις επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής , είπε ότι «ενισχύθηκαν και με τους Γάλλους και με τους Τσέχους πυροσβέστες».

Μάχη δίχως τέλος στην Εύβοια

Παράλληλα, δεν σταματούν οι δραματικές εκκλήσεις για εναέρια μέσα. Γυναίκα από το Ασμίνι, δύο χιλιόμετρα από την φωτιά, επαναλαμβάνει την ανάγκη να σταλούν αεροσκάφη υπογραμμίζοντας ότι εδώ και μία εβδομάδα η περιοχή έχει αφεθεί στην τύχη της ενώ πλέον βρίσκεται χωρίς νερό και ρεύμα.

Ο δήμαρχος της Ιστιαίας έκανε λόγο για ολοκαύτωμα και πλήρη καταστροφή, ενώ τόνισε ότι επί τρεις ημέρες δίνουν μάχη για να σταματήσουν τα μέτωπα, αλλά χωρίς εναέρια μέσα. Έκανε ξανά έκκληση για εναέρια μέσα, λέγοντας ότι από το πρωί έχουν δει μόνο ένα εναέριο, το οποίο στη συνέχεια έφυγε. Τόνισε ότι η φωτιά αν περάσει τις Καματριάδες, δεν θα γλιτώσει η Ιστιαία.


Ηλεία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τέσσερις δημοτικές ενότητες

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν, έπειτα από αποφάσεις που υπέγραψε ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου, οι δημοτικές ενότητες Ολυμπίας, Φολόης, Ωλένης και Πύργου, της περιφερειακής ενότητας Ηλείας, οι οποίες επλήγησαν από τις πυρκαγιές.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ανακοίνωσε ότι εισηγήθηκε την απόφαση έπειτα από σχετικό αίτημα των Δήμων Αρχαίας Ολυμπίας και Πύργου με στόχο την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από την καταστροφική δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 4 Αυγούστου.

H φωτιά έχει πλησιάσει κοντά στους οικισμούς, Λιβαδάκι και Τουμπίτσι. Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Αρκαδίας, Χρήστο Λαμπρόπουλο «υπάρχουν στην περιοχή πυροσβεστικές δυνάμεις, ώστε να αποτρέψουν την επέκταση της φωτιάς προς τις κατοικημένες περιοχές».

Όσον αφορά στο δεύτερο πύρινο μέτωπο, στην περιοχή του Δήμου της Μεγαλόπολης, όπου η φωτιά πέρασε από την περιοχή Μέλπεια της Μεσσηνίας, σύμφωνα με τον Χρήστο Λαμπρόπουλο η κατάσταση είναι καλύτερη. 

Πυρκαγιά στη Μάνη

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας, Θεόδωρο Βερούτη, η πυρκαγιά παραμένει σε εξέλιξη και καίει στην δύσβατη περιοχή της Δεσφίνας και απέναντι από την Γέρμα.

«Το πρωί επιχείρησαν εναέρια πυροσβεστικά μέσα και μπορώ να πω ότι έχει μειωθεί η ένταση της φωτιάς, ενώ παράλληλα βρίσκονται στην περιοχή επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, οι οποίες και αυτές επιχειρούν» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο Θεόδωρος Βερούτης σημείωσε επίσης πως «ξεκινούν άμεσα το έργο τους οι επιτροπές για την καταγραφή των ζημιών», ενώ πρόσθεσε ότι «σε συνεννόηση με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και αφού πρώτα κάναμε την καταγραφή των αναγκών, θα αποσταλούν ζωοτροφές, διότι λόγω της φωτιάς έχουν καεί πολλά βοσκοτόπια».

Πύργος: Καταγραφή ζημιών και σύσκεψη στον Δήμο

Ευρεία σύσκεψη, με κύριο θέμα την καταγραφή των ζημιών σε οικιστικές περιοχές και την άμεση αποκατάσταση των πληγεισών κοινοτήτων, πραγματοποιήθηκε στον Δήμο Πύργου.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, οι κτιριακές ζημιές παρουσιάζονται στις κοινότητες Κολύρι, Βαρβάσαινα, Λαμπέτι και Λαντζόι. Στο Λαμπέτι και το Κολύρι, εκτιμάται ότι σημειώθηκαν καταστροφές σε συνολικά 4.000 στρέμματα, εκ των οποίων τα 2.500 αφορούν αγροτικές και οικιστικές περιοχές και τα υπόλοιπα δασικές και αναδασωτέες εκτάσεις.

Έρχεται νέα βοήθεια από τη Ρωσία

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο πρωθυπουργός με τον ομόλογό του της Ρωσικής Ομοσπονδίας, τον οποίο και ευχαρίστησε για τη διάθεση του Beriev Be-200, το οποίο συμβάλλει ουσιαστικά στην καταπολέμηση των πυρκαγιών, ενώ συζήτησαν το ενδεχόμενο παροχής επιπλέον βοήθειας σε αεροπορικά μέσα.

Ο Μιχαήλ Μισούστιν εξέφρασε τη συμπαράσταση προς την Ελλάδα και εκ μέρους του Βλαντιμίρ Πούτιν και επανέλαβε την πρόσκληση να επισκεφθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης τη Ρωσία. Ο πρωθυπουργός αποδέχθηκε την πρόσκληση και αναμένεται πριν το τέλος του έτους. 

Αργότερα το απόγευμα, η ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα επιβεβαίωσε την άμεση αποστολή και νέων ρωσικών εναέριων μέσων πυρόσβεσης.

«Οργανωμένο σχέδιο» εμπρηστών βλέπει ο Άρειος Πάγος

Το αφήγημα περί οργανωμένου εγκληματικού σχεδίου εμπρησμού, που προσπαθεί να περάσει στην κοινή γνώμη η κυβέρνηση για τις καταστροφικές πυρκαγιές, έσπευσε να ενισχύσει η εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Συγκεκριμένα, ο  Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασίλης Πλιώτας, διέταξε έρευνα καθώς  -όπως σημειώνεται- υπάρχουν «εύλογες υπόνοιες για σκόπιμη οργανωμένη εγκληματική δραστηριότητα και όχι μόνο για απλό, τυχαίο φαινόμενο σύμπτωσης περιστατικών αμελούς συμπεριφοράς».

Δύο αεροσκάφη στέλνει η Τουρκία

Και η Τουρκία θα συνδράμει στην προσπάθεια των επιχειρήσεων κατάσβεσης των φωτιών που μαίνονται ακόμα στην Ελλάδα με την αποστολή δύο πυροσβεστικών αεροσκαφών.

Ο Νίκος Δένδιας είχε νέα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών να τον ενημερώνει πως η κατάσταση στη γειτονική χώρα είναι πλέον ελεγχόμενη.

Ο Δήμος Γαλατσίου παραχωρεί χώρο για φιλοξενία ζώων

Ζώα που έχουν βρεθεί και περισωθεί στις περιοχές που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές, προτίθεται να φιλοξενήσει ο Δήμος Γαλατσίου, που παραχωρεί το παλιό λατομείο ΛΑΤΟ, για τη φιλοξενία, την περίθαλψη και τη φροντίδα σκύλων και γατιών.

Έχουν ήδη δημιουργηθεί προσωρινές δομές φιλοξενίας, μέχρι να μπορέσουν τα ζώα αυτά να επιστρέψουν με ασφάλεια στα καταφύγια τους, ενδεχομένως να βρουν τις παλιές τους οικογένειες ή ακόμη και καινούργιες.

Ο Δήμος Γαλατσίου απευθύνεται προς τους δημότες, ώστε όσοι μπορούν «να προσφέρουν μπολ για νερό, φαγητό, περιλαίμια, οδηγούς, σαμαράκια (κυρίως για μεγάλα σκυλιά), κλουβιά και μπουκάλια νερού, μπορούν να τα φέρουν στο παλιό λατομείο ΛΑΤΟ».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Είστε εγκληματίας πολέμου κυρία φον ντερ Λάιεν

Επιταχύνεται η ανέγερση χιλιάδων κατοικιών εποίκων στην Α.Ιερουσαλήμ

Πιέσεις Μπάιντεν στο Κογκρέσο για τη συνέχεια στρατιωτικής στήριξης σε Ισραήλ-Ουκρανία

Νέο χάρτη πολιτικής αποτροπής στη Μέση Ανατολή βλέπουν στο Ιράκ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα