ΑΘΗΝΑ
13:54
|
26.04.2024
Διόρισαν τον εκπρόσωπό τους στη Ντόχα, Σουχάιλ Σαχίν, ως νέο πρεσβευτή του Αφγανιστάν στα Ηνωμένα Έθνη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αίτημα να απευθυνθούν στους ηγέτες της διεθνούς κοινότητας και μέλη της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) στη Νέα Υόρκη υπέβαλε η νέα ηγεσία των Ταλιμπάν. Όπως αναφέρει το BBC ο υπουργός Εξωτερικών του Αφγανιστάν, Αμίρ Χαν Μουτάκι, υπέβαλε το αίτημα γραπτώς με επιστολή του προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, την περασμένη Δευτέρα. Επιτροπή του ΟΗΕ θα αποφανθεί για το αίτημα των Ταλιμπάν.

Στο μεταξύ, οι Ταλιμπάν διόρισαν επίσης τον μέχρι πρότινος εκπρόσωπό τους στη Ντόχα Σουχάιλ Σαχίν, στη θέση του πρεσβευτή του Αφγανιστάν στα Ηνωμένα Έθνη.

Πρεσβευτής του Αφγανιστάν στον ΟΗΕ είναι μέχρι σήμερα ο Γουλάμ Ισακζάι, ο οποίος εκπροσωπούσε την προηγούμενη κυβέρνηση. Οι Ταλιμπάν, οι οποίοι κατέλαβαν την εξουσία πριν από έναν μήνα, δήλωσαν ότι ο Ισακζάι ήταν απεσταλμένος της ανατραπείσας κυβέρνησης και πλέον δεν μπορεί να εκπροσωπεί τη χώρα στη Γενική Συνέλευση. Εκπρόσωπος του Γκουτέρες διευκρίνισε ότι το θέμα της έδρας του Αφγανιστάν και ποιος θα την καταλάβει θα συζητηθεί από μια εννεαμελή επιτροπή, στην οποία μετέχουν οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Ρωσία. Η επιτροπή είναι απίθανο να συνεδριάσει πριν από την Δευτέρα και κατά συνέπεια είναι αμφίβολο ότι ο ΥΠΕΞ των Ταλιμπάν θα μπορέσει να μιλήσει στους ηγέτες.

Μια ενδεχόμενη αποδοχή του πρεσβευτή των Ταλιμπάν θα αποτελούσε σημαντικό βήμα για τη διεθνή αναγνώριση της κυβέρνησης των ισλαμιστών και θα βοηθούσε να ξεμπλοκάρουν οι πόροι που χρειάζεται η κατεστραμμένη οικονομία του Αφγανιστάν.

Ο Γκουτέρες έχει δηλώσει ότι η επιθυμία των Ταλιμπάν για διεθνή αναγνώριση είναι το μόνο μέσο που διαθέτουν οι άλλες χώρες ώστε να πιέσουν για μια κυβέρνηση χωρίς αποκλεισμούς στο Αφγανιστάν και για τον σεβασμό των δικαιωμάτων των πολιτών, ιδίως των γυναικών.

Με βάση τους κανονισμούς της Γενικής Συνέλευσης, ο Ισακζάι θα παραμείνει στη θέση του μέχρι να ληφθεί απόφαση από την επιτροπή διαπιστεύσεων. Είναι προγραμματισμένο να μιλήσει κατά την τελευταία ημέρα των εργασιών, στις 27 Σεπτεμβρίου, αλλά προς το παρόν δεν είναι σαφές αν κάποιες χώρες θα εκφράσουν αντιρρήσεις, με αφορμή την επιστολή των Ταλιμπάν.

Κατά παράδοση, η επιτροπή συνεδριάζει τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο για να εξετάσει τις διαπιστεύσεις όλων των μελών του ΟΗΕ και υποβάλει μια έκθεση στη Γενική Συνέλευση πριν από το τέλος του έτους. Τα άλλα μέλη της επιτροπής είναι οι Μπαχάμες, το Μπουτάν, η Χιλή, η Ναμίμπια, η Σιέρα Λεόνε και η Σουηδία.

Όταν οι Ταλιμπάν είχαν αναλάβει για πρώτη φορά την εξουσία (1996-2001) ο πρεσβευτής της αφγανικής κυβέρνησης την οποία ανέτρεψαν παρέμεινε στη θέση του στον ΟΗΕ αφού η επιτροπή διαπιστεύσεων ανέβαλε την απόφασή της για το ποιος την δικαιούνταν.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης της Γενικής Συνέλευσης, το Κατάρ απηύθυνε έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα να συνεχίσει τον δίαυλο επικοινωνίας με τους Ταλιμπάν. “Ένα μποϊκοτάζ στην ηγεσία των Ταλιμπάν θα οδηγούσε σε πόλωση, ενώ ο διάλογος θα μπορούσε να αποδώσει καρπούς”, δήλωσε ο εμίρης του Κατάρ, σεΐχης Ταμίμ μοιν Χάμαντ Αλ Θάνι. Το Κατάρ είχε αναλάβει ρόλο διαμεσολαβητή στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε ΗΠΑ, Ταλιμπάν και την τότε αφγανική ηγεσία που οδήγησαν στη συμφωνία αποχώρηση των αμερικανικών και νατοϊκών δυνάμεων από το Αφγανιστάν.

Με πληροφορίες από BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ουκρανία: Συνελήφθη ο υπουργός Γεωργίας για υπόθεση διαφθοράς

Σι Τζινπίνγκ: Η Γη είναι αρκετά μεγάλη για την Κίνα και τις ΗΠΑ

Κλονίζεται ο Ερντογάν

Παρέμβαση ΝΑΤΟ σε Κίνα εν μέσω της επίσκεψης Μπλίνκεν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα