ΑΘΗΝΑ
03:39
|
01.05.2024
Οι ΗΠΑ χαιρετίζουν τις "επενδύσεις" για την αναβάθμιση των αμυντικών δυνατοτήτων της Ελλάδας. Πόσο κοστίζουν οι φρεγάτες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι ΗΠΑ χαιρετίζουν την αμυντική συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας για τις φρεγάτες Belharra, που υπεγράφη την Τρίτη (28/9) στο Παρίσι και τις επενδύσεις για την αναβάθμιση των αμυντικών δυνατοτήτων της Ελλάδας αλλά και το γεγονός ότι η χώρα εκπληρώνει τις νατοϊκές της δεσμεύσεις για τις προβλεπόμενες αμυντικές δαπάνες σημειώνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Eκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, μιλώντας για τις φρεγάτες Belharra εξήγησε ότι “οι ΗΠΑ και η Ελλάδα απολαμβάνουν μια ισχυρή αμυντική σχέση με ρίζες στις κοινές μας αξίες. Υποστηρίζουμε σθεναρά τον ρόλο της Ελλάδας στη δημιουργία σταθερότητας στην περιοχή και ανυπομονούμε να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά με την Ελλάδα για την προώθηση των κοινών μας στόχων για ειρήνη και ευημερία στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της ισχυρής σχέσης μας με το Πολεμικό Ναυτικό

Ενώ δεν έχουμε δει τις λεπτομέρειες της πολυετούς αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας και Γαλλίας, σημειώνουμε ότι η μακροχρόνια Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) ΗΠΑ-Ελλάδας επικαιροποιήθηκε το 2019 προς αμοιβαίο όφελος των δύο εθνών μας και της περιφερειακής ασφάλειας”.

Συνεχίζοντας, σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επισημαίνει ότι έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στην αναζήτηση κοινού εδάφους για την πιθανή αναβάθμιση της Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας. Όπως σημειώνει, μια νέα επικαιροποίηση θα συμπεριλαμβάνει την επ’ αόριστον χρονική παράταση της συμφωνίας, ένα γεγονός που το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εκτιμά ότι θα βοηθήσει στην προώθηση της ειρήνης στην περιοχή και των κοινών στόχων άμυνας και ασφάλειας μεταξύ στενών συμμάχων του ΝΑΤΟ.

Η συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας

Η συμφωνία Μητσοτάκη – Μακρόν στο Παρίσι προβλέπει την άμεση στρατιωτική συνδρομή της Γαλλίας προς την Ελλάδα και αντιστρόφωςσε περίπτωση που υπάρξει επίθεση από τρίτη χώρα, ακόμη και αν αυτή η χώρα είναι μέσα στο πλαίσιο των συμμαχιών τους (όπως π.χ. η Τουρκία που είναι μέλος του ΝΑΤΟ).

Παράλληλα, η Ελλάδα θα παραλάβει σε χρόνο – ρεκόρ, 3+1 φρεγάτες Belhara με πλήρη εξοπλισμό αεράμυνας και ανθυποβρυχιακού πολέμου και δυνατότητες να καταρρίπτουν εναέριους στόχους σε πολύ μεγάλες αποστάσεις. Οι φρεγάτες, με την υψηλή τεχνολογία και τα μεγάλου βεληνεκούς οπλικά τους συστήματα θα λειτουργήσουν ως πολλαπλασιαστής ισχύος στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς πέρα από τις αυξημένες δυνατότητες θα είναι απολύτως συμβατές ώστε να «συνεργάζονται» με τα μαχητικά Rafale.

Ουσιαστικά Ελλάδα και Γαλλία με τη διμερή συμφωνία η οποία εγγυάται τη συνεργασία των δύο χωρών στην άμυνα και στην εξωτερική πολιτική, λειτουργούν μέσα στο πλαίσιο των συμμαχιών τους και ενδυναμώνουν τη πολιτική της στρατηγικής αυτονομίας της Ε.Ε.και εμβαθύνουν τη σχέση των δύο χωρών μέσα στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παράλληλα στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται και η εξασφάλιση 3 υπερσύγχρονων κορβετών Gowind (με option για άλλη μία) με πλήρη εξοπλισμό.

Επιπλέον:

1. Η Συμφωνία επισφραγίζει την στενή συμμαχική σχέση που έχουν αναπτύξει οι δύο χώρες , αναβαθμίζει το γεωπολιτικό αποτύπωμα της Ελλάδας στην Ευρώπη και στην περιοχή και ενισχύει τις αποτρεπτικές δυνατότητες της χώρας.


2. Η Συμφωνία περιέχει (άρθρο 2) ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής σε περίπτωση που μια από τις δύο χώρες δεχθεί επίθεση στην επικράτειά της. Με τον τρόπο αυτό η Ελλάδα θωρακίζεται έναντι απειλών ιδιαίτερα στην Ανατολική Μεσόγειο. Ταυτόχρονα, μέσω της συμφωνίας αποκτά ουσία το άρθρο 42, παράγραφος 7 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ρήτρα αμοιβαίας άμυνας.


3. Με τη συμφωνία Ελλάδα και Γαλλία υπερβαίνουν τις υποχρεώσεις η μία έναντι της άλλης στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ. Ταυτόχρονα, ενισχύουν τον ευρωπαϊκό πυλώνα της άμυνας και το ΝΑΤΟ, καθώς πρόκειται για δύο χώρες-μέλη της Ε.Ε, αλλά και συμμάχους στο ΝΑΤΟ.


4. Τη Συμφωνία συνοδεύει ανακοίνωση για την απόκτηση από το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό τριών γαλλικών φρεγατών.

5. Η Συμφωνία προβλέπει συνεργασία στην άμυνα και στην εξωτερική πολιτική. Με αυτό τον τρόπο η Ελλάδα πρωταγωνιστεί, όπως είχε προαναγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ, καθώς και στις δηλώσεις του στη Σύνοδο Κορυφής της EUMED, στη συζήτηση για την ανάγκη στρατηγικής αυτονομίας της Ε.Ε.


6. Η Μεσόγειος ανοίγει δρόμους. Η ελληνογαλλική συμφωνία στρατηγικής εταιρικής σχέσης είναι ένα πρώτο μεγάλο βήμα προς την κατεύθυνση της στρατηγικής αυτονομίας της Ε.Ε.


7. Ήδη από την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ o Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για την ανάγκη ανάπτυξης των αναγκαίων αμυντικών ικανοτήτων, ώστε η Ευρώπη να μπορεί να ανταποκρίνεται άμεσα σε προκλήσεις, στην ευρύτερη γειτονιά της, όπως στη Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή και στο Σαχέλ, όπου το ΝΑΤΟ δεν θα είναι “παρών”.


8. H Συμφωνία προβλέπει τακτικές διαβουλεύσεις των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας των δύο χωρών τόσο για θέματα ασφάλειας και άμυνας, όσο και για περιφερειακά και διεθνή ζητήματα, υβριδικές απειλές, θαλάσσια ασφάλεια, μετανάστευση.

Πόσο κοστίζουν οι φρεγάτες

Η Συμφωνία είναι επίσης ιστορική και για ένα άλλον λόγο: συνοδεύεται από το μεγαλύτερο πρόγραμμα που έχουν υλοποιήσει ποτέ οι Ένοπλες Δυνάμεις. Η προμήθεια 3 γαλλικών υπερσύγχρονων γαλλικών φρεγατών Belharra, με δικαίωμα αγοράς άλλης μίας, ο εκσυγχρονισμός των παλαιότερων φρεγατών ΜΕΚΟ του ΠΝ και η απόκτηση συνολικά 24 μαχητικών αεροσκαφών Rafale συγκροτούν ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 7,5 δισ. ευρώ.

Όπως εκτιμούν επιτελείς του υπουργείου Άμυνας που έχουν γνώση των διαβουλεύσεων με τη γαλλική πλευρά, οι 3 Belharra που θα χτιστούν στα ναυπηγεία της Naval στη Γαλλίας μαζί με τον οπλισμό τους αναμένεται να κοστίσουν περισσότερα από 3,5 δισ. ευρώ.

Στο συγκεκριμένο ποσό δεν υπολογίζεται το κόστος της τεχνικής υποστήριξης καθώς δεν μπορεί να υπολογιστεί ακόμη, αφού καμία FDI δεν έχει πέσει ακόμη στο νερό. Σύμφωνα πάντως με τις εκτιμήσεις η σύμβαση Follow On Support υπολογίζεται ότι θα ανέρχεται στα 300-400 εκατομμύρια ευρώ. Στο εξοπλιστικό πρόγραμμα του ΠΝ περιλαμβάνεται και ο εκσυγχρονισμός μέσης ζωής (ΕΜΖ) των ΜΕΚΟ που θα αγγίξει τα 450 εκατομμύρια ευρώ.

Ο προϋπολογισμός του γαλλικού εξοπλιστικού προγράμματος για το Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία συμπληρώνεται με την προμήθεια των 18 Rafale, ύψους 2,5 δισ. ευρώ και με τα επιπλέον 6 το κόστος των οποίων αναμένεται να ξεπεράσει τα 700 εκατομμύρια ευρώ.

Σε αυτές τις δαπάνες δεν υπολογίζεται το κόστος της απόκτησης των κορβετών Gowind που περιλαμβάνει η γαλλική πρόταση για τους εξοπλισμούς του ΠΝ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Ο Τραμπ μαλώνει τον Νετανιάχου ξανά για τις επιθέσεις της Χαμάς και τον πόλεμο στη Γάζα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα