ΑΘΗΝΑ
02:54
|
26.04.2024
Ανθρωπιστικές οργανώσεις κατηγορούν τη Βαρσοβία για νομιμοποίηση των παράνομων επαναπροωθήσεων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το κοινοβούλιο της Πολωνίας υπερψήφισε νομοσχέδιο, το οποίο επιτρέπει σε συνοριοφύλακες να απελαύνουν αμέσως τους μετανάστες που διασχίζουν παράνομα τα σύνορά της. Παράλληλα ο νόμος που ψηφίστηκε επιτρέπει στον επικεφαλής της Υπηρεσίας Αλλοδαπών να μην λάβει υπόψη του αίτηση διεθνούς προστασίας από αλλοδαπό που συλλαμβάνεται αμέσως μετά την παράνομη διέλευση των συνόρων. Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, οι μετανάστες έχουν δικαίωμα να ζητήσουν άσυλο και απαγορεύεται να στέλνονται οι δυνητικοί αιτούντες άσυλο πίσω σε μέρη όπου η ζωή ή η ευημερία τους μπορεί να κινδυνεύει.

Οργανώσεις για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν ότι πρόθεση της πολωνικής κυβέρνησης είναι η νομιμοποίηση των βίαιων και παράνομων επαναπροώθησεων μεταναστών και προσφύγων.

Πολωνία και ΕΕ κατηγορούν τη γειτονική Λευκορωσία και τον πρόεδρο της Αλεξάντερ Λουκασένκο για “εργαλειοποίηση” του μεταναστευτικού ζητήματος προκειμένου να απαλαγγεί από τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί σε βάρος της χώρας του.  

Ο Πολωνός Διαμεσολαβητής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και το Γραφείο Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) τονίζουν ότι ο νέος νόμος δεν εγγυάται αποτελεσματική προσφυγή για τους ανθρώπους -μετανάστες ή πρόσφυγες- που ζητούν διεθνή προστασία. “Εάν υπάρχουν άνθρωποι που έχουν νόμιμο αίτημα να ζητήσουν άσυλο, θα πρέπει να υπάρχει τρόπος να επιτραπεί αυτό να συμβεί”, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, ο Ιταλός διευθυντής του Γραφείου Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΑΣΕ, Ματέο Μεκάτσι.

Τουλάχιστον έξι μετανάστες έχουν μέχρι στιγμής χάσει τη ζωή τους στα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας. Το νέο νομοσχέδιο καλείται να υπογράψει ο πρόεδρος της Πολωνίας, Αντρέι Ντούντα, εταίρος της πολωνικής δεξιάς κυβέρνησης.

Από τον περασμένο Αύγουστο, περισσότεροι από 16.000 μετανάστες και πρόσφυγες επιχείρησαν να διασχίσουν τα σύνορα της Πολωνίας από τη Λευκορωσία ενώ το 2020 είχαν επιχειρηθεί μόλις 120 διελεύσεις. Η Λιθουανία και η Λετονία δέχονται επίσης αυξημένες ροές μεταναστών και προσφύγων από χώρες όπως το Αφγανιστάν και το Ιράκ που προσπαθούν να διασχίσουν τα σύνορά τους από τη Λευκορωσία.

Με πληροφορίες από BBC, Reuters

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πικρία για ΠΑΣΟΚ και Ευρωκοινοβούλιο εκφράζει η Εύα Καϊλή

Ποιοι κατεβαίνουν στις ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Νέος γύρος ελληνοτουρκικών συνομιλιών Θετικής Ατζέντας αύριο, στην Τουρκία

Οι προηγούμενες εκλογές μέτρο σύγκρισης στις ευρωεκλογές λέει ο Μητσοτάκης στο ΣΚΑΪ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα