ΑΘΗΝΑ
15:25
|
26.04.2024
Η προσπάθεια του Λιβάνου να εξομαλύνει την ένταση με τη Σαουδική Αραβία συζητήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο μεταξύ προέδρου και πρωθυπουργού.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Πρόεδρος του Λιβάνου, Μισέλ Αούν και ο δισεκατομμυριούχος πρωθυπουργός Νατζίμπ Μικάτι συμφώνησαν σήμερα σε έναν “οδικό χάρτη” με στόχο την αποκλιμάκωση της πρόσφατης έντασης στις σχέσεις με τη Σαουδική Αραβία, έπειτα από το σάλο που προκάλεσαν οι δηλώσεις του Λιβανέζου υπουργού Πληροφοριών Ζορζ Κορνταχί για την επίθεση της Σαουδικής Αραβίας στην Υεμένη και την αντίσταση των Σιιτικών αντικαθεστωτικών Χούθι.

Lebanese Prime Minister Najib Mikati attends a joint press conference after his meeting with his Jordanian counterpart at the Grand Serail in Beirut, on September 30, 2021. (AFP)
Ο Πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι

Ο Μικάτι κάλεσε με τρόπο τον υπουργό Πληροφοριών να κάνει “ό,τι πρέπει να γίνει” προτρέποντας τον να υποβάλλει την παραίτησή του μίας που για να το κάνει ο ίδιος θα πρέπει να έχει εξασφαλίσει τα 2/3 του υπουργικού συμβουλίου και του προέδρου της χώρας.

A handout picture provided by the Lebanese photo agency Dalati and Nohra on September 13, 2021 shows Lebanon's Minister of Information George Kordahi speaking during a press conference at the presidential palace in Baabda, east of the capital Beirut. (AFP)

Ο υπουργός Πληροφοριών απαντά αφενός ότι τις επίμαχες δηλώσεις τις είχε κάνει τον Αύγουστο όταν δεν είχε το υπουργικό αξίωμα, αφετέρου εξήγησε (μετά τις αντιδράσεις της Σαουδικής Αραβίας) πως εξέφραζε “προσωπικές απόψεις που δεν δεσμεύουν την κυβέρνηση”.

Παρόλα αυτά ο πρωθυπουργός επέμεινε πως η απόφαση του Κορνταχί “θα είναι προτεραιότητα” και πως θα επιχειρηθεί η εφαρμογή ενός “φυσικού οδικού χάρτη” για έξοδο από την κρίση και την διατήρηση των σχέσεων με τις χώρες του Κόλπου.

Ανέφερε πως η χώρα δεν μπορεί να κυβερνηθεί με τη γλώσσα των προκλήσεων και της έντασης αλλά με εκείνη της “ενότητας”.

Σε διάγγελμα που έκανε στη συνέχεια έκανε έκκληση ενότητας λέγοντας πως θα πρέπει όλοι να ενωθούν και να εργαστούν για τη διάσωση της  χώρας.

“Σφάλλουν όσοι νομίζουν πως μπορούν να απομακρύνουν τον Λίβανο από το αραβικό περιβάλλον και ιδιαίτερα από τις σχέσεις του με τη Σαουδική Αραβία…Σφάλλουν όσοι νομίζουν πως μπορούν να επιβάλλουν τη γνώμη τους μέσω της δύναμης της παρενόχλησης και της λεκτικής κλιμάκωσης.Σφάλλουν και όσοι νομίζουν πως μπορούν να στήσουν πραξικόπημα κατά του συντάγματος και να επαναφέρουν τη χώρα στις εσωτερικές διαμάχες” τόνισε ο Μικάτι.

‘Ενα 24ωρο πριν τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, ο δεύτερος τη τάξει στην ιεραρχία της Χεζμπολάχ, Ναίμ Κασίμ, είχε καλέσει τη Σαουδική Αραβία να απολογηθεί στον Λίβανο για την άδικη επίθεσή της.

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση του Λιβάνου δεν έχει πολλά περιθώρια ελιγμών και επιλογών καθώς η Σαουδική Αραβία δεν προέβη μόνον στην απέλαση του Λιβανέζου πρέσβη από το Ριάντ αλλά και στην απαγόρευση των λιβανέζικων εισαγωγών. Αυτό πρακτικά συνιστά επιπρόσθετο βάρος που καλείται να σηκώσει η χρεοκοπημένη οικονομία μίας χώρας που ταλανίζεται από βαριά οικονομική κρίση εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Παραδόθηκε το πόρισμα του υπ. Εσωτερικών για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων αποδήμων

Ουκρανία: Σύλληψη και προφυλάκιση Μητροπολίτη για συνεργασία με τις Ρωσικές αρχές

ΗΠΑ: Νεκρός 53χρονος Αφροαμερικανός από λαβή αστυνομικού- «Δεν μπορώ να αναπνεύσω»

Ουκρανία: Συνελήφθη ο υπουργός Γεωργίας για υπόθεση διαφθοράς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα