ΑΘΗΝΑ
22:59
|
08.05.2024
Ο Γιώργος Ζαντιώτης πέθανε υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, την Τρίτη, ενώ βρισκόταν υπό κράτηση στο αστυνομικό τμήμα του Βούπερταλ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τραγική κατάληξη είχε για έναν νεαρό Έλληνα η βίαιη σύλληψή του από αστυνομικούς στο Βούπερταλ της Γερμανίας, με την υπόθεση να έχει προκαλέσει οργή μεταξύ των μελών της ελληνικής κοινότητας αλλά και άλλων κοινοτήτων μεταναστών. Ταυτόχρονα, αυξάνονται οι επικρίσεις προς τις αστυνομικές και δικαστικές αρχές για προσπάθεια συγκάλυψης της υπόθεσης, που έχει ανατριχιαστικές ομοιότητες με την εμπλοκή αστυνομικών στη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου, όπως φαίνεται από το βίντεο της σύλληψης που κατέγραψε η αδερφή του θύματος.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που αναπαράγουν ελληνικά και ξένα ΜΜΕ, το θύμα, ονόματι Γιώργος Ζαντιώτης, μαζί με την αδερφή του την περασμένη Τρίτη επέβαιναν σε ταξί, ο οδηγός του οποίου κάλεσε την αστυνομία θεωρώντας ότι κινούνται περίεργα. Οι αστυνομικοί που έφτασαν στο σημείο προχώρησαν σε βίαιη ακινητοποίησή του, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις της αδερφής του ότι δεν έχει κάνει κάτι και ότι έχει πρόσφατα υποβληθεί σε εγχείριση. Στο χώρο όπου μεταφέρθηκε φέρεται να κατέρρευσε και μιάμιση ώρα μετά την προσαγωγή του ανακοινώθηκε ο θάνατός του.

Στα social media όπου ήδη χρησιμοποιείται εκτενώς το hashtag #GiorgouZantioti υπάρχουν καταγγελίες ότι κατά τη σύλληψή του ο Ζαντιώτης χτυπήθηκε από τους αστυνομικούς που στη συνέχεια του άσκησαν τεράστια πίεση πατώντας τον στο στομάχι. Σημειώνεται ότι εκεί ήταν που είχε υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση. Διατυπώνονται δε, κατηγορίες κατά της αστυνομίας πως δεν υπήρξε ιατροδικαστική έκθεση και δεν επετράπη στους συγγενείς να δουν το πτώμα.

Το βράδυ της Κυριακής έγινε πορεία διαμαρτυρίας στο Βούπερταλ με κεντρικό σύνθημα “Δεν θα σιωπήσουμε: Ήταν δολοφονία”.

Χτες το πρωι δημοσιογράφος της Neues Deutchland αποκάλυψε ότι η επίσημη θέση της εισαγγελίας δεν βρίσκει “εξωτερική αιτία θανάτου ή βίαιη θανατηφόρα ενέργεια”, πριν καν γνωστοποιηθεί η τοξικολογική εξέταση. Κατά την ίδια πηγή, η τοπική εισαγγελία υποστηρίζει ότι “μια υποκείμενη εσωτερική ασθένεια σε συνδυασμό με την κατανάλωση ναρκωτικών προκάλεσε το θάνατο”, προστατεύοντας τους εμπλεκόμενους στη βίαιη σύλληψη αστυνομικούς από έρευνα για τα πεπραγμένα τους. Ακόμη περισσότερο, κατά την ίδια πηγή, η μη δημοσιοποίηση του περιστατικού θανάτου κρατούμενου σε τμήμα υποστηρίχθηκε ότι έγινε επειδή ήταν “εσωτερική κατάσταση έκτακτης ανάγκης” που “δεν ενδιαφέρει τα ΜΜΕ”.

Όπως εξηγεί ο δημοσιογράφος Σεμπάστιαν Βάιρμαν στο “ND”, η καμπάνια “Death in Custory” έχει καταμετρήσει 199 θανάτους έγχρωμων ατόμων και ατόμων που έχουν πληγεί από ρατσισμό από το 1990 μέχρι σήμερα στη Γερμανία.

“Ένα μεγάλο μέρος του προβλήματος της αστυνομίας είναι ότι τα παραπτώματα και τα πιθανά εγκλήματα συγκαλύπτονται, οι συγγενείς και το κοινό δεν ενημερώνονται”, ανέφερε σε δηλώσεις της η συγκεκριμένη καμπάνια. Σύμφωνα με τον Βάιρμαν, Γερμανό δημοσιογράφο, ο οποίος ο οποίος δημοσιοποίησε πρώτος το θέμα στη Γερμανία, οι “δηλώσεις σχετικά με τη χρήση ναρκωτικών ποινικοποίησαν τον νεκρό μετά τον θάνατό του και αυτό είναι ένα κοινό μοτίβο.”

ΠΗΓΕΣ: Thepressproject.gr, Left.gr

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Αντιφασιστική Νίκη συνεχίζει να εμπνέει τους λαούς, λέει το ΚΚΕ

Νεκροταφείο κατοικίδιων απέκτησε η Πάτρα

Οι ΗΠΑ χάνουν σε επιρροή και λάμψη υπερδύναμης…

Λαϊκές αγορές: Ξεκινά η εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα