ΑΘΗΝΑ
08:08
|
02.05.2024
Τα iPhones τουλάχιστον 9 αξιωματούχων του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών είχαν παραβιαστεί από ανώνυμους χάκερ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τα iPhones τουλάχιστον εννέα αξιωματούχων του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών είχαν παραβιαστεί από ανώνυμους χάκερ, με το προηγμένο κατασκοπευτικό λογισμικό της αμφιλεγόμενης ισραηλινής εταιρείας NSO, γνωστού ως Pegasus, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές.

Σύμφωνα με το Reuters, πρόκειται για υπαλλήλους του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών που εδρεύουν στην Ουγκάντα ή επικεντρώνονται σε θέματα που σχετίζονται με τη χώρα αυτή της Ανατολικής Αφρικής και οι παραβιάσεις των κινητών τους έγιναν τους τελευταίους μήνες.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη, έως τώρα, κλίμακα επιχείρηση hacking εναντίον Αμερικανών αξιωματούχων με τη χρήση τεχνολογίας της ισραηλινής NSO.

Σύμφωνα με το Pegasus Project, ένας κορυφαίος Αμερικανός διπλωμάτης, ο Ρόμπερτ Μάλεϊ, ο οποίος εργάζεται σήμερα ως απεσταλμένος της κυβέρνησης Μπάιντεν στο Ιράν και ήταν ένας από τους βασικούς διαπραγματευτές της συμφωνίας της κυβέρνησης Ομπάμα με το Ιράν, φαίνεται να ενδιαφέρει σφόδρα έναν πελάτη της NSO, παρότι δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι υπέστη hacking. Η ίδια η NSO έχει αρνηθεί κατηγορηματικά ότι η βάση δεδομένων που βρίσκεται στο επίκεντρο του Pegasus Project είχε οποιαδήποτε σχέση με την εταιρεία ή τους πελάτες της.

Ο όμιλος NSO, σε ανακοίνωση που εξέδωσε, ανέφερε ότι δεν είχε καμία ένδειξη για οποιαδήποτε χρήση του λογισμικού παρακολούθησης της εταιρείας, ωστόσο θα ερευνήσει το ζήτημα κατόπιν αιτήματος του Reuters.

Εκπρόσωπος της NSO δήλωσε «Εάν η έρευνά μας δείξει ότι οι ενέργειες αυτές πραγματοποιήθηκαν με εργαλεία της NSO, ο λογαριασμός που σχετίζεται με αυτές θα μπλοκαριστεί και θα ληφθούν νομικά μέτρα για το θέμα». «Η NSO συνεργάζεται με κάθε αρμόδια κυβερνητική αρχή και παρέχουμε τις πλήρεις πληροφορίες που λαμβάνουμε», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Αξιωματούχοι της πρεσβείας της Ουγκάντα στην Ουάσινγκτον, καθώς και εκπρόσωπος της Apple αρνήθηκαν να σχολιάσουν τα δημοσιεύματα. Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αρνήθηκε να σχολιάσει επίσης, επικαλούμενος την πρόσφατη απόφαση του Υπουργείου Εμπορίου να συμπεριλάβει την αμφιλεγόμενη ισραηλινή NSO στον κατάλογο των εταιρειών σε μαύρη λίστα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Apple κατέθεσε αγωγή κατά της NSO σε δικαστήριο των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα και ταυτόχρονα δήλωσε ότι θα ενημερώσει τους ιδιοκτήτες των iPhone σε σχέση με την κατασκοπευτική δραστηριότητα

Δεν πρόκειται για την πρώτη φορά που αποκαλύπτονται σκάνδαλα με το spyware της Pegasus, αλλά παρόλα αυτά οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι προσπαθούν να πείσουν τους Αμερικανούς να μην τιμωρήσουν την NSO.

Τον περασμένο μήνα, υπήρξαν αναφορές ότι τα ίχνη του λογισμικού Pegasus, είχαν βρεθεί στα κινητά τηλέφωνα έξι Παλαιστινίων ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Στα μέσα Ιουλίου, 17 μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι το Pegasus χρησιμοποιήθηκε για την παραβίαση 37 smartphones που ανήκαν σε δημοσιογράφους, κυβερνητικούς αξιωματούχους και ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα από όλο τον κόσμο.

Διάφορα μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων των Washington Post, Le Monde, Guardian και πολλών άλλων πηγών, αποκάλυψαν ότι το ισραηλινό κατασκοπευτικό λογισμικό είχε πωληθεί σε ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, για να παραβιάσει τις προσωπικές πληροφορίες σημαντικών προσωπικοτήτων παγκοσμίως.

Ωστόσο, πρόσφατα, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Γιαΐρ Λάπιντ αρνήθηκε ότι η NSO εμπλέκεται με το καθεστώς, ενώ σε μια πρόσφατη περίπτωση παραβίασης των τηλεφώνων του προσωπικού του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, η ισραηλινή πρεσβεία στην Ουάσιγκτον δήλωσε ότι η στοχοποίηση των αμερικανών αξιωματούχων αποτελεί σοβαρή παραβίαση των νόμων του Τελ Αβίβ.

Εκπρόσωπος της ισραηλινής πρεσβείας δήλωσε, δικαιολογώντας την κατασκοπεία της NSO, ότι πρόκειται για προϊόντα που σχεδιάστηκαν σε αυστηρή συμφωνία με τις κυβερνήσεις μόνο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος, και αν τα τηλέφωνα των υπαλλήλων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχαν αλήθεια παραβιαστεί, τότε πρόκειται για σαφή παραβίαση των νόμων του Ισραήλ.

Σύμφωνα με ανώτερη πηγή της κυβέρνησης Μπάιντεν που μίλησε στο Reuters υπό τον όρο της ανωνυμίας, η απειλή για τους Αμερικανούς στρατιώτες στο εξωτερικό είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση τηρεί αυστηρή στάση απέναντι σε εταιρείες όπως η NSO και επιδιώκει νέες συζητήσεις, σε παγκόσμιο επίπεδο, σχετικά με τον περιορισμό της κατασκοπείας. Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, υπήρξε “συστηματική εκμετάλλευση” του κακόβουλου λογισμικού Pegasus της NSO σε πολλές χώρες.

Στα μέσα Ιουλίου, 17 μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι το Pegasus είχε χρησιμοποιηθεί για να χακάρει με επιτυχία 37 smartphone που ανήκαν σε δημοσιογράφους, κυβερνητικούς αξιωματούχους και ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλο τον κόσμο.

Διάφορα μέσα ενημέρωσης, όπως η Washington Post, η Le Monde, η Guardian και πολλές άλλες πηγές, αποκάλυψαν ότι το ισραηλινό spyware είχε πουληθεί σε ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας και των ΗΑΕ, για να παραβιάσει τα προσωπικά στοιχεία πολλών σημαντικών προσωπικοτήτων παγκοσμίως. .

Ωστόσο, πρόσφατα, ο Ισραηλινός Υπουργός Εξωτερικών Yair Lapid αρνήθηκε ότι η εταιρεία στον κυβερνοχώρο NSO εμπλέκεται με το καθεστώς, και σε μια πρόσφατη υπόθεση εισβολής στα τηλέφωνα του προσωπικού του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, η ισραηλινή πρεσβεία στην Ουάσιγκτον είπε ότι η στόχευση αξιωματούχων των ΗΠΑ είναι κατά σοβαρή παραβίαση των νόμων του Τελ Αβίβ.

Ένας εκπρόσωπος της ισραηλινής πρεσβείας είπε δικαιολογώντας την κατασκοπεία των NSO ότι προϊόντα όπως τα spyware σχεδιάστηκαν αυστηρά σύμφωνα μόνο με τις κυβερνήσεις για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος και αν τα τηλέφωνα των υπαλλήλων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ήταν αληθινά, είναι σαφής παραβίαση των νόμων. του Ισραήλ.

Σύμφωνα με ανώτερη πηγή της κυβέρνησης Μπάιντεν που μίλησε στο Reuters υπό τον όρο της ανωνυμίας, η απειλή για Αμερικανούς στρατιώτες στο εξωτερικό ήταν ένας από τους λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση ασκούσε αυστηροποίηση σε εταιρείες όπως η NSO και επιδίωκε νέες παγκόσμιες συζητήσεις σχετικά με τους περιορισμούς της κατασκοπείας. Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, υπήρξε «συστηματική εκμετάλλευση» του κακόβουλου λογισμικού Pegasus της NSO σε πολλά έθνη.

Πηγή: www.tehrantimes.com

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Ισραήλ απειλεί με αντίποινα ενάντια της Παλαιστινιακής Αρχής λόγω Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Συνάντηση Μπλίνκεν με το βασιλιά της Ιορδανίας για τη Γάζα

Φιλιππίνες και Κίνα σε νέα αντιπαράθεση για αμφισβητούμενο ύφαλο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα