ΑΘΗΝΑ
23:40
|
08.05.2024
Για «απογοητευτική» απόφαση κάνουν λόγο μουσουλμάνοι πολιτικοί, οι οποίοι ανησυχούν ότι μπορεί να δημιουργήσει «νομικό προηγούμενο» σε εθνικό επίπεδο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δικαστήριο στην Ινδία τάχθηκε υπέρ της απαγόρευσης του χιτζάμπ στις σχολικές και πανεπιστημιακές αίθουσες της πολιτείας Καρνατάκα, μία απόφαση που θα μπορούσε να δημιουργήσει «νομικό προηγούμενο» σε εθνικό επίπεδο και να επηρεάσει όλες τις μουσουλμανικές κοινότητες της χώρας.

Η απαγόρευση τέθηκε σε ισχύ τον περασμένο μήνα στο συγκεκριμένο κρατίδιο της Ινδίας προκαλώντας έντονες διαμαρτυρίες από μουσουλμάνους μαθητές, σπουδαστές και τους γονείς τους ενώ υποστηρικτές ινδουιστικών εθνικιστικών ομάδων προχώρησαν σε αντιδιαδηλώσεις υπέρ της απαγόρευσης. Οι επικριτές της απαγόρευσης υποστηρίζουν ότι πρόκειται για ένα ακόμα μέτρο περιθωριοποίησης της μουσουλμανικής κοινότητας στην Ινδία, η οποία συνιστά το 13% του κατά βάση ινδουιστικού πληθυσμού της Ινδίας των 1,35 δισεκατομμυρίων πολιτών.  

«Είμαστε της άποψης ότι η χρήση του χιτζάμπ από μουσουλμάνες γυναίκες δεν αποτελεί μέρος της βασικής θρησκευτικής πρακτικής στην ισλαμική πίστη», δήλωσε ο επικεφαλής του τριμελούς συνταγματικού δικαστηρίου της Καρνατάκα Ritu Raj Awasthi. Ο Ινδός δικαστής πρόσθεσε πως η κυβέρνηση έχει την εξουσία να ορίζει κατευθυντήριες οδηγίες για την ένδυση των σπουδαστών. «Είμαστε της άποψης ότι η σύσταση για τη σχολική στολή είναι ένας εύλογος συνταγματικά επιτρεπτός περιορισμός στον οποίο οι μαθητές δεν μπορούν να αντιταχθούν», είπε ο δικαστής Ritu Raj Awasthi.

Η Ινδή μουσουλμάνα φοιτήτρια στο εν λόγω κρατίδιο, Αγέσα Ιμθιάζ, δήλωσε ότι σκοπεύει πλέον είτε να παρατήσει τις σπουδές τους, είτε να τις συνεχίσει μέσω αλληλογραφίας. Μάλιστα, διευκρίνισε ότι το ίδιο σκέφτονται να κάνουν πολλές μουσουλμάνες συμφοιτήτριες της. «Δεν μπορούμε να βγάλουμε το χιτζάμπ και δεν θα το κάνουμε», είπε η Αγέσα Ιμθιάζ και πρόσθεσε, «τον επόμενο μήνα έχουμε εξεταστική. Αν δεν ανακληθεί η απαγόρευση δεν θα δώσουμε εξετάσεις».

Η Ισλαμική Οργάνωση Φοιτητών Ινδίας χαρακτήρισε τη δικαστική απόφαση «απογοητευτική» και εξέφρασε την ανησυχία η εν λόγω ετυμηγορία να ενθαρρύνει κι άλλα κρατίδια της χώρας να υιοθετήσουν παρόμοιες απαγορεύσεις μέσα στις πανεπιστημιακές και σχολικές αίθουσες. «Θα προσφύγουμε στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας», τόνισε ο γραμματέας του οργανισμού, Μουσάμο Καζί.

Το κρατίδιο Καρνατάκα, έδρα του τεχνολογικού κόμβου της Μπανγκαλόρ, είναι η μόνη νότια πολιτεία που διοικείται από το ινδουιστικό εθνικιστικό Κόμμα Bharatiya Janata (BJP) του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο διχασμός μουσουλμάνων –  ινδουιστών στην εν λόγω πολιτεία εξυπηρετεί το κόμμα του Μόντι ενόψει των επερχόμενων περιφερειακών εκλογών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Αντιφασιστική Νίκη συνεχίζει να εμπνέει τους λαούς, λέει το ΚΚΕ

Νεκροταφείο κατοικίδιων απέκτησε η Πάτρα

Οι ΗΠΑ χάνουν σε επιρροή και λάμψη υπερδύναμης…

Λαϊκές αγορές: Ξεκινά η εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα