ΑΘΗΝΑ
15:51
|
26.04.2024
Πόσο χαϊδεύει το αντιμεταναστευτικό συναίσθημα του δεξιού ακροατηρίου η προσπάθεια της κυβέρνησης Τζόνσον «για τον περιορισμό των ροών παράτυπης μετανάστευσης»;
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Αν με στείλουν στη Ρουάντα, δεν θα πάω. Θα πεθάνω εδώ, θα αυτοκτονήσω. Ξέρετε πόσες χιλιάδες χιλιόμετρα ταξίδεψα για να βρεθώ εδώ, πόσο καιρό ήμουν στην έρημο; Για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο, για να είμαστε εδώ, έπρεπε όλοι μας να κάνουμε τόσες πολλές θυσίες. Πολλοί έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα. Έφυγα από τη χώρα μου. Τώρα δεν μπορώ να επιστρέψω στην Αφρική»

Τζεμάλ, πρόσφυγας από την Ερυθραία

Φράσεις όπως «κανείς δεν γνωρίζει την Αφρική όπως εμείς οι Αφρικανοί. Η Αφρική είναι Αφρική – δεν υπάρχει ελευθερία εκεί», «η Ρουάντα είναι σαν την Ερυθραία, δεν υπάρχει ασφάλεια για τους ανθρώπους. Εδώ στην Ευρώπη είσαι ελεύθερος», «θα πεθάνω εδώ, δεν μπορώ να επιστρέψω στην Αφρική» συνοψίζουν σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian το αίσθημα ανασφάλειας που πυροδότησαν οι αποφάσεις της κυβέρνησης Τζόνσον, η οποία ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, πως στο πλαίσιο πιλοτικού προγράμματος 120 εκατομμυρίων λιρών, πρόσωπα που θεωρείται ότι εισήλθαν παράνομα στην χώρα ενδέχεται να μεταφερθούν στη Ρουάντα, προκειμένου να εξεταστεί εκεί το αίτημα ασύλου και η αίτησή τους για εγκατάσταση στη χώρα.

«Πολιτική που χαϊδεύει τα ακροδεξιά αντανακλαστικά και το αντιμεταναστευτικό συναίσθημα»

Ως «απαράδεκτη» και ενάντια στο διεθνές δίκαιο χαρακτήρισε από την πλευρά της την νέα πολιτική η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες κάνοντας λόγο για μια πολιτική η οποία «φαίνεται πως έχει σχεδιαστεί προκειμένου να απευθυνθεί στο δεξιό αντιμεταναστευτικό συναίσθημα των πολιτών». 

Μιλώντας στον Guardian, η Τζίλιαν Τριγκς, εκπρόσωπος της Υπηρεσίας, δήλωσε ότι η προτεινόμενη ρύθμιση μπορεί να καλύψει μόνο μερικές εκατοντάδες άτομα ετησίως, γεγονός που την καθιστά εξαιρετικά δαπανηρή, καθώς και παράνομη και μεροληπτική.

Η ίδια εγκάλεσε την Βρετανία για προσπάθεια μετακύλισης του βάρους του σε μια αναπτυσσόμενη χώρα και προειδοποίησε ότι η ρύθμιση που υπέγραψε η υπουργός Εσωτερικών, Πρίτι Πατέλ δεν συμμορφώνεται με τις διεθνείς νομικές ευθύνες του κράτους, προσθέτοντας πως «όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι θα είναι ανεφάρμοστη».

«Θέλουμε να βάλουμε ένα τέλος στην κατεύθυνση των ευάλωτων προσφύγων προς την σωματεμπορία και φυσικά θέλουμε να τερματίσουμε τους πνιγμούς ανθρώπων στη θάλασσα, αλλά διαφωνούμε έντονα με την θυματοποίηση των ίδιων των ανθρώπων που χρειάζονται προστασία. Αντ’ αυτού θα πρέπει να υπάρξει αύξηση των νόμιμων διαδρομών προς τη Βρετανία» σημείωσε η ίδια 

Η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας επεσήμανε επίσης ότι η Βρετανία επιχειρεί να εισάγει μια διακριτική προσέγγιση έναντι των προσφύγων, προσφέροντας ένα σύστημα χωρίς ανώτατο όριο για τους αιτούντες άσυλο από την Ουκρανία και ένα «δρακόντειο» σύστημα για τους πρόσφυγες από άλλες χώρες. «Σε πολιτικό επίπεδο, διαπιστώνουμε επίπεδα διακρίσεων. Ανησυχούμε βαθύτατα για το γεγονός ότι οι διαδικασίες φαίνεται να εισάγουν διακρίσεις. Μία από τις θεμελιώδεις αρχές του διεθνούς δικαίου είναι η μη διάκριση λόγω φυλής ή χρώματος ή εθνικότητας» υπογράμμισε.

«Είδαμε μια έκρηξη συμπάθειας και γενναιοδωρίας από τον ίδιο τον βρετανικό λαό. Έτσι, θεωρούμε ότι αυτή η ανακοίνωση δεν συνάδει με τις βρετανικές αξίες. Ελπίζουμε ότι η ανταπόκριση του κοινού θα βοηθήσει να αμβλυνθούν οι αρνητικές πτυχές αυτής της πρότασης» κατέληξε η Τζ. Τριγκς,  καλώντας την κυβέρνηση να αναθεωρήσει την πολιτική της. 

«Αυτό είναι ζήτημα αθρωπίνων δικαιωμάτων, δεν αφορά τη Ρουάντα»

«Δεν ξέρω πού είναι η Ρουάντα, το μόνο που ξέρω είναι ότι είναι επικίνδυνα εκεί. Χθες το βράδυ δεν μπορούσα να κοιμηθώ… σκεφτόμουν, σκεφτόμουν όλη τη νύχτα τι θα μου συμβεί. Δεν γνωρίζουμε την κουλτούρα της Ρουάντα. Είναι τόσο διαφορετική από ό,τι ξέρουμε» ανέφερε στον Guardian ένας πρόσφυγας από το ιρακινό Κουρδιστάν.

Ο υπουργός Τομ Πέρσγκλόουβ υπερασπίστηκε την κυβερνητική πρωτοβουλία, υποστηρίζοντας ότι η μετεγκατάσταση προσφύγων στη Ρουάντα «θα συντρίψει» το επιχειρηματικό μοντέλο των διακινητών ανθρώπων και θα μειώσει το κόστος στέγασης όλων όσοι φτάνουν παράνομα στη Βρετανία, το οποίο, όπως ισχυρίστηκε, ανέρχεται σε 5 εκατομμύρια λίρες την ημέρα.

Ο ίδιος δήλωσε ότι πέραν των 120 εκατομμυρίων λιρών που έχουν ήδη δεσμευτεί για τη χρηματοδότηση του προγράμματος «θα συνεχίσουμε να συνεισφέρουμε στη Ρουάντα καθώς επεξεργάζεται τις υποθέσεις, με τρόπο παρόμοιο με το ποσό των χρημάτων που ξοδεύουμε γι’ αυτό επί του παρόντος εδώ στη Βρετανία», συμπληρώνοντας πως «μακροπρόθεσμα, όμως, με το να το θέσουμε υπό έλεγχο, θα μας βοηθήσει να εξοικονομήσουμε χρήματα».

«Ξοδεύουμε 5 εκατ. λίρες την ημέρα για τη φιλοξενία ατόμων που περνούν την ημέρα τους σε ξενοδοχεία. Αυτό δεν είναι βιώσιμο και απαράδεκτο και πρέπει να το θέσουμε υπό έλεγχο» υποστήριξε. 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Guardian, 150 βρετανικές οργανώσεις υποστήριξης των προσφύγων απέστειλαν επιστολή στον Πρωθυπουργό, προειδοποιώντας ότι το σχέδιο «θα προκαλέσει τεράστια δυστυχία» και «θα οδηγήσει σε περισσότερα και όχι λιγότερα επικίνδυνα ταξίδια, εκθέτοντας περισσότερους ανθρώπους στον κίνδυνο να πέσουν θύματα εμπορίας».

Οι υπογράφουσες οργανώσεις, μεταξύ των οποίων το Συμβούλιο για την Ευημερία των Μεταναστών (Joint Council for the Welfare of Immigrants), οι οργανώσεις συνηγορίας των ΛΟΑΤ+ προσφύγων Rainbow Migration και HOPE not Hate, υπενθύμισαν επίσης στον Μπ. Τζόνσον ότι η Ρουάντα έχει «κακή εικόνα σε ότι αφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα» και ότι με τη συγκεκριμένη πολιτική η Βρετανία καλεί τους πιο ευάλωτους ανθρώπους να «σηκώσουν το βάρος».

Κατά το ίδιο δημοσίευμα, μέλη μιας ομάδας 22 προσφύγων δήλωσαν κατηγορηματικά ότι προτιμούν να αφαιρέσουν τη ζωή τους παρά να αντιμετωπίσουν την απομάκρυνση από το Ηνωμένο Βασίλειο και την μετεγκατάσταση στη Ρουάντα.

«Εκατό τοις εκατό, άνθρωποι θα αυτοκτονήσουν. Κάποιοι, θα ανέβουν στους λόφους και στα βράχια, άλλοι θα πάνε στο τρένο, στη θάλασσα, σε οποιοδήποτε μέρος. Αυτό είναι ζήτημα αθρωπίνων δικαιωμάτων, δεν αφορά τη Ρουάντα. Οι άνθρωποι πάντα θα θέλουν να φεύγουν, πάντα θα έχουν ανάγκη να ζουν με ασφάλεια». 

*Επιμέλεια κειμένου: Χριστίνα Χελά

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Celebrities στα εστιατόρια

Όταν δεν πολιτεύονται και βγαίνουν για φαγητό, οι επιχειρηματίες τρίβουν τα χέρια τους, οι σερβιτόροι έχουν ανάμεικτα συναισθήματα.
ΣΥΝΑΦΗ

Ρέθυμνο: Εισβολή της αστυνομίας σε σπίτι φοιτητών

Παραδόθηκε το πόρισμα του υπ. Εσωτερικών για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων αποδήμων

Ουκρανία: Σύλληψη και προφυλάκιση Μητροπολίτη για συνεργασία με τις Ρωσικές αρχές

ΗΠΑ: Νεκρός 53χρονος Αφροαμερικανός από λαβή αστυνομικού- «Δεν μπορώ να αναπνεύσω»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα