ΑΘΗΝΑ
18:32
|
30.04.2024
Χωρίς να κατονομάζεται, φωτογραφίζεται η Κίνα στο ανακοινωθέν της συνάντησης των τεσσάρων ηγετών στο Τόκιο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι τέσσερις ηγέτες της ομάδας Quad (ΗΠΑ, Ιαπωνίας, Ινδίας, Αυστραλίας) ολοκλήρωσαν τη σημερινή σύνοδο κορυφής που πραγματοποιήθηκε στο Τόκιο με μια κοινή δήλωση στην οποία αποτυπώνουν τη «σταθερή δέσμευσή τους για έναν ελεύθερο και ανοιχτό Ινδο-Ειρηνικό χωρίς αποκλεισμούς».

Η δήλωση αντικατοπτρίζει επίσης το πόσο γρήγορα αναπτύχθηκε η χαλαρή αρχικά συνεργασία των τεσσάρων χωρών, η οποία αφού είχε καταρρεύσει σε μεγάλο βαθμό το 2008, αναβίωσε το 2017 και οι ηγέτες των τεσσάρων μελών συναντήθηκαν για πρώτη φορά πέρυσι, για να φτάσουν σήμερα στην τέταρτη κοινή τους εκδήλωση και τη δεύτερη προσωπική τους συνάντηση κορυφής.

Στο κοινό ανακοινωθέν της συνάντησης, σύμφωνα με το CNN, γίνονται ιδιαίτερες αναφορές στις προκλήσεις ασφαλείας που αντιμετωπίζουν οι θαλάσσιοι κανόνες με έμφαση στην Ανατολική και Νότια Θάλασσα της Κίνας, περιοχές που και οι δύο αμφισβητούνται εδώ και καιρό, με αλληλεπικαλυπτόμενες διεκδικήσεις από πολλές χώρες.

Η δήλωση δεν περιλαμβάνει, σύμφωνα με τις πληροφορίες, καμία ρητή αναφορά στην Κίνα, αλλά μια συγκαλυμμένη προειδοποίηση: «Είμαστε σθεναρά αντίθετοι σε κάθε καταναγκαστική, προκλητική ή μονομερή ενέργεια που επιδιώκει να αλλάξει το status quo και να αυξήσει τις εντάσεις στην περιοχή, όπως η στρατιωτικοποίηση, η επικίνδυνη χρήση των πλοίων της ακτοφυλακής και της θαλάσσιας πολιτοφυλακής και οι προσπάθειες να διακοπούν οι δραστηριότητες εκμετάλλευσης των υπεράκτιων πόρων άλλων χωρών».

Οι ηγέτες ασχολήθηκαν επίσης με τον συνεχιζόμενο πόλεμο και την ανθρωπιστική κρίση στην Ουκρανία και επανέλαβαν την ισχυρή τους αποφασιστικότητα «να διατηρήσουν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή», αναφέρεται στην ανακοίνωση. «Υπογραμμίσαμε κατηγορηματικά ότι το επίκεντρο της διεθνούς τάξης είναι το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του Χάρτη του ΟΗΕ και ο σεβασμός της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας όλων των κρατών».

«Την ώρα που η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία κλόνισε τις θεμελιώδεις αρχές της διεθνούς τάξης» οι ηγέτες της Αυστραλίας, της Ινδίας και των ΗΠΑ «και εγώ ο ίδιος συμφωνούμε ότι οι μονομερείς προσπάθειες να αλλάξει το status quo με τη βία δεν θα γίνουν ανεκτές πουθενά, κυρίως στην περιοχή του Ινδικού-Ειρηνικού», ανέφερε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης.

«Οι ηγέτες της Quad, περιλαμβανομένης της Ινδίας, εξέφρασαν την ανησυχία τους», πρόσθεσε, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην Ινδία, καθώς η στάση της  έχει ενοχλήσει τις ΗΠΑ, με την Ουάσινγκτον να κατηγορεί το Νέο Δελχί ότι δεν στηρίζει τις δυτικές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας.

Νωρίτερα ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε δηλώσει ότι η κρίση στην Ουκρανία είναι ένα παγκόσμιο ζήτημα το οποίο έχει ενισχύσει τη σημασία της διατήρησης της παγκόσμιας τάξης, της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ υπογράμμισε εξάλλου ότι η Ουάσινγκτον θα σταθεί στο πλευρό των συμμάχων της και θα πιέσει για μια ελεύθερη και ανοικτή περιοχή του Ινδικού – Ειρηνικού. «Πρέπει πάντα να υπερασπιζόμαστε το διεθνές δίκαιο, τα ανθρώπινα δικαιώματα οπουδήποτε στον κόσμο παραβιάζονται», υπογράμμισε ο Μπάιντεν.

Από το κοινό ανακοινωθέν της συνάντησης δεν λείπουν, φυσικά, και οι αναφορές στη Βόρεια Κορέα, με τους τέσσερις ηγέτες να καταδικάζουν την πρόσφατη ένταση των πυραυλικών δοκιμών της Πιονγκγιάνγκ, ενώ τέλος υπάρχει και ιδιαίτερη αναφορά στην Μιανμάρ, με το αίτημα να σταματήσει η βία που έχει κυριαρχήσει μετά το περσινό στρατιωτικό πραξικόπημα.

Με πληροφορίες από CNN

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Συνάντηση Μπλίνκεν με το βασιλιά της Ιορδανίας για τη Γάζα

Φιλιππίνες και Κίνα σε νέα αντιπαράθεση για αμφισβητούμενο ύφαλο

Στο Δικαστήριο της Χάγης προσέφυγε ο Ισημερινός κατά του Μεξικού

Διεργασίες Μπλίνκεν για συμφωνίες ΗΠΑ, Σαουδικής Αραβίας και Ισραήλ υπό όρους

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα