ΑΘΗΝΑ
17:39
|
08.05.2024
Ο πόλεμος στην Ουκρανία και τα λοκντάουν στην Κίνα, αποτελούν ένα εκρηκτικό μείγμα, ανέφερε ο Ντέιβιντ Μάλπας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θα μπορούσε να προκαλέσει παγκόσμια ύφεση προειδοποιεί ο επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας, καθώς οι τιμές των τροφίμων, της ενέργειας και των λιπασμάτων εκτινάσσονται.

Μιλώντας σε επιχειρηματική εκδήλωση στις ΗΠΑ, ο Ντέιβιντ Μάλπας προειδοποίησε για τον κίνδυνο συρρίκνωσης της παγκόσμιας οικονομίας, ενώ εκτός του πολέμου ως γενεσιουργού αιτίας, αναφέρθηκε και στις ανησυχίες που προκαλούν στα οικονομικά επιτελεία μια σειρά από λοκντάουν λόγω της πανδημίας στην Κίνα.

«Κοιτώντας κανείς το παγκόσμιο ΑΕΠ… είναι δύσκολο αυτή τη στιγμή να δούμε πώς θα αποφύγουμε την ύφεση», είπε ο κ. Μάλπας, χωρίς να δώσει συγκεκριμένη πρόβλεψη και πρόσθεσε πως «η ιδέα του διπλασιασμού των τιμών της ενέργειας είναι αρκετή για να πυροδοτήσει μια ύφεση από μόνη της».

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο μήνα, η Παγκόσμια Τράπεζα μείωσε τις προβλέψεις της για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη για φέτος κατά σχεδόν ολόκληρη ποσοστιαία μονάδα, στο 3,2%.

Ο επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας, τόνισε επίσης ότι πολλές ευρωπαϊκές χώρες εξακολουθούν να εξαρτώνται υπερβολικά από τη Ρωσία σε σχέση με τις ενεργειακές τους πηγές, παρότι εκπονούνται σχέδια για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα και επεσήμανε ότι οι κινήσεις της Μόσχας να μειώσει τις προμήθειες φυσικού αερίου θα μπορούσαν να προκαλέσουν «σημαντική οικονομική επιβράδυνση» στην περιοχή.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, η οικονομία της Γερμανίας, η τέταρτη μεγαλύτερη στον κόσμο, έχει ήδη επιβραδυνθεί σημαντικά λόγω των υψηλότερων τιμών ενέργειας, ενώ και οι αναπτυσσόμενες χώρες πλήττονται σημαντικά από ελλείψεις λιπασμάτων, τροφίμων και ενέργειας.

Ο κ. Μάλπας εξέφρασε επίσης ανησυχίες σχετικά με τα λοκντάουν σε ορισμένες από τις μεγάλες πόλεις της Κίνας – συμπεριλαμβανομένου του χρηματοοικονομικού, κατασκευαστικού και ναυτιλιακού κόμβου της Σαγκάης – τα οποία, όπως είπε «εξακολουθούν να έχουν επιπτώσεις και να προκαλούν οικονομική επιβράνδυση σε όλον τον πλανήτη».

«Η Κίνα αντιμετώπιζε ήδη συρρίκνωση της ακίνητης περιουσίας, επομένως οι προβλέψεις για την ανάπτυξη της πριν από την εισβολή της Ρωσίας είχαν ήδη αμβλυνθεί σημαντικά για το 2022», είπε. «Στη συνέχεια, τα κύματα του Covid προκάλεσαν λοκντάουν που μείωσαν περαιτέρω τις προσδοκίες ανάπτυξης», πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι χθες, Τετάρτη, ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ, δήλωσε ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο έχει πληγεί περισσότερο από τον τελευταίο γύρο καραντίνας από ό,τι στην αρχή της πανδημίας το 2020 και ζήτησε από τους αξιωματούχους την άμεση επανεκκίνηση των εργοστασίων μετά τα λοκντάουν.

«Η πρόοδος δεν είναι ικανοποιητική», είπε ο κ. Λι. «Ορισμένες επαρχίες αναφέρουν ότι μόνο το 30% των επιχειρήσεων άνοιξαν ξανά… η αναλογία πρέπει να αυξηθεί στο 80% μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.».

Πηγή: BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΔΝΤ: Μια σειρά χώρες επαναξιολογούν την εξάρτησή τους από το δολάριο

Ενισχύονται οι οικονομικές σχέσεις Τουρκίας-Κουβέιτ

Amazon: Επένδυση 9 δισ. στη Σιγκαπούρη για επέκταση των υπηρεσιών cloud

Λετονία: Οι αντι-ρωσικές κυρώσεις δυσχεραίνουν το έργο των σιδηρόδρομων

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα