ΑΘΗΝΑ
13:12
|
04.05.2024
Η πρώην καγκελάριος «δεν έχει τίποτα να απολογηθεί» για τους χειρισμούς της στην περίπτωση της προσάρτησης της Κριμαίας και της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στην πρώτη της μεγάλη συνέντευξη μετά την αποχώρησή της από την εξουσία, η Άνγκελα Μέρκελ υπεραμύνθηκε των χειρισμών της έναντι του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής της.

Η πρώην καγκελάριος ανέφερε πως «δεν έχει τίποτα να απολογηθεί» για την απάντησή της στην προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014, ενώ υπερασπίστηκε και την αντίθεσή της στην ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.

Η κυρία Μέρκελ έχει κατηγορηθεί ότι άφησε τη Γερμανία ευάλωτη, επιδιώκοντας επιχειρηματικές σχέσεις με τη Ρωσία. Ο αγωγός Nord Stream 2 για τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου απευθείας στη Γερμανία κατασκευάστηκε ενώ ήταν καγκελάριος και ανεστάλη μόνο από τον διάδοχό της, Όλαφ Σολτς, λίγο πριν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Υπό την πίεση να επιβάλει αυστηρές νέες κυρώσεις λόγω της εισβολής, η Γερμανία αγωνίζεται να μειώσει την εξάρτησή της από τη ρωσική ενέργεια χωρίς να βλάψει την οικονομία της.

Όμως η κ. Μέρκελ είπε ότι η Ευρώπη και η Ρωσία είναι γείτονες που δεν μπορούν να αγνοήσουν ο ένας τον άλλον. «Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να συνυπάρξουμε παρά τις διαφορές μας», είπε.

Η εισβολή ήταν «όχι απλώς απαράδεκτη, αλλά και ένα μεγάλο λάθος της Ρωσίας», είπε η πρώην καγκελάριος στον Γερμανό δημοσιογράφο και συγγραφέα Αλεξάντερ Όσανγκ, στην συνέντευξη που μεταδόθηκε τηλεοπτικά από το τηλεοπτικό δίκτυο ARD.

«Αν αρχίσουμε να πηγαίνουμε πίσω στους αιώνες και να διαφωνούμε για το ποιο κομμάτι της επικράτειας πρέπει να ανήκει σε ποιον, τότε θα έχουμε μόνο πόλεμο», είπε, προσθέτοντας ότι «αυτό δεν είναι επιλογή».

Η Άνγκελα Μέρκελ υπερασπίστηκε, επίσης, τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία ως απάντηση στην προσάρτηση της Κριμαίας και τον ρόλο της Γερμανίας στη διατήρηση της ειρηνευτικής διαδικασίας του Μινσκ, η οποία προοριζόταν να τερματίσει τις μάχες στην ανατολική Ουκρανία το 2014-15. Η ειρηνευτική διαδικασία, υποστήριξε, έδωσε στην Ουκρανία χρόνο να αναπτυχθεί ως έθνος και να ενισχύσει τον στρατό της.

«Δεν χρειάζεται να κατηγορήσω τον εαυτό μου που δεν προσπάθησα αρκετά», είπε η πρώην καγκελάριος. «Δεν βλέπω ότι πρέπει να πω “αυτό ήταν λάθος” και γι’ αυτό δεν έχω για τίποτα να ζητήσω συγγνώμη».

Όσο αφορά την άρνησή της στην ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ το 2008, η κ. Μέρκελ ανέφερε, πως προσπάθησε να αποτρέψει την κλιμάκωση με τη Ρωσία, αλλά και η ίδια η Ουκρανία δεν ήταν έτοιμη. «Δεν ήταν αυτή η Ουκρανία που γνωρίζουμε σήμερα», είπε. «Η χώρα δεν ήταν σταθερή, ήταν γεμάτη διαφθορά» υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι τρέφει «τον υψηλότερο σεβασμό» για τον κ. Ζελένσκι και εντυπωσιάστηκε από «το θάρρος και το πάθος» με το οποίο οι Ουκρανοί πολεμούν για τη χώρα τους.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μπορέλ: Οι ΗΠΑ χάνουν την ηγεμονική θέση τους έναντι της Κίνας

Επίθεση σε αμερικανική βάση στην ανατολική Συρία

Ανατόλι Αντόνοφ: Αβάσιμες οι κατηγορίες των ΗΠΑ περί κυβερνοεπιθέσεων

Απάντησε ο Γεωργιανός πρωθυπουργός στις κατηγορίες του Σαρλ Μισέλ της Ε.Ε.

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα