ΑΘΗΝΑ
12:28
|
02.05.2024
Διαδηλώσεις και συγκρούσεις με την αστυνομία έχουν ξεσπάσει σε πόλεις της Ινδίας, με την αλλαγή της νομοθεσίας στρατολόγησης στρατιωτικών από την κυβέρνηση.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οργισμένα πλήθη στην Ινδία έβαλαν φωτιά σε γραφείο του κυβερνώντος κόμματος της χώρας, επιτέθηκαν σε σιδηροδρομικές υποδομές και απέκλεισαν δρόμους την Πέμπτη, διευρύνοντας τις διαδηλώσεις ενάντια σε ένα νέο σύστημα στρατολόγησης, δήλωσαν αξιωματούχοι της αστυνομίας.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα μια αναθεώρηση των προσλήψεων για τις ένοπλες δυνάμεις της Ινδίας των 1,38 εκατομμυρίων στρατιωτικών, επιδιώκοντας να μειώσει τη μέση ηλικία του προσωπικού, αλλά και τις συνταξιοδοτικές δαπάνες.

Ωστόσο, πιθανοί νεοσύλλεκτοι, στρατιωτικοί βετεράνοι, ηγέτες της αντιπολίτευσης και ακόμη και ορισμένα μέλη του κυβερνώντος κόμματος Bharatiya Janata (BJP) του Μόντι έχουν διατυπώσει επιφυλάξεις σχετικά με την ανανεωμένη διαδικασία.

Στην πολιτεία Μπιχάρ της ανατολικής Ινδίας, όπου έχουν ξεσπάσει διαδηλώσεις σε περίπου δώδεκα τοποθεσίες, χιλιάδες συγκεντρώθηκαν στην πόλη Ναβάντα για να διαδηλώσουν ενάντια στο νέο σύστημα στρατολόγησης, δήλωσε ο αξιωματούχος της αστυνομίας Γκαουράβ Μάνγκλα.

«Πυρπόλησαν ένα γραφείο του BJP, έκαψαν λάστιχα σε τρεις εξέχουσες περιοχές της πόλης, κατέστρεψαν ένα λεωφορείο και πολλά ιδιωτικά οχήματα», είπε ο Μάνγκλα στο Ρόιτερς.

Οι διαδηλωτές επιτέθηκαν επίσης σε σιδηροδρομική ιδιοκτησία στο Μπιχάρ, βάζοντας φωτιά σε αμαξοστοιχίες σε τουλάχιστον δύο τοποθεσίες, καταστρέφοντας γραμμές τρένων και βανδαλίζοντας έναν σταθμό, σύμφωνα με αξιωματούχους και την ανακοίνωση του σιδηροδρομικού σταθμού.

Οι αστυνομικές αρχές δήλωσαν ότι διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης στη βόρεια πολιτεία Χαριάνα και στο δυτικό Ρατζαστάν – και οι δύο παραδοσιακές περιοχές στρατολόγησης για τον ινδικό στρατό.

Το νέο σύστημα προσλήψεων, που ονομάζεται «Άγκνιπαθ» ή «μονοπάτι της φωτιάς» στα Χίντι, θα προσελκύει άνδρες και γυναίκες ηλικίας μεταξύ 17 και μισού έως 21 ετών για τετραετή θητεία, με μόνο το ένα τέταρτο να διατηρείται για μεγαλύτερες περιόδους.

Προηγουμένως, οι στρατιώτες στρατολογούνταν από τον στρατό, το ναυτικό και την αεροπορία χωριστά και συνήθως υπηρετούσαν για έως και 17 χρόνια για τους χαμηλότερους βαθμούς.

Η μικρότερη θητεία έχει προκαλέσει ανησυχία μεταξύ των πιθανών προσλήψεων.

«Πού θα πάμε αφού δουλέψουμε μόνο τέσσερα χρόνια;» Ένας νεαρός άνδρας, περικυκλωμένος από συναδέλφους διαδηλωτές στην περιοχή Τζεχαναμπάντ του Μπιχάρ, είπε σε συνεργάτη του Ρόιτερς. “Θα μείνουμε άστεγοι μετά από τέσσερα χρόνια υπηρεσίας. Για αυτό κατακλύζουμε τους δρόμους”.

Καπνός έβγαινε από τα καμένα ελαστικά σε ένα σταυροδρόμι στο Τζεχαναμπάντ, όπου οι διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα και έκαναν push-ups για να τονίσουν την ικανότητά τους για υπηρεσία.

Το Μπιχάρ και το γειτονικό Ούταρ Πράντες έζησαν διαμαρτυρίες για τη διαδικασία πρόσληψης για θέσεις εργασίας στους σιδηροδρόμους τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, υπογραμμίζοντας το επίμονο πρόβλημα της ανεργίας της Ινδίας.

Ο Βάρουν Γκάντι, βουλευτής του BJP από το Ούταρ Πράντες, σε επιστολή του προς τον υπουργό Άμυνας της Ινδίας Ραζνατ Σιν την Πέμπτη, υποστήριξε ότι το 75% όσων προσλαμβάνονται στο πλαίσιο του συστήματος θα μείνουν άνεργοι μετά από τέσσερα χρόνια υπηρεσίας.

«Κάθε χρόνο, αυτός ο αριθμός θα αυξάνεται», είπε ο Γκάντι, σύμφωνα με ένα αντίγραφο της επιστολής που δημοσίευσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τούρκος αθλητής απειλείται από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία επειδή ύψωσε παλαιστινιακή σημαία

Νεκρός και δεύτερος πληροφοριοδότης για τα προβλήματα στα Boeing 737

Έρευνα κατά του IDF για δολοφονίες παιδιών στη Δυτική Όχθη

Φονικές καταιγίδες στη νότια Βραζιλία, 10 επιβεβαιωμένοι νεκροί

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα