ΑΘΗΝΑ
13:41
|
26.04.2024
Η διαφαινόμενη «στροφή» του Τούρκου Προέδρου προς τη Γαλλία δεν είναι δυσεξήγητη. Όλα δείχνουν πως θα απορριφθεί το αίτημα της Άγκυρας για την αγορά F-16.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ενδιαφέρον για την απόκτηση γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών Rafales κορυφαίας γενιάς φαίνεται πως εξέφρασε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επικοινωνώντας στις 16 Ιουλίου με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν πληροφορίες τουρκικών ΜΜΕ και επαναφέρει στην δημοσιότητα σήμερα η ειδησεογραφική ιστοσελίδα Euractiv, μολονότι το όλο θέμα δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα από την Προεδρία της Γαλλίας.

Το Euractiv επικοινωνώντας με το γαλλικό υπουργείο Άμυνας επιχείρησε να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες των ΜΜΕ για την τουρκική επιθυμία απόκτησης γαλλικών αεροσκαφών αλλά δεν πήρε σαφή απάντηση καθώς εκπρόσωπος του υπουργείου απάντησε πως δεν υπάρχει «κανένα σχόλιο για το θέμα αυτό». Ανάλογη στάση τήρησε και η γαλλική πολεμική βιομηχανία αεροναυπηγικής Dassault Aviation που κατασκευάζει τα μαχητικά αεροπλάνα Ραφάλ.

Η διαφαινόμενη «στροφή» του Τούρκου Προέδρου προς τη Γαλλία δεν είναι δυσεξήγητη, καθώς όπως όλα δείχνουν,  το αίτημα της Τουρκίας στις ΗΠΑ για την 40 αεροσκαφών F-16 Viper και 80 αεροσκάφη παλαιάς γενιάς F-16C/D θα απορριφθεί από το αμερικανικό Κογκρέσο, παρά την υποστήριξη του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν. Ούτε όμως η στάση του αμερικανικού κογκρέσου αποτελεί «γρίφο» καθώς σε ένα βαθμό οφείλεται στην επιλογή της Τουρκίας να προμηθευτεί ρωσικά συστήματα αεράμυνας S-400, αποκλείοντας εκ των πραγμάτων τη χώρα από το πρόγραμμα των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-35.

Τον Μάρτιο, Τούρκοι διπλωμάτες είχαν επίσης επισημάνει ότι εξετάζουν την απόκτηση Eurofighter Typhoon. Τον Μάιο, ο αρχηγός του επιτελείου της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας Χασάν Κουτσουκακιούζ συναντήθηκε με τον Βρετανό ομόλογό του για να συζητήσουν περαιτέρω το θέμα.

Σε περίπτωση που η Τουρκία κλείσει συμφωνία για αγορά γαλλικών μαχητικών είναι σχεδόν σίγουρο πως θα προκαλέσει «σύννεφα» στις σχέσεις Παρισιού-Αθήνας, δεδομένης της παραγγελίας των τουλάχιστον 18 Rafale από τον Ιανουάριο του 2021 έναντι 1,92 δις ευρώ και άλλα έξι το 2022.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ουκρανία: Συνελήφθη ο υπουργός Γεωργίας για υπόθεση διαφθοράς

Σι Τζινπίνγκ: Η Γη είναι αρκετά μεγάλη για την Κίνα και τις ΗΠΑ

Κλονίζεται ο Ερντογάν

Παρέμβαση ΝΑΤΟ σε Κίνα εν μέσω της επίσκεψης Μπλίνκεν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα