ΑΘΗΝΑ
23:27
|
30.04.2024
Περιοδεία Μακρόν σε τρεις αφρικανικές χώρες την ώρα που άλλες δυνάμεις, αναζητούν ερείσματα στην περιοχή που το Παρίσι θεωρεί σφαίρα επιρροής του.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ξεκινά σήμερα Δευτέρα μια περιοδεία σε τρία κράτη της δυτικής Αφρικής, στο πρώτο ταξίδι της νέας του θητείας στην Αφρική, καθώς επιδιώκει να επανεκκινήσει τη μετα-αποικιακή σχέση της Γαλλίας με την μαύρη ήπειρο.

Πρώτος σταθμός της τριήμερης περιοδείας του, της πρώτης εκτός των συνόρων της χώρας μετά την επανεκλογή του, είναι το Καμερούν, ενώ θα ακολουθήσουν τον Μπενίν και η Γουινέα – Μπισάου.

Στην κορυφή της ημερήσιας διάταξης των συνομιλιών που θα πραγματοποιήσει ο Γάλλος πρόεδρος στις τρεις χώρες, αναμένεται να βρεθούν τα ζητήματα εφοδιασμού τροφίμων, με τα αφρικανικά έθνη να φοβούνται τις ελλείψεις ιδίως σε σιτηρά λόγω της κατάστασης στην Ουκρανία.

Σημαντική θέση στις συνομιλίες αναμένεται να έχουν και τα ζητήματα ασφαλείας καθώς η Γαλλία ετοιμάζεται να ολοκληρώσει την αποχώρησή της από το Μάλι φέτος, με όλες τις χώρες της περιοχής να επιδιώκουν να αποτρέψουν τους φόβους για περαιτέρω ισλαμιστικές εξεγέρσεις στην περιοχή.

Το ταξίδι σε τρεις χώρες που σπάνια εμφανίζονται στο δρομολόγιο των παγκόσμιων ηγετών έρχεται με τον Μακρόν να δεσμεύεται για μια νέα σχέση μεταξύ Γαλλίας και Αφρικής, την ίδια ώρα που άλλες δυνάμεις, όπως η Τουρκία, η Κίνα και η Ρωσία,  αναζητούν ερείσματα στην περιοχή που το Παρίσι εξακολουθεί να θεωρεί τμήμα της σφαίρας επιρροής του.

Η περιοδεία «θα δείξει τη δέσμευση του προέδρου στη διαδικασία ανανέωσης των σχέσεων με την αφρικανική ήπειρο», δήλωσε ένας αξιωματούχος της γαλλικής προεδρίας, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Στο Καμερούν, το οποίο έχει κατακλυστεί από την εθνοτική βία και την εξέγερση των αγγλόφωνων αυτονομιστών, ο Μακρόν θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Πολ Μπίγια, ο οποίος κυβερνά τη χώρα για σχεδόν 40 χρόνια και είναι ο μακροβιότερος μη βασιλικός ηγέτης στον κόσμο. Ο Μπίγια διοικεί τη χώρα με σιδερένια πυγμή, αρνούμενος τα αιτήματα για φεντεραλισμό και καταστέλλοντας την εξέγερση των αυτονομιστών.

Την Τετάρτη, θα μεταβεί στο Μπενίν, έναν γείτονα της Νιγηρίας της πιο πολυπληθέστερης αφρικανικής χώρας. Το βόρειο τμήμα της χώρας έχει αντιμετωπίσει περισσότερες θανατηφόρες επιθέσεις, με την απειλή των τζιχαντιστών να εξαπλώνεται τώρα από το Σαχέλ στα έθνη του Κόλπου της Γουινέας.

Το Μπενίν επαινούνταν για πολύ καιρό για την ακμάζουσα πολυκομματική δημοκρατία του. Αλλά οι επικριτές λένε ότι η δημοκρατία στη χώρα  έχει διαβρωθεί τα τελευταία χρόνια υπό τον Πρόεδρο Πατρίς Τάλον. Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Ρέκια Μαντούγου καταδικάστηκε πέρσι σε 20 χρόνια φυλάκιση με την κατηγορία της τρομοκρατίας.

Την Πέμπτη, ο Μακρόν θα ολοκληρώσει την περιοδεία του στη Γουινέα-Μπισάου, η οποία συνταράσσεται από μια πολιτική κρίση τη στιγμή που ο πρόεδρος της Ουμάρο Σισόκο Έμπαλο ετοιμάζεται να αναλάβει το τιμόνι της Οικονομικής Κοινότητας των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (ECOWAS).

Ο Μακρόν εν τω μεταξύ επανέλαβε ότι η στρατιωτική παρουσία της Γαλλίας στην περιοχή θα προσαρμοστεί αντί να διακοπεί μόλις ολοκληρωθεί η αποχώρηση από το Μάλι. Ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η επανεξέταση της παρουσίας της Γαλλίας θα ολοκληρωθεί μέχρι το φθινόπωρο, λέγοντας ότι ο στρατός θα πρέπει να είναι «λιγότερο εκτεθειμένος» στο μέλλον, αλλά η ανάπτυξή του εξακολουθεί να αποτελεί «στρατηγική αναγκαιότητα».

Η αποχώρηση από το Μάλι ακολουθεί την κατάρρευση των σχέσεων με την κυβερνώσα χούντα της χώρας, την οποία τα δυτικά κράτη κατηγορούν ότι βασίζεται σε Ρώσους μισθοφόρους Wagner και όχι σε Ευρωπαίους συμμάχους για να πολεμήσουν μια ισλαμιστική εξέγερση. 

Με πληροφορίες από AFP

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Συνάντηση Μπλίνκεν με το βασιλιά της Ιορδανίας για τη Γάζα

Φιλιππίνες και Κίνα σε νέα αντιπαράθεση για αμφισβητούμενο ύφαλο

Στο Δικαστήριο της Χάγης προσέφυγε ο Ισημερινός κατά του Μεξικού

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα