ΑΘΗΝΑ
10:35
|
26.04.2024
Η υπογραφή της συμφωνίας έγινε εξ αποστάσεως από τους ηγέτες αμφοτέρων χωρών πριν την επίσημη τελετή υπογραφή της στην πόλη Νακούρα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Δε συμβαίνει  κάθε μέρα μία εχθρική χώρα να αναγνωρίζει το κράτος του Ισραήλ σε μία γραπτή συμφωνία, ενόψει όλης της διεθνούς κοινότητας» δήλωσε σήμερα το μεσημέρι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Γιαίρ Λαπίντ αναφερόμενος στην υπογραφή της συμφωνίας για την διευθέτηση θαλάσσιων συνοριακών διαφορών με τον Λίβανο αργότερα σήμερα το απόγευμα στη λιβανέζικη μεθοριακή πόλη Νακούρα παρουσία του μεσολαβητή και ειδικού απεσταλμένου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Έιμος Χοκστάιν.

Ο Λαπίντ, πριν την έναρξη συνεδρίασης του ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου που ενέκρινε ομόφωνα την συμφωνία με τον Λίβανο, επιχείρησε να της προσδώσει μεγαλύτερη πολιτική βαρύτητα εκτιμώντας πως πρόκειται για «ντε φάκτο αναγνώριση» του κράτους του Ισραήλ από τον Λίβανο με τον οποίο παραμένουν από τεχνικής άποψης σε κατάσταση «εκεχειρίας» μετά τον πόλεμο του 2006.

Εικόνα

Διαφορετική θέση πήρε  νωρίτερα ο Λιβανέζος Πρόεδρος Μισέλ Αούν που αμφισβήτησε τη θέση του Λαπίντ υποβαθμίζοντας την πολιτική σημασία του γεγονότος λέγοντας πως η συμφωνία «είναι απολύτως τεχνικής φύσεως» και δεν έχει καμία «πολιτική διάσταση».

Νωρίτερα, αργά το βράδυ της Τετάρτης, ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συναντώντας στον Λευκό Οίκο τον Ισραηλινό ομόλογό του, Ισαάκ Χέρτζογκ, χαιρέτισε την υπογραφή της συμφωνίας θεωρώντας πως συνιστά μία «ιστορική εξέλιξη που χρειάστηκε πολύ θάρρος ειδικά από το Ισραήλ».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Για νέα τοπία έντασης προειδοποίησε τον Μπλίνκεν ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών

Με τον Ιερώνυμο ο Μητσοτάκης, στα νησιά ο Κασσελάκης

Νέος γύρος ελληνοτουρκικών συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη

Τετράωρη στάση εργασίας στον ΟΑΣΘ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα