ΑΘΗΝΑ
07:08
|
03.05.2024
Μόνο μεταξύ 2018-19 πέθαναν από τη ζέστη 7.500 άτομα. Το κόστος της κλιματικής αλλαγής από το 2000 ξεπερνά τα 6,6 δισ. ευρώ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εκατοντάδες άνθρωποι  πεθαίνουν κάθε χρόνο λόγω της κλιματικής αλλαγής  στη Γερμανία μεταξύ των Άλπεων και της Βόρειας Θάλασσας. Αυτό διαπιστώνει μελέτη του Ινστιτούτου Prognos, που εκπονήθηκε για λογαριασμό του ομοσπονδιακού υπουργείου Οικονομικών.

Η μέση ετήσια ζημιά από το 2000 και έπειτα εκτιμάται σε τουλάχιστον 6,6 δισ. ευρώ με τάση σαφώς αυξητική.

Η ίδια μελέτη επισημαίνει ότι οι ζημιές που προκλήθηκαν από την ξηρασία και τη ζέστη μόνο τα καλοκαίρια του 2018 και του 2019 ανέρχονται σε σχεδόν 35 δισ. ευρώ.

Η δασοκομία υπέστη συνολικές ζημιές 17,8 δισ. ευρώ επηρεάστηκε χειρότερα από όλους τους τομείς.

Ζημιές ύψους  9,2 δισ. ευρώ προκλήθηκαν λόγω φθοράς βιομηχανικών προϊόντων εξαιτίας της θερμότητας.

Οι ζημιές στη γεωργία, ειδικά στο σιτάρι και τις πατάτες, ανήλθαν στα 7,8  δισ. ευρώ.

Τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής πλήρωσαν με τη ζωή τους χιλιάδες Γερμανοί  καθώς εκτιμάται ότι τη διετία 2018-2019 τουλάχιστον 7.500 θάνατοι οφείλονται στις υψηλές θερμοκρασίες.

Εξαιτίας των πλημμυρών στην κοιλάδα του Αρ και το Ερφτ, πέθαναν τουλάχιστον 183 άνθρωποι το 2021 ενώ η συνολική ζημιά ανήλθε σε 40,5 δις. ευρώ.

Σε σχετικό εκτενές ρεπορτάζ της Ντόιτσε Βέλε, ο  Γιαν Τρέτσεκ από το ινστιτούτο Prognos επισημαίνει πως αυτές είναι ζημιές που προσμετρήθηκαν και πως υπάρχουν άλλες που δεν έχουν ερευνηθεί ακόμα, όπως είναι το σύστημα υγείας ή οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη βιοποικιλότητα.

 Στη μελέτη τους, οι επιστήμονες εξέτασαν επίσης και τις δασικές πυρκαγιές. Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, η ζημιά το 2018 ανήλθε στα 2,6 εκ. ευρώ. Ωστόσο, οι δασικές πυρκαγιές αυξήθηκαν περαιτέρω το φετινό καλοκαίρι. Σύμφωνα με τη γερμανική πυροσβεστική μέχρι τα μέσα Αυγούστου κάηκαν σχεδόν 4.300 εκτάρια. Το ετήσιο μέσο όρο είναι περίπου 776 εκτάρια ενώ η ζημιά  ανήλθε στα 615 εκ. ευρώ.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση υποτίθεται πως θέλει να διαθέσει περισσότερα χρήματα για την  προστασία του κλίματος.  Ωστόσο, τα περισσότερα μέτρα χρειάζονται χρόνο για να έχουν αποτέλεσμα.

Στη δασοκομία ανάλογα μέτρα απαιτούν σχεδιασμό τουλάχιστον μισού αιώνα.

Η ερυθρελάτη για παράδειγμα έχει σχεδόν εξαφανιστεί στη Γερμανία. Ο ερευνητής για το κλίμα Μογίμπ Λατίφ από το Κίελο αμφισβητεί την κλιματική πολιτική της ομοσπονδιακής κυβέρνησης εκτιμώντας πως πολύ δύσκολα θα μπορούσαν να επιτευχθούν οι κλιματικοί στόχοι.

Ήδη στις αρχές του χρόνου, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι οι εκπομπές CO2 για το 2021 δεν μειώθηκαν όπως είχε προγραμματιστεί, με τους κλάδους των συγκοινωνιών και μεταφορών αλλά και της  οικοδομής να προκαλούν ρύπους πάνω από τα καθορισμένα επίπεδα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Εργατική Πρωτομαγιά με 191 νεκρούς εν ώρα εργασίας στην Ιταλία

Ο καιρός σήμερα: Τοπικές βροχές στα δυτικά και βόρεια

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο νέος πρωθυπουργός της Σερβίας

Εκστρατεία με επικεφαλής τη Χάλι Μπέρι με στόχο νομοσχέδιο για την εμμηνόπαυση

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα