ΑΘΗΝΑ
06:47
|
26.04.2024
Η διαρροή εγγράφων από την πολύκροτη έρευνα Τιράουι καταγράφει την πεποίθηση ανώτερων αξιωματούχων πως ο ιστορικός ηγέτης της PLO δηλητηριάστηκε.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σάλο προκαλεί στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη της Δυτικής Όχθης η πρόσφατη διαρροή εγγράφων σε αραβικά Μέσα Ενημέρωσης σε σχέση με μία παλιότερη εσωτερική έρευνα που είχε διατάξει ειδική επιτροπή της Παλαιστινιακής Αρχής προκειμένου να εξακριβωθούν οι ακριβείς αιτίες θανάτου του πρώην ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ στις 11 Νοέμβρη 2004.

Οι πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας σήμερα, ενώ συμπληρώνονται 18 χρόνια από το θάνατό του ιστορικού ηγέτη της PLO, αναδεικνύουν τον βαθμό κατά τον οποίο ανώτεροι Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι στη Ραμάλα είχαν πεισθεί πως ο Αραφάτ δεν πέθανε από φυσικά αίτια.

Όπως είναι γνωστό, το 2004, η εύθραυστη κατάσταση της υγείας του Αραφάτ επιδεινώθηκε σημαντικά με αποτέλεσμα να μεταφερθεί για νοσηλεία σε νοσοκομείο του Παρισιού όπου και πέθανε στις 11 Νοέμβρη 2004. Σύμφωνα με τα τότε ιατρικά αρχεία, ο Αραφάτ πέθανε από εγκεφαλική αιμορραγία, που προήλθε από εντερική φλεγμονή, σε ηλικία 75 ετών. Στη συνέχεια αναλύσεις που έγιναν σε ελβετικό εργαστήριο το 2012 εξέτασαν την πιθανότητα δηλητηρίασης τού με ραδιενεργό πολώνιο καθώς ο έλεγχος προσωπικών αντικειμένων του Παλαιστίνιου ηγέτη έδειξε τότε την ύπαρξη ιχνών πολωνίου. Ωστόσο, στη συνέχεια το θέμα στην ουσία αποσιωπήθηκε.

Οι διαρροές ενισχύουν τη θεωρία της δηλητηρίασης

Τα απόρρητα έγγραφα που διέρρευσαν τις τελευταίες μέρες αποκαλύπτουν μεταξύ άλλων τις ψυχρές σχέσεις ανάμεσα στον Αραφάτ και τον νυν Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούτ Αμπάς.

Αναφέρονται επίσης στην εσωτερική έρευνα που ξεκίνησε το 2010 για τα αίτια θανάτου του ιστορικού ηγέτη των Παλαιστινίων υπό τον Ταουφίκ Τιράουι ανώτερο στέλεχος του κόμματος Φατάχ. Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας ποτέ δεν δημοσιοποιήθηκαν. Ο Τιράουι φέρεται να υποστηρίζει πως κρατήθηκαν μυστικά στοιχεία για να διατηρήσουν την ακεραιότητα της έρευνας μέχρις ότου «αποκαλυφθεί όλη η αλήθεια».

Στο πλαίσιο αυτής της έρευνας κατέθεσαν 302 αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων και ο νυν πρωθυπουργός Μοχάμαντ Σταγιέχ. Σε ένα από τα  έγγραφα που διέρρευσαν ο Σταγιέχ φέρεται να λέει στους ερευνητές πως «οποιοσδήποτε υπηρετεί το Ισραήλ έχει συμφέρον να σκοτώσει τον Αραφάτ και τέτοιοι άνθρωποι υπάρχουν εντός της παλαιστινιακής αρένας».

Επιπλέον, ο νυν εκπρόσωπος του Προέδρου Αμπάς, Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα, φέρεται να λέει στην επιτροπή έρευνας του Τιράουι πως ο Αραφάτ «δηλητηριάστηκε από ένα άτομο που του σέρβιρε καφέ ή τσάι».  Φέρεται να λέει πως ο Αραφάτ εμπιστευόταν τους ανθρώπους και δεν έπαιρνε μέτρα αυτοπροστασίας.

Ο τότε επικεφαλής ασφαλείας του Αραφάτ ήταν μεταξύ των ατόμων που κατέθεσαν στην έρευνα του Τιράουι επισημαίνοντας χαρακτηριστικά πως αμέσως μετά τη συνάντησή του με μία επιτροπή 300 κατοίκων του χωριού Σαλφίτ της βόρειας Δυτικής Όχθης «ασθένησε σοβαρά» ξεκινώντας μία πορεία προς το θάνατό του.

Παράλληλα ο πρώην Πρόεδρος της παλαιστινιακής βουλής, Ράουχι Φατούχ, κατέθεσε στην ίδια επιτροπή πως αφότου ο Αραφάτ μεταφέρθηκε στη Γαλλία το 2004 για επείγουσα νοσηλεία, οι γιατροί εκεί έκαναν τεστ για να εξακριβώσουν εάν είχε πέσει θύμα δηλητηρίασης αλλά δεν μπόρεσαν να βρουν συγκεκριμένα στοιχεία.

Σε άλλα έγγραφα καταγράφεται πως μία παλαιστινιακή αντιπροσωπεία που μετέβη τότε στο νοσοκομείο του Παρισιού όπου νοσηλευόταν ο Αραφάτ είχε απαιτήσει να δει τα αποτελέσματα της εξέτασης για δηλητηρίαση αλλά «ποτέ δεν τα έλαβε» πυροδοτώντας εκ νέου τη θεωρία για τη φονική δηλητηρίαση του ηγέτη της PLO.

Πολλοί Παλαιστίνιοι ως σήμερα κατηγορούν το Ισραήλ πως βρίσκεται πίσω από το θάνατο του Αραφάτ, κάτι που αρνούνται επίμονα οι ισραηλινές κατοχικές αρχές.

Η οικογένεια του Αραφάτ έφερε την υπόθεση στα γαλλικά δικαστήρια και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναζητώντας τις πραγματικές αιτίες θανάτου τού.

Πάντως, πρόσφατο ρεπορτάζ που δημοσίευσε η αραβική εφημερίδα al-Araby al-Jadeed επισημαίνει την χρονική συγκυρία που επιλέχθηκε για τη διαρροή πληροφορίων, τονίζοντας για παράδειγμα πως βγαίνουν σε μία περίοδο κλιμάκωσης της παρασκηνιακής διαμάχης στους κόλπους της Παλαιστινιακής Αρχής για τον διάδοχο του Παλαιστίνιου Προέδρου Μαχμούτ Αμπάς όταν έρθει η ώρα…

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

The Old Oak: A symbol of endurance

Πικρία για ΠΑΣΟΚ και Ευρωκοινοβούλιο εκφράζει η Εύα Καϊλή

Ποιοι κατεβαίνουν στις ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Νέος γύρος ελληνοτουρκικών συνομιλιών Θετικής Ατζέντας αύριο, στην Τουρκία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα