ΑΘΗΝΑ
00:20
|
01.05.2024
Oι ισραηλινοί πύραυλοι άφησαν πίσω δύο νεκρούς στρατιώτες και έθεσαν εκτός λειτουργίας το αεροδρόμιο για δεύτερη φορά μέσα σε έναν χρόνο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στις 9 το πρωί τοπική ώρα, άνοιξε ξανά το αεροδρόμιο της Δαμασκού, όπως μετέδωσε το πρακτορείο SANA, μετά την ισραηλινή επίθεση που άφησε πίσω της δύο νεκρούς στρατιώτες και έθεσε προσωρινά εκτός λειτουργίας τις εγκαταστάσεις του κύριου διεθνούς αερολιμένα της χώρας.

Το μπαράζ πυραύλων που εκτοξεύτηκαν από αέρος προήλθε από την κατεύθυνση της λίμνης Τιβεριάδας στο Ισραήλ περίπου στις 2 το πρωί τοπική ώρα και στόχευσε το Διεθνές Αεροδρόμιο της Δαμασκού και τα περίχωρά του, ανέφερε ο στρατός σε δήλωση που μεταδόθηκε από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Οι επιθέσεις είχαν ως αποτέλεσμα «τον θάνατο δύο στρατιωτών, τον τραυματισμό άλλων δύο, ορισμένες υλικές απώλειες» και έθεσαν εκτός λειτουργίας το αεροδρόμιο, ανέφερε η δήλωση.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μια ομάδα παρακολούθησης με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, ανέφερε ότι οι ισραηλινές επιδρομές έπληξαν το αεροδρόμιο καθώς και μια αποθήκη όπλων κοντά στις εγκαταστάσεις νότια της Δαμασκού, ενώ ανέβασε τον αριθμό των νεκρών σε τέσσεριας.

Το περιστατικό, για το οποίο δεν υπήρξε κανέναν σχόλιο από την ισραηλινή πλευρά, σηματοδότησε τη δεύτερη φορά που το διεθνές αεροδρόμιο της Δαμασκού τέθηκε εκτός λειτουργίας μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο.

Η προηγούμενη ήταν στις 10 Ιουνίου, όταν ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές που έπληξαν το αεροδρόμιο προκάλεσαν σημαντικές ζημιές σε υποδομές και διαδρόμους προσγείωσης, με αποτέλεσμα οι εγκαταστάσεις να παροπλιστούν για δύο εβδομάδες, έως ότου γίνουν οι απαραίτητες επισκευές.

Το Ισραήλ έχει επίσης πλήξει άλλα αεροδρόμια της Συρίας, συμπεριλαμβανομένης μιας επιδρομής τον Σεπτέμβριο στο διεθνές αεροδρόμιο στην πόλη του Χαλεπίου, το μεγαλύτερο άλλοτε εμπορικό κέντρο της Συρίας, θέτοντάς το επίσης εκτός λειτουργίας για μέρες.

Το Ισραήλ έχει πραγματοποιήσει εκατοντάδες επιδρομές σε στόχους εντός περιοχών της Συρίας που ελέγχονται από την κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια, αλλά σπάνια αναγνωρίζει ή συζητά τέτοιες επιχειρήσεις. Παραμένει ο ισχυρισμός του ότι στοχεύει βάσεις ενόπλων ομάδων συμμάχων του Ιράν, όπως η λιβανέζικη Χεζμπολάχ, η οποία έχει στείλει χιλιάδες μαχητές για να υποστηρίξουν τις δυνάμεις του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Σύμφωνα με αναλυτές, η σημερινή ισραηλινή επίθεση θα μπορούσε να είναι μια προσπάθεια «της νέας κυβέρνησης με επικεφαλής τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου να δώσει μήνυμα στους Ιρανούς, τους Σύρους και τους Ρώσους ότι το Ισραήλ πρόκειται να διατηρήσει την τακτική των επιλεγμένων πληγμάτων εναντίον οποιουδήποτε στόχου θεωρεί ότι αποτελεί κίνδυνο για τη δική του ασφάλεια».

«Το σημαντικό που πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών, μέσω του Κογκρέσου, ψήφισε νόμους, πριν από χρόνια, που εγγυώνται ότι το Ισραήλ θα είναι στρατιωτικά ανώτερο από οποιονδήποτε συνδυασμό εχθρών γύρω του. Έτσι έχει ατιμωρησία να πραγματοποιεί επιθέσεις οπουδήποτε θέλει στην περιοχή και κανείς δεν μπόρεσε να τις σταματήσει», υποστηρίζει ο Ράμι Χούρι, συνεργάτης του Harvard Kennedy School’s Middle East Initiative.

Οι σημερινές επιθέσεις έρχονται ημέρες αφότου ο επικεφαλής του ισραηλινού στρατού, υποστράτηγος Οντέτ Μπασιούκ, παρουσίασε τις επιχειρησιακές προοπτικές του στρατού για το 2023. «Βλέπουμε ότι η πορεία δράσης μας στη Συρία είναι ένα παράδειγμα του πως η συνεχής και επίμονη στρατιωτική δράση οδηγεί στη διαμόρφωση και την επιρροή ολόκληρης της περιοχής», ανέφερε σύμφωνα με tweets του ισραηλινού στρατού.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Συνάντηση Μπλίνκεν με το βασιλιά της Ιορδανίας για τη Γάζα

Φιλιππίνες και Κίνα σε νέα αντιπαράθεση για αμφισβητούμενο ύφαλο

Στο Δικαστήριο της Χάγης προσέφυγε ο Ισημερινός κατά του Μεξικού

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα