ΑΘΗΝΑ
18:15
|
28.04.2024
Με μια ιδιαίτερη συλλογιστική, ο υπουργός Εξωτερικών της Ταϊβάν προβλέπει ότι ο Σι Τζιπίνγκ θα επιτεθεί στο νησί το 2027.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Πεκίνο είναι πλέον «πιο πιθανό» να επιτεθεί στην Ταϊβάν τα επόμενα χρόνια, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών του αυτοδιοικούμενου νησιού, Τζόζεφ Γου. Και αν ο Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ το πράξει, θα μπορούσε να είναι μια προσπάθεια να αποσπάσει το βλέμμα του κοινού από τα εσωτερικά προβλήματα, πρόσθεσε.

Μιλώντας στο βρετανικό Sky News, ο Γου σημείωσε ότι η κατάσταση γύρω από το νησί «τον τελευταίο χρόνο σε σύγκριση με τα δύο προηγούμενα χρόνια είναι πολύ χειρότερη». Ωστόσο, τόνισε επίσης ότι «για μένα το 2027 είναι η χρονιά που πρέπει να προσέξουμε».

Ο υπουργός εξήγησε ότι το ’27 είναι η χρονιά που ο Σι Τζιπίνγκ πιθανότατα θα εισέλθει στην τέταρτη θητεία του. «Εάν για τις τρεις προηγούμενες θητείες του δεν μπορεί να διεκδικήσει κανένα επίτευγμα κατά τη διάρκεια της θητείας του, ίσως χρειαστεί να σκεφτεί κάτι άλλο για να το διεκδικήσει ως επίτευγμα ή κληρονομιά του», εξήγησε ο Γου.

Σε αυτό το σενάριο, ο Γου φοβάται ότι «η Ταϊβάν μπορεί να γίνει ο αποδιοπομπαίος τράγος του [Σι]». Σύμφωνα με τον υπουργό, ο Σι «μπορεί να θέλει να καταφύγει σε χρήση βίας ή να δημιουργήσει κρίση εξωτερικά για να αποσπάσει την προσοχή από το εσωτερικό ή να δείξει στους Κινέζους ότι έχει καταφέρει κάτι».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ταϊβάν δήλωσε επίσης ότι το «χειρότερο σενάριο» όσον αφορά την αντιπαράθεση με το Πεκίνο έχει γίνει «πιο πιθανό», επικαλούμενος την αυξημένη κινεζική στρατιωτική δραστηριότητα γύρω από το νησί. «Πολύ συχνά, βλέπετε πώς οι συνέπειες ενός μικροσκοπικού ατυχήματος μπορεί να προκαλέσουν έναν μεγάλο πόλεμο», είπε.

Οι δηλώσεις του υπουργού έρχονται καθώς τον περασμένο μήνα η πρόεδρος της Ταϊβάν, Τσάι Ινγκ-γουέν, ανακοίνωσε ότι το νησί θα επεκτείνει την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία από τέσσερις μήνες σε ένα χρόνο ξεκινώντας από το 2024, αποδίδοντας την απόφαση στον «εκφοβισμό και τις απειλές κατά της Ταϊβάν» από το Πεκίνο.

Η Κίνα κατήγγειλε την κίνηση, προειδοποιώντας ότι θα οδηγήσει μόνο στη χρήση του πληθυσμού του νησιού ως «τροφή για κανόνια» για να υποστηρίξει τις «αποσχιστικές» φιλοδοξίες της Ταϊπέι.

Τον Οκτώβριο ο Σι δήλωσε ότι, αν και το Πεκίνο επιδιώκει ειρηνική επανένωση με την Ταϊβάν, «δεν πρόκειται να υποσχεθεί ότι θα εγκαταλείψει τη χρήση βίας», ενώ επιφυλάσσεται να «λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα» για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Το Πεκίνο θεωρεί ότι η Ταϊβάν είναι κινεζικό κυρίαρχο έδαφος στο πλαίσιο της πολιτικής του για την Μία Κίνα. Το νησί κυβερνάται από εθνικιστές από το 1949, όταν διέφυγαν στην ηπειρωτική χώρα υπό τον Τσιανγκ Κάι Σεκ με τη βοήθεια των ΗΠΑ, αφού έχασαν τον κινεζικό εμφύλιο πόλεμο από το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μακρόν: Τα πυρηνικά όπλα της Γαλλίας θα πρέπει να αποτελούν μέρος της ευρωπαϊκής αμυντικής συζήτησης

Λευκός Οίκος: Το Ισραήλ συμφώνησε να ακούσει τις ανησυχίες των ΗΠΑ πριν από οποιαδήποτε κίνηση στη Ράφα

Αντιπροσωπεία της Χαμάς στο Κάιρο τη Δευτέρα για συνομιλίες σχετικά με πιθανή εκεχειρία

Ανδρουλάκης: Ο κ. Μητσοτάκης να πει ξεκάθαρα τι συμβαίνει στο ΥΠΕΣ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα