ΑΘΗΝΑ
17:46
|
26.04.2024
«Η Γερμανία θα το κάνει ούτως ή άλλως σε μεταγενέστερη ημερομηνία», δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Ντμίτρo Κουλέμπα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας, Μπόρις Πιστόριους, δήλωσε σήμερα ότι το Βερολίνο δεν θα προμηθεύσει στην Ουκρανία μαχητικά αεροσκάφη. Ωστόσο, η Γερμανία έσπασε ήδη ένα μακροχρόνιο ταμπού συμφωνώντας να παρέχει βαριά άρματα μάχης και ορισμένοι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι η δωρεά πολεμικών αεροσκαφών είναι επίσης αναπόφευκτη.

Η Γερμανία υποσχέθηκε την Τετάρτη 14 κύρια άρματα μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία, ανακοινώνοντας ότι θα επιτρέψει επίσης στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες που κατέχουν τέτοια άρματα να τα διαθέσουν στο Κίεβο. Η απόφαση ήρθε μετά από μήνες δισταγμού, κατά τους οποίους η ιδέα της αποστολής βαρέων τεθωρακισμένων στην Ουκρανία καταδικάστηκε από κάποιους εντός του κόμματος του καγκελαρίου, Όλαφ Σολτς, ως υπερβολικά επικίνδυνη ως προς την κλιμάκωση της σύγκρουσης.

Η ηγεσία της Ουκρανίας ανταποκρίθηκε στην είδηση αυξάνοντας τα αιτήματά της και ζητώντας από τη Γερμανία και τις ΗΠΑ μαχητικά αεροσκάφη και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς. «Η αντίστροφη μέτρηση τρέχει», έγραψε στο Twitter ο πρώην πρεσβευτής του Κιέβου στο Βερολίνο, Αντρέι Μέλνικ την Παρασκευή. «Είμαι περίεργος να δω πόσο καιρό [η γερμανική κυβέρνηση] μπορεί να συνεχίσει να αρνείται την παράδοση γερμανικών μαχητικών αεροσκαφών και πυραύλων».

Ωστόσο, ο Πιστόριους είπε στην εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung ότι η παράδοση μαχητικών είναι «εκτός συζήτησης».

«Τα μαχητικά αεροσκάφη είναι πολύ πιο σύνθετα συστήματα από τα κύρια άρματα μάχης και έχουν τελείως διαφορετική εμβέλεια και ισχύ πυρός», είπε ο Πιστόριους, προσθέτοντας ότι η παράδοσή τους θα «ήταν ριψοκίνδυνη σε διαστάσεις για τις οποίες αυτή τη στιγμή θα προειδοποιούσα ενάντια».

Παρά αυτή τη φαινομενική κόκκινη γραμμή, οι Ουκρανοί έχουν μέχρι σήμερα να υπολογίζουν στο λύγισμα της Γερμανίας υπό την πίεση των συμμάχων της στο ΝΑΤΟ. «Η Γερμανία θα το κάνει ούτως ή άλλως σε μεταγενέστερη ημερομηνία», δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα, στη γερμανική τηλεόραση νωρίτερα αυτό το μήνα. «Το έχουμε ήδη δει αυτό με τα αυτοκινούμενα οβιδοβόλα, με το αντιαεροπορικό σύστημα IRIS-T και πιο πρόσφατα με τα συστήματα Marder και Patriot».

Οι ανησυχίες του Πιστόριους για την πολυπλοκότητα των μαχητικών αεροσκαφών απηχούν το σκεπτικό του Πενταγώνου πίσω από την αρχική του άρνηση να προμηθεύσει άρματα μάχης M1 Abrams στην Ουκρανία νωρίτερα αυτό το μήνα. Ωστόσο, παρά το χαμηλό ιστορικό αξιοπιστίας των Abrams και τη μεγάλη κατανάλωση καυσίμου, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα στείλει 31 από αυτά στην Ουκρανία τους επόμενους μήνες.

Οι ΗΠΑ φέρεται να έχουν επίσης πει στην Ουκρανία ότι η προμήθεια αεροσκαφών είναι «απαγορευμένη, προς το παρόν». Ωστόσο, ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης που επικαλείται το Politico την Πέμπτη είπε ότι «το περασμένο καλοκαίρι είχαμε μια κόκκινη γραμμή στους HIMARS, η οποία κινήθηκε. Έπειτα [η κόκκινη γραμμή] αφορούσε άρματα μάχης και κινείται». Ένας ανώνυμος Ευρωπαίος πρεσβευτής είπε επίσης στο πρακτορείο ότι ενώ «τα μαχητικά αεροσκάφη είναι εντελώς αδιανόητα σήμερα, μπορεί να έχουμε αυτή τη συζήτηση σε δύο, τρεις εβδομάδες».

Σημειώνεται ότι την περασμένη βδομάδα, ο Ολλανδός υπουργός Άμυνας δήλωσε πως η κυβέρνησή του θα εξετάσει «με ανοιχτό μυαλό» και «χωρίς ταμπού», ένα ενδεχόμενο αίτημα του Κιέβου για F-16.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αναβάλλεται το ταξίδι του Ερντογάν στις ΗΠΑ

Τρένο με δυτικό οπλισμό κατέστρεψαν τα ρωσικά στρατεύματα στην περιοχή του Ντονιέτσκ

Άπρακτοι επέστρεψαν από το Ισραήλ οι Αιγύπτιοι διαπραγματευτές…

Τέμπη: Προανακριτική για το μπάζωμα θα ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα