ΑΘΗΝΑ
15:12
|
26.04.2024
Στην επέτειο των δύο χρόνων από το πραξικόπημα, διαδηλωτές καλούν σε σιωπηλή διαμαρτυρία στους δρόμους των μεγάλων πόλεων. Συμπαράσταση εκφράζουν Μπανγκόκ, Μανίλα και Σεούλ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δύο χρόνια αφότου ο στρατός κατέλαβε την εξουσία με πραξικόπημα στη Μιανμάρ, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους επέβαλλαν περαιτέρω κυρώσεις στους στρατιωτικούς ηγέτες της χώρας.

Η Ουάσιγκτον επέβαλε κυρώσεις σε έξι άτομα και τρεις οντότητες «που συνδέονται με τις προσπάθειες του καθεστώτος να δημιουργήσει έσοδα και να εξασφαλίσει όπλα», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν σε δήλωση.

Αξιωματούχοι από την επικερδή ενεργειακή εταιρεία του στρατού Myanma Oil and Gas Enterprise (MOGE) καθώς και την Επιχείρησή της Mining 1 και 2 ήταν μεταξύ εκείνων που στοχοποιήθηκαν, όπως και η αεροπορία.

Αντανακλώντας την αυξανόμενη ανησυχία για την καταστροφή που προκλήθηκε από τις αεροπορικές επιδρομές – 11 παιδιά σκοτώθηκαν όταν ένα σχολείο χτυπήθηκε από βόμβα τον περασμένο Σεπτέμβριο – ο Καναδάς και το Ηνωμένο Βασίλειο επέβαλαν νέα μέτρα για την προμήθεια και πώληση αεροπορικών καυσίμων.

Το Ηνωμένο Βασίλειο στόχευσε μονάδες του Asia Sun Group, που κυριαρχεί στον τομέα των αεροπορικών καυσίμων στη Μιανμάρ, ενώ ο Καναδάς κινήθηκε για να αναστείλει την άμεση και έμμεση προμήθεια, πώληση ή μεταφορά –συμπεριλαμβανομένης της διαμετακόμισης, της μεταφόρτωσης και της διαμεσολάβησης– αεροπορικών καυσίμων στη χώρα.

Η Αυστραλία ήταν επίσης μεταξύ των χωρών που ανακοίνωσαν νέες κυρώσεις δύο χρόνια μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα που ανέτρεψε την εκλεγμένη κυβέρνηση του Εθνικού Συνδέσμου για τη Δημοκρατία (NLD) της Αούνγκ Σαν Σου Κι και βύθισε τη χώρα σε κρίση.

Με τους μαχητές της αντίστασης να συμμαχούν με εθνοτικές ένοπλες ομάδες και πολεμούν τον στρατό σε μεγάλο μέρος της χώρας, ο ειδικός εισηγητής των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Μιανμάρ περιέγραψε τη στρατιωτική διοίκηση ως «παράνομη και αθέμιτη».

Ο Τομ Άντριους προειδοποίησε ότι το καθεστώς φαίνεται να προσπαθεί να επιδιώξει τη νομιμότητα μέσω εκλογών και προέτρεψε τη διεθνή κοινότητα να μην παράσχει καμία υποστήριξη στη διαδικασία.

Από την πλευρά τους, οι ακτιβιστές εναντίον του πραξικοπήματος κάλεσαν τις επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα να κλείσουν την Τετάρτη, τη δεύτερη επέτειο του πραξικοπήματο..

Οι διαδηλωτές στη Γιανγκόν, τη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, ανάρτησαν πανό σε πολλές γέφυρες καλώντας τον κόσμο να συμμετάσχει στην «επανάσταση», έδειξαν εικόνες που δημοσιεύτηκαν από τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Οι ακτιβιστές κάλεσαν τους ανθρώπους να συμμετάσχουν σε μια «σιωπηλή απεργία» και να μείνουν έξω από τους δρόμους από τις 10 π.μ. έως τις 4 μ.μ. (τοπική ώρα). Στη Μπανγκόκ, στη Μανίλα και τη Σεούλ, διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από την πρεσβεία της Μιανμάρ για να δείξουν την υποστήριξή τους στον λαό της Μιανμάρ.

«Στεκόμαστε δίπλα στη σιωπηλή απεργία του λαού της Μιανμάρ», έγραφε ένα πλακάτ στη Σεούλ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Παραδόθηκε το πόρισμα του υπ. Εσωτερικών για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων αποδήμων

Ουκρανία: Σύλληψη και προφυλάκιση Μητροπολίτη για συνεργασία με τις Ρωσικές αρχές

ΗΠΑ: Νεκρός 53χρονος Αφροαμερικανός από λαβή αστυνομικού- «Δεν μπορώ να αναπνεύσω»

Ουκρανία: Συνελήφθη ο υπουργός Γεωργίας για υπόθεση διαφθοράς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα