ΑΘΗΝΑ
12:12
|
04.05.2024
Οι έρευνες δείχνουν ότι η γενετική ποικιλότητα των αγριόγατων είναι τόσο χαμηλή που θα εξαφανιστούν μέσα στα επόμενα 30 χρόνια, εκτός εάν υπάρξει επείγουσα παρέμβαση.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε τεράστιο κίνδυνο βρίσκονται οι πληθυσμοί του λύγκα, ενός είδους αγριόγατας, στην Ευρώπη και ειδικά στη Γαλλία, όπως προειδοποιούν οι οικολόγοι.

Οι ερευνητές υπολογίζουν ότι υπάρχουν 120 έως 150 ενήλικες λύγκες στη Γαλλία, ενώ τα αποτελέσματα των ερευνών δείχνουν ότι η γενετική ποικιλότητα των αγριόγατων είναι τόσο χαμηλή που θα εξαφανιστούν μέσα στα επόμενα 30 χρόνια, εκτός εάν υπάρξει επείγουσα παρέμβαση.

Ιστορικά οι λύγκες κυμαίνονταν σε όλη την έκταση της Ευρασίας, αλλά τα άγρια ζώα έχουν δεχθεί έντονη πίεση σε πολλές χώρες από την απώλεια ενδιαιτημάτων, την ενδογαμία, τη λαθροθηρία και τις τροχαίες συγκρούσεις.

Τον 18ο αιώνα, οι λύγκες εξαφανίστηκαν εντελώς από τη Γαλλία. Μετά από ένα έργο επανεισαγωγής στην Ελβετία τη δεκαετία του 1970, ορισμένοι ευρασιατικοί λύγκες πέρασαν τα σύνορα στη Γαλλία και εγκαταστάθηκαν ξανά στα βουνά Ιούρα. Όμως ο πληθυσμός δεν κατάφερε να φτάσει σε επαρκή αριθμό για να τον κάνει σταθερό.

Οι επιστήμονες στο Centre Athenas, ένα κέντρο προστασίας της άγριας ζωής στην ανατολική Γαλλία, συνέλεξαν 88 δείγματα DNA από τραυματισμένους, νεκρούς ή ορφανούς λύγκες μεταξύ 2008 και 2020 και μπόρεσαν να αναλύσουν 78 για να σχηματίσουν μια εικόνα της γενετικής υγείας του πληθυσμού. Για να αποφευχθεί η αγωνία στα ζώα, η ομάδα δεν έλαβε δείγματα από υγιείς άγριους λύγκες.

Οι δοκιμές αποκάλυψαν μια ανησυχητική έλλειψη γενετικής ποικιλότητας. Αν και οι ερευνητές πιστεύουν ότι υπάρχουν περισσότεροι από 120 ενήλικοι λύγκες στη Γαλλία, ο πληθυσμός έχει ένα επίπεδο ποικιλομορφίας ισοδύναμο με μόνο 38 ζώα. «Αυτός ο πληθυσμός έχει χάσει πολλή γενετική ποικιλομορφία από τότε που επανεισάχθηκε στην Ελβετία», δήλωσε ο Νατέν Ουβιέ, συγγραφέας της μελέτης. «Εάν δεν επανεισαχθεί νέο γενετικό υλικό, αυτός ο πληθυσμός θα εξαφανιστεί, για άλλη μια φορά, σε λιγότερο από 30 χρόνια».

Γράφοντας στο Frontiers in Conservation Science, οι ερευνητές περιγράφουν πώς το DNA από τους λύγκες αποκαλύπτει ένα καταστροφικό επίπεδο ενδογαμίας.

«Η έλλειψη γενετικής ποικιλότητας μπορεί να μειώσει τη φυσική κατάσταση των ζώων, να προκαλέσει ασθένειες και να μειώσει την ικανότητα τους να προσαρμοστούν στις περιβαλλοντικές αλλαγές», είπε ο Ουβιέ. Ένας πληθυσμός που παρουσίαζε αυτά τα χαρακτηριστικά «δεν ήταν σε θέση να εξελιχθεί», επομένως ήταν ευάλωτος στην κατάρρευση, πρόσθεσε.

Ως κορυφαίο αρπακτικό, ο λύγκας ήταν ένα βασικό είδος στο τοπικό οικοσύστημα, είπε ο Ουβιέ. Ένας τρόπος για να ενισχυθεί η γενετική ποικιλότητα του πληθυσμού ήταν η εισαγωγή περισσότερων λύγκων από πιο υγιείς ομάδες, όπως αυτές στην Ελβετία ή τη Γερμανία. Αλλά τέτοια έργα εισαγωγής ήταν πολιτικά δύσκολα, είπε ο Ουβιέ.

Ταυτόχρονα, οι ερευνητές θέλουν να δουν την αυστηρή επιβολή των νόμων για τη λαθροθηρία και τις οδικές πινακίδες που προειδοποιούν τους οδηγούς για την παρουσία λύγκα, ώστε να μειωθεί ο αριθμός των νεκρών ζώων από την κυκλοφορία.

«Θέλουμε αυτό το έργο να υποστηρίξει τη δράση για τη διατήρηση του λύγκα», είπε ο Ουβιέ. «Η επανεισαγωγή, η αντικατάσταση των λαθροθηρικών λύγκα και η ανταλλαγή ορφανών λύγκα μεταξύ των κέντρων φροντίδας, είναι οι καλύτερες βραχυπρόθεσμες λύσεις για να παραμείνει ζωντανός αυτός ο πληθυσμός και θα του δώσει την ευκαιρία να αναπτυχθεί και να συνδεθεί με άλλους πληθυσμούς στην Ευρώπη».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Βραζιλία: Αυξημένος ο αριθμός των νεκρών λόγω πλημμυρών-Κατέρρευσε φράγμα

Κρήτη: Πρόστιμα και συλλήψεις κατά τη διάρκεια ελέγχων της ΕΛ.ΑΣ

Γερμανία: Εντοπίστηκε τάφος μισθοφόρου που πολέμησε στην Ουκρανία

Σάμος: Δολοφονία 70χρονου από την κόρη του

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα