ΑΘΗΝΑ
02:52
|
27.04.2024
Οι σχέσεις της Ρωσίας με τη Λευκορωσία είναι «κάτι στο οποίο δεν νομίζω ότι έχουμε δώσει αρκετή προσοχή», είπε στο CNN.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζον Μπόλτον προειδοποίησε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν μπορεί να μην λαμβάνει αρκετά σοβαρά τη δέσμευση του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, να μεταφέρει τακτικά πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία. Ο Μπόλτον πρόσθεσε ότι θα μπορούσε να προβλέψει μια πιθανή συγχώνευση της Ρωσίας και της Λευκορωσίας σε ένα ενιαίο κράτος.

«[Ο Πούτιν] μπορεί να μην μπλοφάρει εδώ, με την έννοια ότι μπορεί πραγματικά να μεταφέρει τακτικά πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία», δήλωσε χθες ο Μπόλτον στο CNN.

Ο Πούτιν ανακοίνωσε το Σάββατο ότι η Ρωσία θα μεταφέρει ορισμένα από τα τακτικά πυρηνικά της όπλα σε εγκαταστάσεις στη Λευκορωσία ήδη από αυτό το καλοκαίρι. Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι πήρε την απόφαση, αφού το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε ότι θα μεταφέρει στην Ουκρανία πυρομαχικά με τοξικό απεμπλουτισμένο ουράνιο, μια κίνηση που περιέγραψε ως «απόλυτη απερισκεψία».

Ενώ ο Μπόλτον δηλώνει πως παίρνει στα σοβαρά τα λόγια του Πούτιν, ο Λευκός Οίκος τα έχει απορρίψει. «Δεν έχουμε δει καμία κίνηση τακτικών πυρηνικών όπλων ή οτιδήποτε τέτοιου είδους από αυτήν την ανακοίνωση», δήλωσε χθες στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Τζον Κίρμπι. Ανώνυμοι αξιωματούχοι ασφαλείας των ΗΠΑ και της Ε.Ε. είπαν στο Politico ότι δεν έχουν δει καμία ένδειξη ότι η Ρωσία σχεδιάζει να μετακινήσει το όπλα στο άμεσο μέλλον.

Οι ανησυχίες του Μπόλτον ξεπερνούν τη στάθμευση ρωσικών πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία. Είπε στο CNN ότι η πιθανότητα η Ρωσία να απορροφήσει εκ νέου ολόκληρη την επικράτεια της Λευκορωσίας είναι «κάτι στο οποίο δεν νομίζω ότι έχουμε δώσει αρκετή προσοχή».

Η Λευκορωσία έγινε έδαφος της Ρωσικής Αυτοκρατορίας από τη Μεγάλη Αικατερίνη τον 18ο αιώνα και στη συνέχεια ενώθηκε με τη Ρωσία υπό τη Σοβιετική Ένωση. Από τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας της από την ΕΣΣΔ το 1990, η Λευκορωσία παρέμεινε στενός σύμμαχος της Ρωσίας, με το Μινσκ και τη Μόσχα να υπογράφουν τη συνθήκη για το κράτος της Ένωσης το 1999, ιδρύοντας μια τελωνειακή ένωση και παραχωρώντας η μία στους πολίτες της άλλης ελευθερία κινήσεων.

Η στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των δύο κρατών έχει εμβαθύνει έκτοτε, με το δόγμα του 2021 να ιδρύει μια κοινή ομάδα δυνάμεων που σταθμεύουν στη Λευκορωσία για να αποτρέψουν τις απειλές από τη Δύση. Τα ρωσικά και τα λευκορωσικά στρατεύματα έχουν πραγματοποιήσει πολλές στρατιωτικές ασκήσεις από πέρυσι και οι ρωσικές δυνάμεις ωθήθηκαν νότια στην Ουκρανία από το έδαφος της Λευκορωσίας τον περασμένο Φεβρουάριο. Ως αποτέλεσμα, η Λευκορωσία έχει πληγεί με πολλές από τις ίδιες δυτικές κυρώσεις με τη Ρωσία.

Ο Μπόλτον είναι γνωστός για την υποστήριξή του στην αλλαγή καθεστώτος και τη στρατιωτική επέμβαση σε όλο τον κόσμο και πέρυσι ζήτησε την ανατροπή του Πούτιν. Ωστόσο, έχει προειδοποιήσει επίμονα για τις συνέπειες της τρέχουσας εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ. Πριν προειδοποιήσει για τους αυξανόμενους δεσμούς μεταξύ Ρωσίας και Λευκορωσίας, προειδοποίησε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι «οι Κινέζοι, οι Ρώσοι, το Ιράν, η Βόρεια Κορέα και αρκετοί άλλοι κινούνται για να στηρίξουν τις σχέσεις τους» εν μέσω προφανούς έλλειψης στρατηγικής από την Ουάσιγκτον.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Συνέλαβαν μέλη του DiEM25 και του MERA25 στη Γερμανία

Αθήνα: Διαδήλωση αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα