ΑΘΗΝΑ
15:58
|
06.05.2024
Διερευνάται η παράνομη εξαγωγή του κατασκοπευτικού λογισμικού από την Ελλάδα σε χώρες της Ασίας, της Αφρικής.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) ξεκίνησε έρευνα για τη χρήση του παράνομου κατασκοπευτικού λογισμικού Predator, σε ένα σκάνδαλο που έχει συγκλονίσει την ελληνική πολιτική, αναφέρει σήμερα η, συνήθως καλά πληροφορημένη για τα ευρωπαϊκά τεκταινόμεν,α ιστοσελίδα Euractiv, σε αποκλειστικό της ρεπορτάζ.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το δημοσίευμα, κατόπιν αιτήματος της Επιτροπής PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της εξεταστικής επιτροπής που διερευνά τη χρήση του παράνομου λογισμικού στις χώρες της Ε.Ε., η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έχει ξεκινήσει έρευνα για διάφορες πτυχές του σκανδάλου.

Η έρευνα της Επιτροπής PEGA επικεντρώθηκε στην παράνομη εξαγωγή λογισμικού κατασκοπείας Predator από την Ελλάδα σε χώρες της Ασίας, της Αφρικής και αλλού, καθώς και σε ισχυρισμούς ότι οι εταιρείες που εμπλέκονται στο λεγόμενο Predatorgate εμπλέκονταν σε φοροδιαφυγή.

Σε επαφή με την Euractiv, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει ότι η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη. «Κατά γενικό κανόνα, δεν σχολιάζουμε τις έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη, ούτε επιβεβαιώνουμε δημόσια πάνω σε ποιες υποθέσεις εργαζόμαστε. Αυτό γίνεται για να μην τεθούν σε κίνδυνο οι συνεχιζόμενες διαδικασίες και το αποτέλεσμά τους», ανέφερε. «Όποτε μπορούμε να πούμε κάτι για οποιαδήποτε από τις έρευνές μας, θα το κάνουμε», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται το ρεπορτάζ, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έλαβε, τις τελευταίες εβδομάδες, συγκεκριμένες πληροφορίες από Έλληνες δημοσιογράφους που ερευνούν το σκάνδαλο των υποκλοπών.

«Τα άτομα που κατέθεσαν στους εισαγγελείς υπέβαλαν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη διευκόλυνε τη διάδοση του λογισμικού Predator της Intellexa σε χώρες όπως η Σαουδική Αραβία, το Σουδάν, η Μαδαγασκάρη και το Μπαγκλαντές, χορηγώντας άδειες εξαγωγής μέσω του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών», ανέφεραν οι πηγές.

Η ελληνική κυβέρνηση, στην αρχή, αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη. Όμως λίγες εβδομάδες αργότερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου παραδέχτηκε ότι το υπουργείο Εξωτερικών χορήγησε αυτές τις άδειες και είπε ότι ξεκίνησε έρευνα για το εάν ακολουθήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες.

Σε νομικό επίπεδο, ο εισαγγελέας της ΕΕ εξετάζει εάν η ελληνική κυβέρνηση παραβίασε τον ευρωπαϊκό κανονισμό 2021/821 για τα λεγόμενα προϊόντα «διπλής χρήσης» (δηλαδή προϊόντα που απαιτούν ειδική άδεια εξαγωγής επειδή μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για να προκαλέσει βλάβη) για να ευνοήσει την ελληνική εταιρεία Intellexa.

Μια άλλη πηγή, που επικαλείται το ρεπορτάζ της Euractiv αναφέρει ότι οι πληροφορίες που έλαβε η ομάδα της εισαγγελέα της Ε.Ε. Λάουρα Κοβέσι στην Αθήνα αφορούν «τεράστια φοροδιαφυγή» από τις εταιρείες που εμπλέκονται στο σκάνδαλο παρακολούθησης.

«Αδήλωτες πληρωμές, πλαστά τιμολόγια και τριγωνικές συναλλαγές είναι μερικά από τα σοβαρά φορολογικά εγκλήματα που φαίνεται να έχουν διαπράξει οι ελληνικές εταιρείες Intellexa και Krikel, η ιρλανδική Thalestris και οι κυπριακές εταιρείες που συνδέονται με αυτές», αναφέρει το ρεπορτάζ, κάνοντας λόγο για εκατοντάδες πλαστά τιμολόγια και φορολογικές δηλώσεις που εξετάζονται για την τεκμηρίωση της απάτης και του τρόπου με τον οποίο θίγονται τα συμφέροντα της Ε.Ε.

Τα στοιχεία, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οδηγούν στην Chadera Enterprises Limited , μια εταιρεία εγγεγραμμένη στις Βρετανικές Παρθένους Νήσους, που ανήκει στον Ταλ Ντίλιαν, πρώην αξιωματικό του ισραηλινού στρατού, ο οποίος κατέχει το 65% της ελληνικής εταιρείας Intellexa. Το υπόλοιπο 35% της Intellexa ανήκει στην κυπριακή εταιρεία Santinomo Limited.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ιρανός Πρόεδρος: Καμιά ανοχή στη σιωνιστική και αντεπαναστατική αποσταθεροποίηση του Ιράκ

Ρώσος αξιωματούχος: Ο χειρισμός των Ουκρανών προσφύγων από την ΕΕ θα οδηγήσει σε νέα κρίση

Φρίντριχ Μερτς: Το CDU είναι εδώ και θα αναλάβει κυβερνητικά καθήκοντα

Βέλγιο: Κινητοποιήσεις στο Πανεπιστήμιο της Γάνδης υπέρ της Παλαιστίνης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα