ΑΘΗΝΑ
21:40
|
08.05.2024
Το Ιράν επανέλαβε την αξίωσή του για αμφισβητούμενους κοινόχρηστους υδάτινους πόρους με το γειτονικό Αφγανιστάν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Ιράν επανέλαβε την αξίωσή του για αμφισβητούμενους κοινόχρηστους υδάτινους πόρους με το γειτονικό Αφγανιστάν, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν, δήλωσε τη Δευτέρα ότι συζήτησε τη διαφορά με τον Αφγανό ομόλογό του, Αμίρ Χαν Μουτάκι, στο Ουζμπεκιστάν.

Ο κορυφαίος διπλωμάτης έγραψε στο Twitter ότι «τόνισε λεπτομερώς» το ζήτημα της διεκδίκησης του Ιράν στον ποταμό Χελμάντ.

Η αφγανική πλευρά, πρόσθεσε, «τόνισε επίσης τη δέσμευσή της στα υδάτινα δικαιώματα του Ιράν» και οι δύο πλευρές «συμφώνησαν να αναλάβουν άμεση δράση» σε αυτό το θέμα.

Οι δύο επικεφαλής διπλωμάτες συναντήθηκαν στο περιθώριο μιας διάσκεψης στην πόλη Σαμαρκάνδη του Ουζμπεκιστάν την Πέμπτη για να εξετάσουν την κατάσταση στο Αφγανιστάν και τη συνεργασία με την de facto διοίκηση των Ταλιμπάν στην πρωτεύουσα Καμπούλ.

Οι δύο γείτονες έχουν εμπλακεί σε μια μακροχρόνια διαμάχη για τους κοινούς υδάτινους πόρους, με την Τεχεράνη να κατηγορεί την Καμπούλ ότι περιόρισε τη ροή του νερού από τον ποταμό Χιρμάντ κατασκευάζοντας φράγματα πάνω του.

Προερχόμενος από τα βουνά Hindu Kush κοντά στην Καμπούλ, ο ποταμός καλύπτει μια απόσταση 1.127 χιλιομέτρων νότια πριν χυθεί στους υγροτόπους Χαμούν στην επαρχία Σιστάν and Μπαλουχιστάν του Ιράν.

Σύμφωνα με μια συμφωνία κοινής χρήσης νερού του 1973, το Αφγανιστάν έπρεπε να επιτρέπει κατά μέσο όρο 820 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού ετησίως στο Ιράν.

Τον περασμένο Ιούλιο, ο Αμίρ-Αμπντολαχιάν προειδοποίησε τον Αφγανό ομόλογό του ότι η ανεπίλυτη διαφωνία για το νερό θα μπορούσε να επηρεάσει τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, περιγράφοντάς την ως «σημαντικό δείκτη» των δεσμεύσεων της κυβέρνησης των Ταλιμπάν.

Έγινε αφότου ο Πρόεδρος Ιμπραχίμ Ραϊσί ζήτησε από το Υπουργείο Εξωτερικών και το Υπουργείο Ενέργειας να «επιδιώξουν σοβαρά» αυτό που αποκάλεσε τα «δικαιώματα νερού» του Ιράν από το Αφγανιστάν.

Το Ιράν είχε στενές σχέσεις με τους Ταλιμπάν προτού πάρουν την εξουσία στο Αφγανιστάν τον Αύγουστο του 2021. Έκτοτε, οι σχέσεις έχουν αμαυρωθεί από συχνές συνοριακές αψιμαχίες, καθώς και από τη διαρκή διαμάχη για το νερό.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στην απέλαση Ρώσου στρατιωτικού ακολούθου θα προχωρήσει η Βρετανία

Σοβαρός κίνδυνος για την Κύπρο και την Ελλάδα

ΣΥΡΙΖΑ: Συνεχείς οι προκλήσεις της Άγκυρας

Ενισχύονται οι οικονομικές σχέσεις Τουρκίας-Κουβέιτ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα