ΑΘΗΝΑ
13:30
|
02.05.2024
Πολωνία, Ρουμανία και Ουγγαρία έχουν δανειστεί φέτος πολύ περισσότερα χρήματα σε σύγκριση με τους αντίστοιχους μήνες του 2022.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης έχουν δανειστεί περίπου 32 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι στιγμής φέτος, τρεις φορές περισσότερο από ό,τι την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο, ανέφερε χθες το Bloomberg.

Η Πολωνία έχει προσφύγει στις αγορές του εξωτερικού για σχεδόν 9 δισεκατομμύρια δολάρια, κατατασσόμενη έτσι στην δεύτερη θέση μεταξύ των οικονομιών των αναδυόμενων αγορών όσον αφορά το εξωτερικό δανεισμό, βρισκόμενη πίσω μόνο από τη Σαουδική Αραβία.

Παράλληλα, η Ρουμανία και η Ουγγαρία, που έχουν δανειστεί 6 και 5 δισεκατομμύρια δολάρια αντίστοιχα, είναι ο τέταρτος και πέμπτος μεγαλύτερος δανειολήπτης μεταξύ των αναδυόμενων αγορών. Αυτή είναι η πρώτη φορά εδώ και δώδεκα χρόνια που τρεις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης συγκαταλέγονται στους πέντε κορυφαίους δανειολήπτες αναδυόμενων αγορών.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η άνοδος του δανεισμού αποδίδεται στην αυξανόμενη ανάγκη για καταβολή επιδοτήσεων λόγω της ενεργειακής κρίσης που εξακολουθεί να μαίνεται, καθώς και στην αύξηση των δαπανών που σχετίζονται με τη στρατιωτική σύγκρουση στην Ουκρανία. Οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης κλήθηκαν να αναπτύξουν τις στρατιωτικές τους δυνατότητες και να βοηθήσουν τους πρόσφυγες από το γειτονικό κράτος.

Εν τω μεταξύ, οι πολιτικές που ακολουθούν οι βασικές κεντρικές τράπεζες έχουν καταστήσει πολύ πιο ακριβό τον δανεισμό στις αγορές ομολόγων, ακόμη και για χώρες με υψηλή αξιολόγηση. Ένα νέο τριακονταετές ομόλογο της Πολωνίας έχει ετήσιο επιτόκιο 5,5%, σημαντικά υψηλότερο από το κάτω από 4%, το οποίο θα πλήρωνε για το ίδιο ομόλογο το 2021.

Η αύξηση των επιτοκίων αναμένεται να οξύνει την ταχεία διόγκωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων σε ολόκληρη την Ανατολική Ευρώπη, ασκώντας αναπόφευκτα μεγαλύτερη πίεση στα οικονομικά των κρατών της περιοχής.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών που επικαλείται το Bloomberg, το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ανατολικής Ευρώπης θα εκτιναχθεί στο 4,3% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της περιοχής το 2023, από το 1,3% που είχε καταγραφεί πριν από δύο χρόνια.

Η σύγκρουση στην Ουκρανία «πλήττει τα δημοσιονομικά ελλείμματα και από τις δύο πλευρές», δήλωσε στο Bloomberg ο Ντάνιελ Γουντ, διαχειριστής χαρτοφυλακίου σταθερού εισοδήματος στη William Blair International. «Μειώνει την ανάπτυξη, πράγμα που μειώνει τη συλλογή εσόδων για την κυβέρνηση, ενώ και σε ό,τι αφορά τις δαπάνες ήταν απαραίτητο οι κυβερνήσεις να βοηθήσουν εκείνους που έχουν πληγεί σκληρά από την αύξηση του κόστους ζωής».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΜεΡΑ25: Προκλητική η αποφυλάκιση του ναζιστή Μιχαλολιάκου

Συγκέντρωση στο Γερεβάν με αίτημα την παραίτηση του Νικόλ Πασινιάν

Κιλκίς: Άνδρας επιτέθηκε με τσεκούρι σε αστυνομικούς

ΕΠΑΛ: Από το ξύλο για γειτονιές και οπαδικά στις γροθιές για ένα like ή γιατί κοίταξε το αγόρι της συμμαθήτριας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα