ΑΘΗΝΑ
04:48
|
04.05.2024
Τα ποσοστά αποδοχής του Μακρόν πλησίασαν τον δημοσκοπικό πάτο την περασμένη εβδομάδα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τρεις διαδηλωτές από την πόλη Σελεστά αντιμετωπίζουν ποινικές διώξεις για το ότι έκαναν άσεμνες χειρονομίες στον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, κατά την επίσκεψή του στην πόλη την περασμένη Τετάρτη. Η τριάδα ομολόγησε την ενοχή της για περιφρόνηση ατόμου που κατέχει δημόσια εξουσία, ανακοίνωσε η εισαγγελέας το Σάββατο.

Κανένας από τους κατηγορούμενους δεν έχει βεβαρυμένο ποινικό μητρώο, ενώ ένα τέταρτο άτομο συνελήφθη, αλλά αφέθηκε ελεύθερο χωρίς να του απαγγελθούν κατηγορίες ελλείψει στοιχείων.

Επειδή έδειξαν στον πρόεδρό τους το μεσαίο δάχτυλο, δύο άνδρες και μια γυναίκα μπορεί να τιμωρηθούν με φυλάκιση έως και ενός έτους και πρόστιμο 15.000 ευρώ. Οι διαδηλωτές, ηλικίας από 23 έως 42 ετών, θα οδηγηθούν σε δίκη τον Σεπτέμβριο.

Ο Μακρόν ταξιδεύει στη χώρα προσπαθώντας να πείσει τους ψηφοφόρους του σχετικά με την επιλογή του να περάσει χωρίς κοινοβουλευτική ψηφοφορία την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 χρόνια και την αύξηση των απαιτούμενων ετών εργασίας.

Διαδηλωτές με κατσαρόλες και τηγάνια, εμφανίζονταν, όμως, σε κάθε στάση της περιοδείας του προέδρου στην Αλσατία.

Μα και στα νότια της χώρας, στο χωριό Γκαζ η αστυνομία κατέσχεσε κατσαρόλες από τα σακίδια των διαδηλωτών ως απαγορευμένες «φορητές συσκευές ήχου» βάσει κανονισμού που ψηφίστηκε εσπευσμένα λίγες ώρες πριν φτάσει ο Μακρόν.

Παράλληλα, τον πρόεδρο φέρεται να χρειάστηκε να συνοδέψει ένα φορτηγό με ηλεκτρογεννήτρια, αφού τα συνδικάτα κόβουν το ρεύμα στα σημεία όπου εμφανίζεται για να μιλήσει.

Τον περασμένο μήνα, μια διαδηλώτρια κατηγορήθηκε για περιφρόνηση ατόμου που κατέχει δημόσια εξουσία, επειδή φέρεται να έγραψε «Μακρόν σκουπίδι» σε έναν τοίχο της Αρκ και επανέλαβε τον χαρακτηρισμό σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Γάλλος εκδότης Ερνέστ Μορέτ συνελήφθη με βάση την αντιτρομοκρατική νομοθεσία κατά την άφιξή του στο Λονδίνο για συμμετοχή σε διαδηλώσεις στη Γαλλία.

Τα ποσοστά αποδοχής του Μακρόν έπιασαν πάτο την περασμένη εβδομάδα, με μόλις το 26% των ερωτηθέντων σε δημοσκόπηση της BVA για το RTL να εκφράζει θετική γνώμη για τον πρόεδρο.

Ωστόσο, έχει δεσμευτεί να μην υποχωρήσει στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, καλώντας την κυβέρνησή του να «αποκαταστήσει την ειρήνη» τις επόμενες 100 ημέρες. Ταυτόχρονα, οι διαδηλωτές έχουν ορκιστεί να σταθούν στο ύψος τους, υποσχόμενοι «100 ημέρες δράσης και θυμού» και απειλώντας να κόψουν το ρεύμα σε μεγάλα γεγονότα, όπως το Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών και το Γκραν Πρι του Μονακό.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΑΝΤΑΡΣΥΑ για αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Στη φυλακή οι ναζί της Χρυσής Αυγής

Παναμάς: Ομαλοποιείται η εκλογική κούρσα με αποδοχή της υποψηφιότητας Μουλίνο

Με πάνω από 400 χιλιάδες αυτοκίνητα η έξοδος των Αθηναίων

Άγιοι Θεόδωροι: Εξαφανίστηκε και το μηχανάκι του βρέθηκε παρατημένο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα