ΑΘΗΝΑ
04:37
|
22.11.2024
Στην ετήσια έκθεσή της η Διεθνής Αμνηστία κάνει λόγο για «φονικό ξεφάντωμα» με επικεφαλής χώρες στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Κατά περισσότερο από 50%, σε σύγκριση με το 2021, αυξήθηκε ο αριθμός των εκτελέσεων την περασμένη χρονιά, αναφέρει η Διεθνής Αμνηστία, στην έκθεσή της για τη χρήση της θανατικής ποινής που δόθηκε στη δημοσιότητα, σήμερα Τρίτη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της οργάνωσης τουλάχιστον 883 άνθρωποι εκτελέστηκαν το 2022, ο υψηλότερος αριθμός εκτελέσεων τα τελευταία πέντε χρόνια, με το 90% των περιπτώσεων, εκτός Κίνας όπου τα στοιχεία είναι άγνωστα, να αφορούν σε μόλις τρεις χώρες στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Συγκεκριμένα το Ιράν, φέρεται να εκτέλεσε 576 άτομα πέρυσι (314 το 2021), η Σαουδική Αραβία 196 άτομα (65 το 2021) και η Αίγυπτος 24 άτομα. Η Διεθνής Αμνηστία επισημαίνει μάλιστα ότι οι εκτελέσεις στη Σαουδική Αραβία ήταν οι περισσότερες που έχουν καταγραφεί τα τελευταία 30 χρόνια.

«Χώρες στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής παραβίασαν το διεθνές δίκαιο καθώς αύξησαν τις εκτελέσεις το 2022, αποκαλύπτοντας μια σκληρή περιφρόνηση για την ανθρώπινη ζωή», ανέφερε σε δήλωση η Ανιές Καλαμάρ, γενική γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας.

«Ο αριθμός των ατόμων που στερήθηκαν τη ζωή τους αυξήθηκε δραματικά σε ολόκληρη την περιοχή. Η Σαουδική Αραβία εκτέλεσε 81 ανθρώπους σε μια μέρα. Πιο πρόσφατα, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να τερματιστεί η λαϊκή εξέγερση, το Ιράν εκτέλεσε ανθρώπους απλώς και μόνο επειδή άσκησαν το δικαίωμά τους να διαμαρτυρηθούν».

Συνολικά, 20 χώρες είναι γνωστό ότι χρησιμοποίησαν τη θανατική ποινή πέρυσι, με πέντε χώρες να επαναλαμβάνουν τις εκτελέσεις, συμπεριλαμβανομένου του στρατιωτικού καθεστώτος της Μιανμάρ που σόκαρε τον κόσμο τον περασμένο Ιούλιο, εκτελώντας διά απαγχονισμού τέσσερις από τους πολιτικούς του αντιπάλους στις πρώτες εκτελέσεις από τη δεκαετία του 1980.

Η Αμνηστία σημειώνει επίσης ότι σχεδόν το 40% όλων των εκτελέσεων που πραγματοποιήθηκαν πέρυσι ήταν για αδικήματα που σχετίζονται με ναρκωτικά και πραγματοποιήθηκαν στο Ιράν (255), τη Σαουδική Αραβία (57) και τη Σιγκαπούρη (11). Άνθρωποι πιθανότατα εκτελέστηκαν επίσης για εγκλήματα ναρκωτικών στην Κίνα και το Βιετνάμ, όπου η χρήση της θανατικής ποινής παραμένει κρατικό μυστικό, προστίθεται στην έκθεση.

Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι χώρες που διατηρούν τη θανατική ποινή υποτίθεται ότι τη χρησιμοποιούν μόνο για «τα πιο σοβαρά εγκλήματα» που περιλαμβάνουν σκόπιμη θανάτωση.

«Είναι καιρός οι κυβερνήσεις και τα Ηνωμένα Έθνη να αυξήσουν την πίεση στους υπεύθυνους για αυτές τις κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να διασφαλίσουν τη θέσπιση διεθνών διασφαλίσεων», είπε ο Καλαμάρ.

Ωστόσο, ενώ οι εκτελέσεις αυξήθηκαν, ο αριθμός των καταγεγραμμένων θανατικών ποινών που επιβλήθηκαν μειώθηκε κατά 2 % πέρυσι, σε 2.016.

Έξι χώρες – Καζακστάν, Παπούα Νέα Γουινέα, Σιέρα Λεόνε, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, Ισημερινή Γουινέα και Ζάμπια – κατάργησαν τη θανατική ποινή είτε πλήρως είτε εν μέρει.

Η Λιβερία και η Γκάνα έκαναν νομοθετικά βήματα για την κατάργηση της θανατικής ποινής, ενώ οι αρχές της Σρι Λάνκα και των Μαλδίβων δήλωσαν ότι δεν θα καταφύγουν στην εφαρμογή των θανατικών ποινών.

Η Μαλαισία κινήθηκε επίσης για την κατάργηση της υποχρεωτικής θανατικής ποινής.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ακυρώθηκε, λόγω χιονοθύελλας, το 10% των πτήσεων στο Παρίσι

Κόντρα Δήμου Αθηναίων και υπουργείου Πολιτισμού για το βρώμικο σιντριβάνι στο Σύνταγμα

Σύλληψη 45χρονου για τη γιάφκα στο Παγκράτι

Πέθανε ο συγγραφέας Βασίλης Λιόγκαρης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα