ΑΘΗΝΑ
00:28
|
25.04.2024
Το ειδοποιητήριο μου έπεσε απ’ τα χέρια. «Όχι δεν γίνεται». Είμαι θύμα αυτής της μάστιγας, των ορδών remotely working Ευρωπαίων που έχουν αποικήσει στα Εξάρχεια.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την καλησπέρα μου σε όλες τις απελπιστικά αγανακτισμένες υπάρξεις,

Το ειδοποιητήριο μου έπεσε απ’ τα χέρια. «Όχι δεν γίνεται. Δεν είναι δυνατόν», σκέφτηκα. «Έπειτα από συνεχείς προσπάθειες να επικοινωνήσω μαζί σας, σας παρακαλώ να αδειάσετε το διαμέρισμα ως τα μέσα του επόμενου μήνα. Με επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματός μου, ο ιδιοκτήτης Δ.Μ.», έγραφε στο χαρτί. «Με πετάει από το σπίτι το ξόμπλι για να το κάνει Airbnb. Είμαι θύμα αυτής της μάστιγας. Είμαι θύμα των ορδών remotely working Ευρωπαίων που έχουν αποικήσει στα Εξάρχεια, και που έχουν καταντήσει την ενοικίαση σπιτιού στην περιοχή Mission Impossible. Όχι δεν θα κλάψω. Θα βρω κάποιον να με διαχειριστεί», είπα της εαυτής μου και άρχισα να ψάχνω το κινητό προκειμένου να ειδοποιήσω γνωστές και φίλες πως γαμήθηκε η ζωή μου, πως σβήνει το καντήλι μου, πως βράζει το κολλυβοκάζανό μου, και πως θα πρέπει να με λογαριάζουν στις εκπεσούσες νεκρές του πολέμου που έχει κηρυχτεί στην περιοχή με σκοπό τον εξευγενισμό, δηλαδή τον πολιτισμικό θάνατό της.

Πήρα τον Γιώργο σε κατάσταση εντελώς ανισόρροπη: «Γιώργο με πετάνε από το σπίτι, τι θα κάνω;». «Έλα από δω μωρή τζαζλή, είμαι με τις άλλες,. Κάτι θα σκεφτούμε», μου είπε. Πήρα την Φωτήλα έστριψα στην Καλλιδρομίου, πήρα μια βότκα τριπλή για το γαμώτο απ’ το «Παρασκήνιο» και χτύπησα το κουδούνι του Γιώργου. Μου άνοιξε η Άννα. «Απ’ την ώρα που πήρες τηλέφωνο πλακώνονται μεταξύ τους για το αν φταίμε ή όχι για τη στεγαστική κατάσταση που επικρατεί στα Εξάρχεια. Προσπαθήστε να μη ξεκαουκιαστείτε please! Το ζήτημα είναι να δούμε τι θα γίνει με την περίπτωσή σου, όχι με τη στεγαστική πολιτική της κυβέρνησης», μου είπε. «Το ζήτημα είναι και τα δύο. Για την ακρίβεια το ζήτημά μου είναι αποτέλεσμα της στεγαστικής πολιτικής Μητσοτάκη», της είπα και πέρασα στο χολ.

Από μακριά είδα τον Αντώνη όρθιο με το laptop στα χέρια. «Καλώς τη Γειτόνισσα!» μου είπε και πάτησε το play. Είχε βάλει στη διαπασών τη γνωστή δήλωση που έκανε πριν από σχεδόν μια δεκαετία ο γνωστός πολιτικός καρεκλοκένταυρος, Θεόδωρος Πάγκαλος. Ο τότε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έχοντας το χέρι στην τσέπη καθ’ όλη τη διάρκεια της τοποθέτησής του, γεγονός για το οποίο κάποιος ψυχαναλυτής θα μπορούσε να προχωρήσει σε ενδιαφέροντα επιστημονικά συμπεράσματα αναφορικά τις λανθάνουσες συμβολικές υποδηλώσεις του, μοιράστηκε με τους υπόλοιπους αντιπροσώπους την κουβέντα που είχε με έναν βουλευτή της Άρτας το 1981 και ενώ κάπνιζαν… τα τσιμπούκια τους (sic!).

«Αυτό που με στεναχωρεί είναι ότι έρχονται και μου ζητάνε διορισμούς» είπε ο Πάγκαλος του συντρόφου του. «Κι εμένα το ίδιο» του απαντά εκείνος. «Μα, στις συγκεντρώσεις του ΠΑΣΟΚ όταν λέγαμε πως θα καταργήσουμε το ρουσφέτι η αντίδραση ήταν υπερενθουσιώδης», είπε ο Πάγκαλος. «Μα, δεν κατάλαβες σωστά, εννοούσαν να μην κάνουν οι άλλοι ρουσφέτια για να κάνουμε εμείς τα δικά μας», είπε ο άλλος. «Η απάντηση στην κατακραυγή που υπάρχει εναντίον του πολιτικού προσωπικού της χώρας: “πώς τα φάγατε τα λεφτά;”, που μας ρωτάει ο κόσμος είναι αυτή: “Σας διορίσαμε. Τα φάγαμε όλοι μαζί”».

«Το θυμάστε αυτό; Ήμασταν πρώτο έτος τότε. Το θυμάστε; Θυμάστε πόσο χυδαίο μας είχε φανεί; Τότε μας πετούσαν το μπαλάκι για την οικονομική κρίση όπως τώρα μας πετάνε το μπαλάκι για την στεγαστική, όπως μας πέταξαν το μπαλάκι της ευθύνης για την πανδημία. Δεν έχει αλλάξει τίποτα κι ας έχουν περάσει 3 κυβερνήσεις από τότε. Μόνο το μπαλάκι αλλάζει. Η γενιά μας πλέον θυμίζει ακροβάτη με καμιά δεκαριά μπαλάκια στα χέρια του», είπε ο Αντώνης. «Δεν είναι ακριβώς έτσι Αντώνη μου», τον διέκοψε ευγενικά η Νάντια. «Στην Ελλάδα το κομματικό σύστημα δεν εφαρμόστηκε όπως και σε πολλές δυτικές χώρες με τη διαδικασία ολοκλήρωσης του καπιταλισμού. Δεν συνδυάστηκε η εμφάνισή του με την βιομηχανική ανάπτυξη. Αντίθετα αποτέλεσε εργαλείο με το οποίο οι προεστοί και οι διάφοροι άλλοι αμόρφωτοι και πολιτικά ακατάλληλοι βλαχοδήμαρχοι επέβαλαν την παρουσία τους στο κράτος. Έτσι αντί οι πολιτικοί αντιπρόσωποι να έχουν διαμεσολαβητικό ρόλο προχωρούσαν σε συμπράξεις ιδιωτικού και δημοσίου τομέα. Αυτό ίσχυε από την εποχή των προεστών. Δεν το έφερε η σημερινή κυβέρνηση. Έτσι γεννήθηκε το κομματικό σύστημα: όχι για να εξυπηρετεί το κοινωνικό συμφέρον, αλλά για να ιδιωτικοποιεί την δημόσια περιουσία. Για να λέμε τα σύκα-σύκα και τη σκάφη- σκάφη απ’ τη μεταπολίτευση κι έπειτα το άτυπο κοινωνικό συμβόλαιο ανάμεσα στην άρχουσα τάξη και τα μικρομεσαία στρώματα βασίζεται στη διαμόρφωση όρων κοινωνικής συναίνεσης στη βάση μιας τριγωνικής σχέσης διαπλοκής και ανοχής. Μέσα από το πολιτικό σύστημα το μεγάλο κεφάλαιο εξασφάλιζε κοινωνική ανοχή στην κατασπατάληση και ιδιοποίηση του δημόσιου πλούτου, παρέχοντας ανταλλάγματα στη βάση της κοινωνικής πυραμίδας. Ο διαμεσολαβητικός κρίκος αυτής της σχέσης ήταν το πολιτικό προσωπικό και τα πολιτικά κόμματα», είπε.

«Νάντια τι λες; Τι θα πεις δηλαδή στην άλλη», είπε ο Γιώργος και με έδειξε «που δουλεύει τρεις δουλειές με ευέλικτο ωράριο για να βγάλει έναν μισθό κουτσουρεμένο και που τώρα την πετάνε απ’ το σπίτι της; Ότι συντηρεί το σύστημα και φταίει γι’ αυτό που της συμβαίνει;». «Ούτε καν δε λέω αυτό. Λέω ότι έρχονται εκλογές και ενώ έχουν όλοι το στεγαστικό ψηλά στην ατζέντα τους, μου φαίνεται πολύ δύσκολο να αλλάξει η στεγαστική πολιτική χωρίς να αλλάξει το ίδιο το σύστημα που προσφέρει κέρδη απ’ την υπερκοστολόγιση της τιμής της γης στους ιδιοκτήτες που νοικιάζουν, οι οποίοι με την σειρά τους ανέχονται τη γενικότερη πολιτική της ΝΔ, gentrification, έξυπνη επιχειρηματικότητα, τουριστιλίκι, δημιουργώντας μια διαταξική σχέση διαπλοκής. Πρέπει να διαχωρίσουμε τα συμφέροντα. Οι ιδιοκτήτες των σπιτιών στα Εξάρχεια, δεν είναι Εξαρχειώτες στην πλειοψηφία τους. Έχουν συμφέρον να ανέβουν οι τιμές της γης. Εξαρχειώτες είναι οι ενοικιαστές. Είναι άλλο το συμφέρον το δικό τους», είπε η Νάντια.

«Είναι άδικο για τους αγώνες που έχει κάνει η γειτονιά να λες κάτι τέτοιο, πάντως. Ξέρεις πόσες διαμαρτυρίες έχουν γίνει για εξώσεις, πλειστηριασμούς, για την αύξηση των ενοικίων και τη δημιουργία Airbnb;», τη  ρώτησε ο Αντώνης. «Κορίτσια σας βαρέθηκα. Όση ώρα προσπαθείτε να εντοπίσετε το “τις πταίει”, γνωστή λούπα για τις προοδευτικές δυνάμεις αυτού του τόπου, σημείωσα κάποια διαμερίσματα στις αγγελίες για τη Γειτόνισσα. Το φτηνότερο είναι 450 ευρώπουλα για 25 τμ. Αποφασίστε αν τελικά θα πάμε να το δούμε ή να το κάψουμε», είπε η Άννα που έβλεπε πως όση ώρα οι άλλοι τσακωνόντουσαν εγώ είχα πανιάσει και ίδρωνα υπό το βάρος του ερωτήματος «Υπάρχει ζωή έξω απ’ τα Εξάρχεια;».

Απ’ τα εμπόλεμα Εξάρχεια

Για το Κοσμοδρόμιο

Η Γειτόνισσα

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς έστειλε ο Μπάιντεν στην Ουκρανία

Πιθανή η παραίτηση του Σάντσεθ στη Μαδρίτη

Κυπριακό, Γάζα, και αμοιβαία συμφέροντα στη συνάντηση Στάνμαγιερ και Ερντογάν

Στη ΓΑΔΑ διανυκτερεύει ο βουλευτής Φλώρος μετά την άσκηση δίωξης για κακούργημα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα