ΑΘΗΝΑ
14:37
|
04.05.2024
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων λέει ότι οι δύο χώρες «δεν πρέπει να ξεχάσουν γιατί οι Ροχίνγκια έγιναν πρόσφυγες».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επέκρινε δριμύτατα ένα σχέδιο επιστροφής προσφύγων Ροχίνγκια από το Μπαγκλαντές στη Μιανμάρ, λέγοντας ότι εγκυμονεί «σοβαρούς κινδύνους» για τη ζωή και την ελευθερία τους.

Το Μπαγκλαντές φιλοξενεί περίπου ένα εκατομμύριο Ροχίνγκια, οι περισσότεροι από τους οποίους διέφυγαν μετά από στρατιωτική καταστολή του 2017 στη Μιανμάρ, η οποία τώρα υπόκειται σε έρευνα των Ηνωμένων Εθνών για τη γενοκτονία.

Οι δύο χώρες προσπαθούν να επιστρέψουν περίπου 1.100 άτομα σε ένα πιλοτικό πρόγραμμα τις επόμενες εβδομάδες, παρόλο που ο ΟΗΕ έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι οι συνθήκες δεν είναι κατάλληλες.

«Οι αρχές του Μπαγκλαντές δεν πρέπει να ξεχνούν τους λόγους για τους οποίους οι Ροχίνγκια έγιναν πρόσφυγες εξαρχής και να αναγνωρίσουν ότι κανένας από αυτούς τους παράγοντες δεν έχει αλλάξει», αναφέρει το Παρατηρητήριο.

«Το Μπανγκλαντές είναι απογοητευμένο με το βάρος του ως υποδοχής, αλλά η αποστολή των προσφύγων πίσω στον έλεγχο μιας αδίστακτης χούντας της Μιανμάρ απλώς θα προετοιμάσει το σκηνικό για την επόμενη καταστροφική έξοδο», ανέφερε η ομάδα σε δήλωση.

Ο Μιζανούρ Ραχμάν, επίτροπος του Μπαγκλαντές για τους πρόσφυγες, απέρριψε οποιουσδήποτε ισχυρισμούς ότι εξαναγκάζονταν τους Ροχίνγκια να επιστρέψουν ή δεν τους συμβουλεύονταν.

«Ο επαναπατρισμός είναι εθελοντικός», είπε ο Ραχμάν στο πρακτορείο ειδήσεων AFP. «Ο ισχυρισμός του HRW είναι αναληθής».

Περίπου 600.000 Ροχίνγκια στην πολιτεία Ραχίν της Μιανμάρ περιορίζονται σε άθλια στρατόπεδα και χωριά που τους αφήνουν ευάλωτους σε ακραία καιρικά φαινόμενα όπως ο πρόσφατος κυκλώνας Μόκα, πρόσθεσε.

Αυτή η καταιγίδα έπληξε τη Μιανμάρ την Κυριακή και σκότωσε τουλάχιστον 81 ανθρώπους, σύμφωνα με δηλώσεις τοπικών ηγετών και αξιωματούχων, καθώς και καταμέτρηση κρατικών μέσων ενημέρωσης.

Αυτό το μήνα, 20 Ροχίνγκια επισκέφτηκαν δύο στρατόπεδα επανεγκατάστασης στο Ραχίν, όπου η στρατιωτική κυβέρνηση σχεδιάζει να τους στεγάσει.

Το Γαλλικό Πρακτορείο είπε ότι μίλησε με αρκετούς Ροχίνγκια που συμμετείχαν στην επίσκεψη και εξέφρασαν μεγάλους ενδοιασμούς, ιδιαίτερα μετά τον κυκλώνα, που έχει καταστρέψει το Ραχίν.

«Δεν είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ούτε ένα βήμα προς τη Μιανμάρ. Η διευθέτηση που έκαναν για εμάς δεν είναι αρκετή για την ασφάλειά μας. Επίσης, δεν έχουμε δικαιοσύνη για τη δίωξη που μας έγινε στο παρελθόν», είπε ο 38χρονος Χαφίζ Σολεϊμάν.

«Δεν εμπιστευόμαστε την κυβέρνηση της Μιανμάρ κατά 1 τοις εκατό».

Ένας δεύτερος άνδρας, ο Ullah, ο οποίος δεν ήθελε να δώσει το πλήρες όνομά του, είπε ότι ο στρατός της Μιανμάρ δεν είχε κάνει καμία προσπάθεια να σώσει τους συγγενείς του από τη Μόκα.

«Αυτό που έχτισαν για εμάς εκεί έχει χτυπηθεί τώρα από τον κυκλώνα», πρόσθεσε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ιαπωνία: Απογοήτευση για τα σχόλια του Τζο Μπάιντεν περί ξενοφοβικών ασιατικών κρατών

Μπορέλ: Οι ΗΠΑ χάνουν την ηγεμονική θέση τους έναντι της Κίνας

2 στους 5 Αμερικανούς ψηφοφόρους πιστεύουν ότι ένας δεύτερος εμφύλιος είναι πιθανός

Η δανέζικη εταιρεία Maersk LLC ρευστοποιεί τη θυγατρική της στη Ρωσία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα