ΑΘΗΝΑ
03:27
|
02.05.2024
Η υπηρεσιακή κυβέρνηση της Ταϊλάνδης ετοιμαζόταν να φιλοξενήσει συνομιλίες με τον ΥΠΕΞ της στρατιωτικής χούντας της Μιανμάρ τη Δευτέρα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η υπηρεσιακή κυβέρνηση της Ταϊλάνδης ετοιμαζόταν να φιλοξενήσει συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών της στρατιωτικής χούντας της Μιανμάρ τη Δευτέρα, μια ημέρα αργότερα από το προγραμματισμένο, καθώς βασικά έθνη της Νοτιοανατολικής Ασίας σηματοδοτούσαν ότι θα μείνουν μακριά από τη διχαστική συνάντηση, αναφέρει το Reuters.

Η Μπανγκόκ πιέζει να επανασυνδεθεί με τους στρατηγούς της Μιανμάρ – οι οποίοι έχουν εγκλωβιστεί σε σύγκρουση με ένοπλες πολιτοφυλακές της αντιπολίτευσης από την κατάληψη της εξουσίας με πραξικόπημα το 2021 – ενόψει της αντίθεσης από άλλα μέλη της Ένωσης Εθνών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN), η οποία έχει απαγορεύσει τη χούντα από συναντήσεις ανώτατων επιπέδων.

Η Ταϊλάνδη, της οποίας ο ίδιος ο πρωθυπουργός ανέλαβε για πρώτη φορά την εξουσία με πραξικόπημα, έστειλε μια πρόσκληση μόλις πριν από τέσσερις ημέρες στους υπουργούς Εξωτερικών της ASEAN, προσκαλώντας τους σε, όπως είπε, μια άτυπη συνάντηση που θα ξεκινήσει την Κυριακή.

Η πρόσκληση, που είδε το Reuters και επαληθεύτηκε από δύο πηγές, αναφερόταν σε μια πρόταση σε μια προηγούμενη σύνοδο κορυφής «ότι ήταν καιρός για την ASEAN να συμπεριλάβει ξανά πλήρως τη Μιανμάρ σε επίπεδο ηγετών».

Ο διορισμένος από τη χούντα Υπουργός Εξωτερικών της Μιανμάρ Θαν Σουέ πρόκειται να παραστεί στις συνομιλίες, δήλωσαν στο Reuters δύο πηγές με γνώση της συνάντησης.

Αργά την Κυριακή, το υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊλάνδης εξέδωσε δήλωση λέγοντας ότι ο «άτυπος διάλογος» θα ξεκινήσει τη Δευτέρα. Δεν θα ισοδυναμούσε με επίσημη συνάντηση της ASEAN, είπε το υπουργείο, αλλά θα «βοηθήσει στη στήριξη των προσπαθειών της ASEAN» για τον τερματισμό της βίας στη Μιανμάρ.

Η δήλωση ανέφερε ότι στις συνομιλίες «αναμένεται να συμμετάσχουν εκπρόσωποι υψηλού επιπέδου από το Λάος, την Καμπότζη, τη Μιανμάρ, την Ινδία, την Κίνα, το Μπρουνέι και το Βιετνάμ», αλλά δεν διευκρινίστηκε ποιος ακριβώς θα παρευρεθεί. Δεν ανέφερε γιατί άλλαξε η ημερομηνία.

Οι στρατηγοί της Μιανμάρ έχουν αποκλειστεί για σχεδόν δύο χρόνια από τις συναντήσεις ανώτατου επιπέδου της ASEAN επειδή δεν τήρησαν τη συμφωνία για έναρξη συνομιλιών με αντιπάλους που συνδέονται με την ανατρεπόμενη πολιτική κυβέρνηση της νομπελίστριας Αούνγκ Σαν Σου Κι.

Είναι τώρα φυλακισμένη μαζί με εκατοντάδες άλλους πρώην κυβερνητικούς αξιωματούχους και ακτιβιστές κατά του στρατού. Η χούντα λέει ότι πολεμά τρομοκράτες που έχουν στόχο να καταστρέψουν τη χώρα.

Ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών της Ταϊλάνδης, Ντον Πραμουντουινάι, προέβαλε την πρωτοβουλία σε συνέντευξή του στο τοπικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Matichon.

«Η σημερινή κατάσταση έχει αλλάξει πολύ. Τώρα υπάρχουν περισσότερες μάχες εντός της Μιανμάρ», φέρεται να είπε. «Η Μιανμάρ έχει επίσης έναν οδικό χάρτη που οδηγεί σε εκλογές… Αυτά τα πράγματα μας έχουν δώσει την ανάγκη να συνεχίσουμε τις αλληλεπιδράσεις μας με τη Μιανμάρ».

«ΜΥΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ»

Οι επικριτές της πρωτοβουλίας της Ταϊλάνδης λένε ότι κινδυνεύει να νομιμοποιήσει τη στρατιωτική κυβέρνηση της Μιανμάρ και είναι ακατάλληλη επειδή βρίσκεται εκτός της επίσημης ειρηνευτικής πρωτοβουλίας ASEAN, γνωστή ως «συναίνεση πέντε σημείων».

Η υπουργός Εξωτερικών της Σιγκαπούρης, Βίβιαν Μπαλακρισνάν, δήλωσε την Παρασκευή «θα ήταν πρόωρο να εμπλακεί εκ νέου με τη χούντα σε επίπεδο συνόδου κορυφής ή ακόμη και σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών».

Η Μαλαισία είπε ότι δεν θα παρευρεθεί. Οι Φιλιππίνες, που δεν απάντησαν σε ερωτήσεις το Σαββατοκύριακο, θεωρούνται σταθερά στο στρατόπεδο της απομόνωσης των στρατηγών της Μιανμάρ.

Η Ινδία και η Κίνα δεν είναι μέλη του ASEAN, αλλά ως περιφερειακές δυνάμεις συμμετείχαν σε άλλες άτυπες συναντήσεις για τη Μιανμάρ.

Η αντιπολιτευόμενη Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (NUG) της Μιανμάρ, που αποτελείται από πιστούς στην ανατρεπόμενη κυβέρνηση του Σου Κι, καταδίκασε την πρωτοβουλία της Ταϊλάνδης.

«Η πρόσκληση της παράνομης χούντας σε αυτή τη συζήτηση δεν θα συμβάλει στην επίλυση της πολιτικής κρίσης της Μιανμάρ», ανέφερε σε ανακοίνωσή της το Σάββατο.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Μαλαισίας, Σαϊφουντίν Αμπντουλάχ, επέκρινε επίσης τις συνομιλίες που φιλοξενήθηκαν στην Ταϊλάνδη στον λογαριασμό του στο Twitter.

«Η Ταϊλάνδη καλεί τις χώρες της ASEAN να συνεργαστούν πλήρως με τους ηγέτες της χούντας της Μιανμάρ σε μια άτυπη συνάντηση. Η @ASEAN πρέπει να σταματήσει αυτές τις ανοησίες!» έγραψε στο Twitter, προσθέτοντας ότι η περιφερειακή ομάδα θα πρέπει να υποστηρίξει την επίσημη ειρηνευτική διαδικασία των πέντε σημείων.

Μια ομάδα 81 ομάδων ακτιβιστών της Μιανμάρ δημοσίευσε ανοιχτή επιστολή την Κυριακή καταδικάζοντας τη «μυστική πρωτοβουλία», λέγοντας ότι έρχεται σε «κατάφωρη αντίφαση» με την πολιτική της ASEAN να αποκλείει αξιωματούχους της χούντας σε συναντήσεις υψηλού επιπέδου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Συνάντηση Μπλίνκεν με το βασιλιά της Ιορδανίας για τη Γάζα

Φιλιππίνες και Κίνα σε νέα αντιπαράθεση για αμφισβητούμενο ύφαλο

Στο Δικαστήριο της Χάγης προσέφυγε ο Ισημερινός κατά του Μεξικού

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα