ΑΘΗΝΑ
12:05
|
02.05.2024
«Θα διδάξουμε στους αλαζόνες Δυτικούς ότι η προσβολή των μουσουλμάνων δεν αποτελεί ελευθερία της έκφρασης» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι ιρακινές αρχές απαιτούν από τη Σουηδία να εκδώσει τον Ιρακινό μετανάστη που την Τετάρτη έκαψε το Κοράνι, έξω από το κεντρικό τζαμί της Στοκχόλμης, προκαλώντας την οργή του μουσουλμανικού κόσμου.

Όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο INA, ο εκπρόσωπος του ιρακινού υπουργείου Εξωτερικών Αχμαντ αλ-Σαχάφ, δήλωσε ότι ο δράστης είναι Ιρακινός πολίτης και ως εκ τούτου οι σουηδικές αρχές οφείλουν να τον παραδώσουν στην ιρακινή κυβέρνηση προκειμένου να δικαστεί σύμφωνα με την ιρακινή νομοθεσία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, δεκάδες Ιρακινοί διαδηλωτές εισέβαλαν χθες στην πρεσβεία της Σουηδίας στη Βαγδάτη. Όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο, το πλήθος παρέμεινε στο κτίριο για περίπου 15 λεπτά και εγκατέλειψε όταν αναπτύχθηκαν οι τοπικές δυνάμεις ασφαλείας.

Εν τω μεταξύ ο 37χρονος Σαλουάν Μομίκα, δήλωσε, χθες Πέμπτη ότι σε δέκα μέρες προτίθεται να επαναλάβει την πράξη του, αυτή τη φορά καίγοντας την ιρακινή σημαία και αντίτυπο του Κορανίου, μπροστά στην ιρακινή πρεσβεία στην Στοκχόλμη, προσθέτοντας ότι αντιλαμβάνεται τον αντίκτυπο της πράξης του και ότι ήδη έχει δεχθεί «χιλιάδες απειλές για τη ζωή του».

Αντιδράσεις σε όλον τον μουσουλμανικό κόσμο

Το περιστατικό έχει επίσης πυροδοτήσει οργή σε άλλα έθνη με μουσουλμανική πλειοψηφία, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, που επιμένει στο βέτο της για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

«Θα διδάξουμε στους αλαζόνες Δυτικούς ότι η προσβολή των μουσουλμάνων δεν αποτελεί ελευθερία της έκφρασης» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χθες Πέμπτη, απευθυνόμενος μέσω τηλεδιάσκεψης στα μέλη των τοπικών οργανώσεων του κόμματός του.

Το Μαρόκο και η Ιορδανία έχουν ανακαλέσει τους πρεσβευτές τους στη Στοκχόλμη και το Μαρόκο έχει επίσης καλέσει τον επιτετραμμένο της Σουηδίας στο Ραμπάτ.

Το Ιράν χαρακτήρισε την πράξη της καύσης του Κορανίου «προκλητική» και «απαράδεκτη», ενώ η Αίγυπτος την περιέγραψε ως μια «επαίσχυντη» πράξη, ιδιαίτερα προκλητική καθώς οι μουσουλμάνοι γιορτάζουν το το Αΐντ αλ-Άντχα, τη Γιορτή της Θυσίας, με την οποία κορυφώνεται το ιερό προσκύνημα στη Μέκκα.

Η Σαουδική Αραβία – ο προορισμός περίπου 1,8 εκατομμυρίων πιστών στο ετήσιο προσκύνημα Χατζ αυτή την εβδομάδα – είπε ότι «αυτές οι απεχθής και επαναλαμβανόμενες πράξεις δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές με καμία δικαιολογία».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πεσκόφ: Καμιά ειρήνη με τους όρους του Ζελένσκυ

Κυρώσεις από Ιράν προς ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο

Η Ρωσία καλεί έρευνα για τους μαζικούς τάφους στη Γάζα

Τέλος οι διπλωματικές σχέσεις της Κολομβίας με το Ισραήλ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα